Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Μετφορμίνη

Η μετφορμίνη παρεμποδίζει την απορρόφηση της βιταμίνης Β12, γι’ αυτό όσοι την λαμβάνουν θα πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης Β12.

Η μετφορμίνη είναι αντιγηραντικό και αντικαρκινικό όπλο;

Η μετφορμίνη είναι διγουανίδιο και όπως, όλα αυτά τα φάρμακα θεωρείται ως ευγλυκαιμικός παράγοντας και όχι υπογλυκαιμικός.

Οι ιδιότητές της είναι να:

α)αυξάνει την πρόσληψη γλυκόζης από τους ιστούς, κυρίως, τους μυς και το ήπαρ

β)αναστέλλει την ηπατική νεογλυκογένεση

γ)ελαττώνει την εντερική απορρόφηση της γλυκόζης και

 δ)προάγει την δέσμευση της ινσουλίνης στους υποδοχείς της στους περιφερικούς ιστούς

Μία νέα έρευνα, όμως, έρχεται από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, όπου ανακάλυψαν ένα νέο μηχανισμό που ενδεχομένως μπορεί να καθυστερήσει την διαδικασία γήρανσης των κυττάρων, ακόμη και να προλάβει την εξέλιξη ορισμένων τύπων καρκίνου.

Σύμφωνα με την έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Aging Cell», οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ανακάλυψαν ένα μηχανισμό με τον οποίο το αντιδιαβητικό φάρμακο μετφορμίνη μειώνει την παραγωγή των φλεγμονωδών κυτοκινών που, συνήθως, ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά σε περίπτωση που υπερπαράγονται, τότε μπορεί να οδηγήσουν σε παθολογικές φλεγμονές. Η τελευταία αυτή κατάσταση συντελεί στην καταστροφή και τη γήρανση των ιστών, ενώ θεωρείται ότι ευνοεί την ογκογένεση.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η χρόνια παραγωγή κυτοκινών έχει συσχετιστεί με την γήρανση και τη φθορά των κυττάρων, καθώς και με τη χρόνια φλεγμονή. Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε τον τρόπο με τον οποίο η μετφορμίνη παρεμποδίζει την απευθείας σύνθεση των κυτοκινών στο επίπεδο του συντονισμού των γονιδίων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν οι επόμενες έρευνες επιτρέψουν στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου δράσης της μετφορμίνης, τότε θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα δοκιμασμένο και ασφαλές φάρμακο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη μάχη κατά του καρκίνου, αλλά και ως αντιγηραντικό όπλο.

Η μετφορμίνη παρεμποδίζει την απορρόφηση της βιταμίνης Β12, γι’ αυτό όσοι την λαμβάνουν θα πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης Β12.

Οι παρενέργειες της μετφορμίνης:

-Ναυτία

-Έμετος

-Διάρροια

-Πόνος στο στομάχι

-Απώλεια όρεξης

-Μεταλλική γεύση στο στόμα

-Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12: κόπωση, μυϊκή αδυναμία, προβλήματα με την όραση, χλωμό ή κίτρινο δέρμα

-Υπογλυκαιμία: η υπογλυκαιμία μπορεί να συμβεί όταν παίρνετε μετφορμίνη με άλλα φάρμακα για τον διαβήτη, όπως η ινσουλίνη ή η γλικλαζίδη. Τα πρώιμα προειδοποιητικά σημεία χαμηλού σακχάρου στο αίμα είναι: πείνα, τρόμος, ιδρώτας, σύγχυση και δυσκολία συγκέντρωσης Είναι, επίσης, πιθανό το σάκχαρό σας να πέσει πολύ χαμηλά ενώ κοιμάστε. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ιδρωμένοι, κουρασμένοι και μπερδεμένοι όταν ξυπνάτε. Υπογλυκαιμία μπορεί να συμβεί εάν: παίρνετε διαφορετικά φάρμακα για το διαβήτη, όταν δεν τρώτε γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα ή παραλείπετε γεύματα, όταν δεν κάνετε υγιεινή διατροφή και δε λαμβάνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά, όταν κάνετε έντονη άσκηση, όταν πίνετε αλκοόλ, ειδικά μετά την παράλειψη ενός γεύματος, όταν λαμβάνετε κάποια άλλα φάρμακα, όταν έχετε υποθυρεοειδισμό και προβλήματα με τα νεφρά ή το συκώτι. Για την πρόληψη της υπογλυκαιμίας, είναι σημαντικό να τρώτε τακτικά γεύματα, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού. Προσπαθήστε να μην χάσετε ή να καθυστερήσετε ένα γεύμα. Εάν σκοπεύετε να ασκηθείτε περισσότερο από το συνηθισμένο, φροντίστε να τρώτε υδατάνθρακες, όπως ψωμί, ζυμαρικά ή δημητριακά πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση. Να έχετε πάντα μαζί σας υδατάνθρακες ταχείας δράσης, όπως κύβους ζάχαρης, χυμούς φρούτων ή μερικά γλυκά, σε περίπτωση που το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας πέσει. Τα τεχνητά γλυκαντικά δε θα βοηθήσουν. Μπορεί, επίσης, να χρειαστεί να φάτε αμυλούχους υδατάνθρακες, όπως ένα σάντουιτς ή ένα μπισκότο, για να διατηρήσετε το σάκχαρό σας σταθερό. Βεβαιωθείτε ότι οι φίλοι και η οικογένειά σας γνωρίζουν για τον διαβήτη και τα συμπτώματα των χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν μια υπογλυκαιμία εάν συμβεί.

-Ίκτερος

-Αναπνευστικές διαταραχές

-Σοβαρή αλλεργική αντίδραση ή αναφυλαξία στη μετφορμίνη. Εμφανίζεται με δερματικό εξάνθημα με φαγούρα, κόκκινο, πρήξιμο, φουσκάλες ή ξεφλούδισμα του δέρματος. Εάν έχετε αναπνευστικό συριγμό, σφίξιμο στο στήθος ή στο λαιμό, πρόβλημα στην αναπνοή ή στην ομιλία, το στόμα, το πρόσωπο, τα χείλη και η γλώσσα ή ο λαιμός σας αρχίζουν να πρήζονται, μπορεί να έχετε μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση και μπορεί να χρειαστείτε άμεση θεραπεία.

-Νεφρική ανεπάρκεια

-Γαλακτική οξέωση: Θάνατος, υποθερμία, υπόταση και βραδυκαρδία έχουν αναφερθεί λόγω γαλακτικής οξέωσης που σχετίζεται με τη μετφορμίνη. Η έναρξη μπορεί να γίνεται με μη ειδικά συμπτώματα, όπως κακουχία, μυαλγίες, αναπνευστική δυσχέρεια, υπνηλία και κοιλιακή δυσφορία. Οι εργαστηριακές εξετάσεις της γαλακτικής οξέωσης: χαμηλό pH, αυξημένο χάσμα ανιόντων και αυξημένο γαλακτικό αίμα. Ο κίνδυνος γαλακτικής οξέωσης σε άτομα με νεφρική ή ηπατική δυσλειτουργία, σε άτομα 65 ετών και άνω, μετά από χορήγηση σκιαγραφικού για απεικονιστικές εξετάσεις, μετά από χειρουργική επέμβαση ή άλλες ιατρικές διαδικασίες, καταστάσεις υποξίας και υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ. Εάν υπάρχει υποψία γαλακτικής οξέωσης, η υδροχλωρική μετφορμίνη θα πρέπει να διακόπτεται και συνιστάται άμεση αιμοκάθαρση.

Υπάρχουν και άλλες παρενέργειες

Διαβάστε, όλες τις παρενέργειες της μετφορμίνης, πατώντας, εδώ.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την Υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την Υγεία σας

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Υψηλής ποιότητας καλλυντικά για το δέρμα σας

Οι μηχανισμοί γήρανσης

Τα οφέλη στην υγεία από το εκχύλισμα προνύμφης κηφήνα

Οι ιατρικές χρήσεις του βασιλικού πολτού

Γύρη σε κάψουλες

Πώς να κρατήσετε το μυαλό σας κοφτερό

Πώς να διατηρήσετε τη μνήμη σας

Η γήρανση είναι αναστρέψιμη

Μήπως ξεχνάτε περισσότερο όσο μεγαλώνετε;

Αντιγήρανση με μανιτάρια

Έξυπνο πρόγραμμα αντιγήρανσης

Αλλάξτε μόνο έναν βιοδείκτη και αναστρέψτε την γήρανση

Αντιγήρανση χωρίς νυστέρι

Κάντε αντιγήρανση με καρνοσίνη

Εσείς τι ηλικία έχετε;

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Έλεγχος της ισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος

Τα καλύτερα κόλπα για να παραμείνετε νέοι

To τεστ που δείχνει πόσο και πώς θα ζήσετε

Πολυβιταμίνες για αντιγήρανση

Μπορεί η αυξητική ορμόνη να επιβραδύνει την γήρανση;

Μπείτε σε πρόγραμμα αντιγήρανσης τώρα

Οι στατίνες σας κόβουν χρόνια ζωής

Πώς να ζήσετε μέχρι τα βαθιά γεράματα

Διμεθυλαμινοαιθανόλη για αντιγήρανση

Να τρώμε ή να μην τρώμε για να μην γεράσουμε;

Η έλλειψη αργινίνης υπεύθυνη για το Alzheimer

Κοκτέιλ φαρμάκων επιβραδύνει τη γήρανση

Αλλαγές στον ηλικιωμένο

Πώς η έλλειψη μαγνησίου προκαλεί πρόωρη γήρανση

Ορμόνη που θεραπεύει τον καρκίνο παγκρέατος

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ