Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΑναισθησιολογίαΕπισκληρίδιος αναλγησία ή γενική αναισθησία

Επισκληρίδιος αναλγησία ή γενική αναισθησία

Χρήσιμες πληροφορίες για την επισκληρίδιο αναλγησία κατά τον τοκετό

Η πρώτη εφαρμογή επισκληρίδιου χορήγησης φαρμακευτικών ουσιών αποδίδεται στον James Leonard Corning (1855-1923). Την πραγματοποίησε, τυχαία, το 1885, έχοντας σαν στόχο τον υπαραχνοειδή χώρο και τη θεραπεία «χρόνιου αυνανισμού».

Το 1901 δημοσιεύθηκε στο Παρίσι η χρήση της ιεροκοκκυγικής επισκληριδίου από τους Sicard και Cathelin.

Πατέρας όμως της επισκληριδίου αναισθησίας είναι ο Fidel Pages (1886-1923), που την εφάρμοσε ευρέως στην Ισπανία.

Ο Edward B. Tuohy ανακοίνωσε το 1941 τον πρώτο επισκληρίδιο καθετηριασμό χρησιμοποιώντας ένα νεογνικό ουροκαθετήρα και το 1945 την χρήση της βελόνας Huber, που έλαβε το όνομά του (βελόνα Tuohy).

Το επόμενο μεγάλο άλμα έγινε τη δεκαετία του 1970 με την ανακάλυψη των υποδοχέων οπιοειδών στον νωτιαίο σωλήνα και τη λειτουργία τους.

Από τότε η χρήση της ραχιαίας αναισθησίας και αναλγησίας κέρδισε σημαντικό έδαφος, τόσο στη θεραπεία του πόνου (οξύ και χρόνιου) όσο και στις χειρουργικές αίθουσες.

Η επισκληρίδιος, η οποία αναπτύχθηκε από τους αμερικανούς χειρουργούς Waldo B. Edwards, James L. Southworth και Robert A. Hingson, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε τοκετό στις 6 Ιανουαρίου του 1942. Η πρώτη γυναίκα στην οποία έγινε επισκληρίδιος ήταν η σύζυγος ενός λιμενικού, η οποία εισήχθη για τοκετό στο Ναυτικό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Καθώς η γυναίκα έπασχε από ρευματική καρδιοπάθεια, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι ο τοκετός θα ήταν μοιραίος γι’ αυτήν. Παρά τις δυσμενείς προβλέψεις όμως και χάρη στη χορήγηση επισκληριδίου, τόσο η μητέρα όσο και το βρέφος έφυγαν υγιείς από το νοσοκομείο.


Η επισκληρίδιος αναλγησία

Η επισκληρίδιος αναισθησία είναι μια μέθοδος αναισθησίας και αναλγησίας, που μπορεί να εφαρμοσθεί σε εγχειρήσεις κοιλιάς, κάτω άκρων, καθώς και στο τοκετό, επειδή δεν έχει επίδραση στο έμβρυο. Η μέθοδος αυτή σήμερα, έχει σώσει τις γυναίκες, διότι τις έχει απαλλάξει από το πόνο της γέννας και τους δίνει την δυνατότητα να απολαύσουν την ωραιότερη στιγμή της ζωής τους, δηλαδή, την ώρα που γνωρίζουν το παιδί τους. Η μέθοδος αυτή προτιμάται και από τους αναισθησιολόγους σαν λιγότερο επικίνδυνη, και για την μητέρα και για το έμβρυο.

Η μέθοδος αυτή έχει τις λιγότερες παρενέργειες. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν πονοκέφαλοι και αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα αντισηψίας, είναι δυνατόν να συμβεί μόλυνση, γι΄αυτό πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας και πρόληψης.

Πώς γίνεται η επισκληρίδιος αναισθησία:

Η περιοχική αναλγησία πήρε το όνομά της από το γεγονός ότι χορηγείται στον επισκληρίδιο χώρο, έναν κενό χώρο μεταξύ του οστού και της σκληρής μεμβράνης που περιβάλλει και προστατεύει το μυελό των οστών. Η χορήγηση ειδικών φαρμάκων σε αυτή την περιοχή έχει ως αποτέλεσμα την άρση της αγωγιμότητας των νεύρων του άλγους.

Η γυναίκα τοποθετείται σε τέτοια θέση (κάμψη), ώστε να ανοίξουν τα διαστήματα ανάμεσα στους σπονδύλους. Καθαρίζεται με ισχυρό αντισηπτικό η γύρω περιοχή και τοποθετείται αποστειρωμένο πεδίο, όπως στο χειρουργικό πεδίο. Με αποστειρωμένα γάντια ο Αναισθησιολόγος κάνει τοπική αναισθησία στο δέρμα και μετά γίνεται η τοποθέτηση του ειδικού καθετήρα ανάμεσα στον 4ο και 5ο οσφυϊκό σπόνδυλο. Μετά σκεπάζεται η περιοχή με αποστειρωμένες γάζες και στερεώνεται ο καθετήρας στον ώμο της γυναίκας όπου ο αναισθησιολόγος βάζει το φάρμακο όποτε απαιτείται.


Τα πλεονεκτήματα

• Καλύτερη συνεργασία με το μαιευτήρα, γιατί η γυναίκα δεν αισθάνεται πόνο και διατηρεί τις υπόλοιπες αισθήσεις και άρα μπορεί να συνεργαστεί με το γιατρό, ειδικά στην τελευταία φάση του τοκετού, όπου «σπρώχνει» για να βγει το μωρό.

• Λιγότερο στρες, λιγότερες επιπλοκές, γιατί με την επισκληρίδιο παρατηρείται μείωση των ορμονών του στρες κι έτσι καλύτερη καρδιακή παροχή, οξυγόνωση, κυκλοφορία του αίματος κλπ.

• Διευκόλυνση του έργου του γιατρού, γιατί οι ειδικοί χειρισμοί γίνονται ευκολότεροι.

• Η επισκληρίδιος βοηθά ιδιαίτερα τόσο σε πρόωρους τοκετούς όσο και σε κυήσεις υψηλού κινδύνου και γενικά είναι απόλυτα ασφαλής, ιδίως, όταν απαιτηθεί να γίνει επείγουσα καισαρική τομή.


Επιπλοκές και παρενέργειες

Oι κυριότερες επιπλοκές της επισκληριδίου είναι:

• Υπόταση, η οποία αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση υγρών.

• Έντονοι πονοκέφαλοι, οι οποίοι όμως αντιμετωπίζονται.

• Εμφάνιση ρίγους που δεν διαρκεί παρά μερικά λεπτά.

Πότε η επισκληρίδιος πρέπει να αποφεύγεται

Απόλυτες αντενδείξεις

  • Διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος
  • Τοπική λοίμωξη

Σχετικές αντενδείξεις

• Χρόνιες παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας.

• Δυσμορφίες της σπονδυλικής στήλης, όπως η σκολίωση.

• Αιμορραγία, χαμηλός αιματοκρίτης και κίνδυνος αφυδάτωσης.

• Δύσκολη διασωλήνωση.

• Δυσφορία, είτε της μητέρας είτε του μωρού, λόγω κακής οξυγόνωσης.


Η επισκληρίδιος για την καισαρική τομή

 Τι αποφεύγεται με την επισκληρίδιο:

• Προβλήματα αναγωγής και εισρόφησης.

• Πιθανή εγρήγορση της επιτόκου.

• Καταστολή του νεογνού από τα φάρμακα μιας ολικής αναισθησίας.

 Με την επισκληρίδιο επιτυγχάνονται:

• Συνεργασία της μέλλουσας μητέρας με το γιατρό.

• Καλύτεροι χειρισμοί από το γιατρό (π.χ. σε περιπτώσεις πολλαπλής κύησης, μεγάλου εμβρύου κτλ.).

Εσείς θέλετε να υποφέρετε από τους πόνους στη γέννα;

Διαβάστε περισσότερα για τον τοκετό με επισκληρίδιο

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την εγκυμοσύνη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την εγκυμοσύνη

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΜια χρήσιμη πρωτεΐνη
Επόμενο άρθροΠαγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ