Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΦάρμακαΜετφορμίνη

Μετφορμίνη

Η μετφορμίνη, ένα νέο αντιγηραντικό και αντικαρκινικό όπλο

 

Η μετφορμίνη είναι διγουανίδιο και όπως όλα αυτά τα φάρμακα θεωρείται ως ευγλυκαιμικός παράγοντας και όχι υπογλυκαιμικός.

Οι ιδιότητές της είναι να:

α)αυξάνει την πρόσληψη γλυκόζης από τους ιστούς-κυρίως τους μύες και το ήπαρ

β)αναστέλλει την ηπατική νεογλυκογέννεση

γ)ελαττώνει την εντερική απορρόφηση της γλυκόζης και

 δ)προάγει την δέσμευση της ινσουλίνης στους υποδοχείς της στους περιφερικούς ιστούς

Μία νέα έρευνα όμως έρχεται από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ,  όπου ανακάλυψαν ένα νέο μηχανισμό που ενδεχομένως μπορεί να καθυστερήσει την διαδικασία γήρανσης των κυττάρων, ακόμη και να προλάβει την εξέλιξη ορισμένων τύπων καρκίνου.

Σύμφωνα με την έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Aging Cell», οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ανακάλυψαν έναν μηχανισμό με τον οποίο το αντιδιαβητικό φάρμακο μετφορμίνη μειώνει την παραγωγή των φλεγμονωδών κυτοκινών που συνήθως ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά σε περίπτωση που υπερπαράγονται, τότε μπορεί να οδηγήσουν σε παθολογικές φλεγμονές. Η τελευταία αυτή κατάσταση συντελεί στην καταστροφή και τη γήρανση των ιστών, ενώ θεωρείται ότι ευνοεί την ογκογένεση.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η χρόνια παραγωγή κυτοκινών έχει συσχετιστεί με την γήρανση και την φθορά των κυττάρων, καθώς και με τη χρόνια φλεγμονή. Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε τον τρόπο με τον οποίο η μετφορμίνη παρεμποδίζει την απευθείας σύνθεση των κυτοκινών στο επίπεδο του συντονισμού των γονιδίων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν οι επόμενες έρευνες επιτρέψουν στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου δράσης της μετφορμίνης, τότε θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα δοκιμασμένο και ασφαλές φάρμακο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη μάχη κατά του καρκίνου, αλλά και ως αντιγηραντικό όπλο.

Η μετφορμίνη παρεμποδίζει την απορρόφηση της βιταμίνης Β12, γι΄αυτό όσοι την λαμβάνουν θα πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης Β12.

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Διατροφή για παιδιά

Διατροφή για παιδιά. Κάντε τη διατροφή των παιδιών υγιεινή μέσω της ψυχαγωγίας κι εξασφαλίστε τους μια καλή υγεία Fun Food για τα παιδιά με υγιεινές...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ