Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Καρνοσίνη

Η καρνοσίνη είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής κατά της γήρανσης

Η καρνοσίνη δεν πρέπει να συγχέεται με την καρνιτίνη

Η καρνοσίνη είναι ένα διπεπτίδιο των αμινοξέων βήτα-αλανίνη και L-ιστιδίνη. Βρίσκεται στους μυς και τον εγκέφαλο.

Την καρνοσίνη, όπως και την Γλουταθειόνη την παράγει ο οργανισμός μας αλλά η σύνθεσή της από τον οργανισμό μειώνεται δραματικά από την ηλικία των 40 ετών και έπειτα. Είναι και αυτή αμινοξύ και αντιοξειδωτικός παράγοντας που παρατείνει τη διάρκεια ζωής κυττάρων που φτάνουν στο όριο των διαιρέσεών τους, τα αναζωογονεί, επιβραδύνει τη μείωση του μήκους των τελομερών, παρεμποδίζει την καταστροφή του DNA, σταθεροποιεί και προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες, εξουδετερώνει τις ρίζες υδρογόνου και αποτρέπει ή επιβραδύνει την αρχή της φάσης της κόπωσης.

  • Η καρνοσίνη έχει μια σειρά από αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να είναι ευεργετική. Η καρνοσίνη έχει αποδειχθεί ότι εξολοθρεύει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (ROS), καθώς και τις  αλφα -βητα ακόρεστες αλδεϋδες που σχηματίζονται από την υπεροξείδωση των οξέων της κυτταρικής μεμβράνης κατά την διάρκεια του οξειδωτικού στρες από τα λιπαρά οξέα.
  • Η Carnosine μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από τις βλαβερές συνέπειες της γλυκόλυσης στην και μπορεί να δημιουργήσει χηλικές ενώσεις με τα δισθενή μεταλλικά ιόντα. Αντιδρά με τα σάκχαρα πριν αυτά προσκολληθούν στις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, σχηματίζοντας γλυκοζυλιωμένη καρνοσίνη, η οποία απομακρύνεται με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό. Η χρόνια γλυκόλυση είναι γνωστό ότι επιταχύνει τη γήρανση. Η καρνοσίνη αναστέλλει τη διαβητική νεφροπάθεια με προστασία των ποδοκυττάρων και των μεσαγγειακών κυττάρων.
  • Προϊόντα που περιέχουν καρνοσίνη χρησιμοποιούνται επίσης σε τοπικά παρασκευάσματα για τη μείωση των ρυτίδων στο δέρμα. Σε συνδυασμό με τη Βιταμίνη C, η καρνοσίνη αντιμετωπίζει και προλαμβάνει τις βλάβες, ενισχύοντας τις δομές στήριξης του δέρματος.
  • Ορισμένες μελέτες έχουν αποδείξει τις ευεργετικές επιδράσεις της Ν- acetylcarnosine στην πρόληψη και θεραπεία του καταρράκτη των ματιών. Σε μία από αυτές, η καρνοσίνη βρέθηκε να μειώνει την θολερότητα στους φακούς και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για τοπική θεραπεία.
  • Μια μικρή μελέτη, επίσης, αποκάλυψε ότι η καρνοσίνη βελτιώνει την  κοινωνικοποίηση και το λεξιλόγιο σε παιδιά με αυτισμό. Η βελτίωση σε αυτή τη μελέτη θα μπορούσε να οφείλεται στην ωρίμανση, στις εκπαιδευτικές παρεμβάσεις ή και στο  φαινόμενο placebo. Η καρνοσίνης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτικοστερόνης, η οποία μπορεί να εξηγήσει την υπερδραστηριότητα που εμφανίζεται σε υψηλές δόσεις της.
  • Σε ζωικά μοντέλα η καρνοσίνη έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου και αυξάνει την προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες  κατά του αλκοόλ, καθώς και τις επαγόμενες από την αιθανόλη χρόνιες βλάβες του ήπατος.
  • Η καρνοσίνη είναι, επίσης, νευροπροστατευτική για τον εγκέφαλο. Υποστηρίζεται ότι η γεροντική άνοια και το Αλτσχάιμερ, σχετίζονται με την δημιουργία πλάκας στον εγκέφαλο από την έλλειψη καρνοσίνης. Μελέτες πάνω στην καρνοσίνη, έδειξαν ότι είναι ένας από τους προστατευτικούς μηχανισμούς στα μικρο-αγγειακά του εγκεφάλου που εμποδίζει την δημιουργία της πλάκας. Καθυστερεί την γήρανση των κυττάρων και βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και στη διατήρηση της μνήμης.
  • Η Carnosine μπορεί να αυξήσει το όριο Hayflick σε ανθρώπινους ινοβλάστες, καθώς εμφανίζεται να επιβραδύνει τη μείωση του μήκους των τελομερών. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να ευνοήσει την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου που αναπτύσσονται λόγω της διατήρησης των τελομερών.
  • Η Carnosine, επίσης, θεωρείται ως το κατάλληλο συμπλήρωμα κατά της γήρανσης.

Η καρνοσίνη θεωρείται απαραίτητο συμπλήρωμα για χορτοφάγους καθώς και για τα διαβητικά άτομα. Ιδιαίτερα ωφέλιμο σε προβλήματα κολλαγόνου (γήρανση δέρματος), μυϊκές ατροφίες και νευρολογικές εκφυλίσεις (Alzheimer, Πάρκινσον, κατάθλιψη επιληψίας, σχιζοφρένεια, ήπια νοητική βλάβη, άνοια και εγκεφαλικό).

Διατροφικές πηγές καρνοσίνης

Η καρνοσίνη αποτελεί το συστατικό πολλών τροφών του φυτικού βασιλείου, αλλά απαντάται, κυρίως, στο μοσχάρι, στο χοιρινό, στο κατσίκι και στο κοτόπουλο.

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΠόσο νερό πρέπει να πίνουμε;
Επόμενο άρθροMitomycin-C
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκιά

Συκιά. Τα οφέλη στην Υγεία από τη συκιά είναι πολλά και ποικίλα και πολύ σημαντικά. Η συκιά ή Συκή η καρική ή Συκή η κοινή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ