Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Νορεπινεφρίνη

Νορεπινεφρίνη. Ο πρωταρχικός ρόλος της νορεπινεφρίνης, όπως και της αδρεναλίνης, είναι η διέγερση και η αγγειοσύσπαση.

Οι δράσεις της νορεπινεφρίνης στον ανθρώπινο οργανισμό

Η νορεπινεφρίνη ή νοραδρεναλίνη είναι κατεχολαμίνη μία ορμόνη παραπλήσια της αδρεναλίνης (επινεφρίνης), η οποία παράγεται από τον επινεφριδιακό μυελό. Είναι, κυρίως, αγγειοσυσπαστική ουσία, με ελάχιστη επίδραση στην καρδιακή παροχή.

Η νορεπινεφρίνη συντίθεται από μία σειρά ενζυματικών σταδίων στο μυελό των επινεφριδίων και στους μεταγαγγλιακές νευρώνες του συμπαθητικού νευρικού συστήματος από το αμινοξύ τυροσίνη.

Ως νευροδιαβιβαστής, απελευθερώνεται από τους περισσότερους συμπαθητικούς μεταγαγγλιακoύς νευρώνες και από ορισμένους νευρώνες του εγκεφάλου.

Τι κάνει η νοραδρεναλίνη

Ο πρωταρχικός ρόλος της νορεπινεφρίνης, όπως και της αδρεναλίνης, είναι η διέγερση. Όταν αισθάνεστε ένταση και άγχος, ο εγκέφαλος μοιάζει να «ξυπνά» και είστε πιο επικεντρωμένοι, έτοιμοι να ανταποκριθείτε στις περιστάσεις.

Η νορεπινεφρίνη βοηθά, επίσης, στη μετατόπιση της ροής του αίματος από περιοχές, οι οποίες μπορεί να μην είναι τόσο ζωτικής σημασίας, όπως το δέρμα, σε εκείνες που είναι πιο βασικές περιοχές, όπως οι  μυς, έτσι ώστε να μπορεί ο οργανισμός να αντιδράσει και να «εγκαταλείψει» την αγχωτική σκηνή.

Παρά το γεγονός, ότι η νορεπινεφρίνη μπορεί να φαίνεται περιττή, εξαιτίας της ύπαρξης της αδρεναλίνης, οι δύο ορμόνες λειτουργούν σαν εφεδρικό σύστημα του οργανισμού.

Η νορεπινεφρίνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις διαταραχές της προσοχής, την κατάθλιψη, και την υπόταση. Η νορεπινεφρίνη, όπως και οι άλλες κατεχολαμινες, δεν μπορεί να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, έτσι ώστε φάρμακα όπως οι αμφεταμίνες να είναι απαραίτητες για την αύξηση των επιπέδων του εγκεφάλου.

Διαταραχές της προσοχής

Η νορεπινεφρίνη, όπως η ντοπαμίνη, παίζει ένα μεγάλο ρόλο στην προσοχή και την εστίαση. Τα άτομα με τέτοιες διαταραχές, παίρνουν ψυχοφάρμακα, όπως η μεθυλφαινιδάτη  και οι αμφεταμίνες  για αυξηθούν τα  επίπεδα νορεπινεφρίνης και ντοπαμίνης. Η Atomoxetine που είναι ένας εκλεκτικός αναστολέας επαναπρόσληψης νορεπινεφρίνης, είναι ένα μοναδικό φάρμακο για την διαταραχή προσοχής ADHD, καθώς επηρεάζει μόνο την νορεπινεφρίνη, και όχι την ντοπαμίνη. Ωστόσο, μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική όσο άλλα ψυχοδιεγερτικά.

Η κατάθλιψη

Μείζων καταθλιπτική διαταραχή

Οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης είναι αντικαταθλιπτικά, που αυξάνουν την ποσότητα της σεροτονίνης και της νορεπινεφρίνης στα μετασυναπτικά κύτταρα στον εγκέφαλο. Υπάρχει κάποια πρόσφατα στοιχεία ότι οι SNRIs μπορούν, επίσης,  να αυξήσουν την ντοπαμίνη. Ως εκ τούτου, οι αντικαταθλιπτικές επιδράσεις που συνδέονται με την αύξηση των επιπέδων νορεπινεφρίνης μπορεί σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην ταυτόχρονη αύξηση της ντοπαμίνης (ιδίως, στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου).

Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά αυξάνουν την δραστηριότητα  της νορεπινεφρίνης. Συχνές παρενέργειες είναι η καταστολή, ξηροστομία, δυσκοιλιότητα, φλεβοκομβική ταχυκαρδία, διαταραχές μνήμης, ορθοστατική υπόταση, θολή όραση και  αύξηση του σωματικού βάρους. Για το λόγο αυτό, έχουν σε μεγάλο βαθμό έχουν αντικατασταθεί από τα νεότερα φάρμακα επιλεκτικής επαναπρόσληψης. Αυτά περιλαμβάνουν τους  SSRIs, π.χ. φλουοξετίνη που έχουν μικρή ή καθόλου επίδραση επί της νορεπινεφρίνης, και τα νεότερα SNRIs που περιγράφονται παραπάνω, όπως βενλαφαξίνη και ντουλοξετίνη.

Σχιζοφρένεια

Μια γνωστή παρενέργεια που σχετίζεται με τη σχιζοφρένεια και  είναι γνωστή ως ακαθησία  βρέθηκε να σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα νορεπινεφρίνης. Δεδομένα υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των νέων αντιψυχωτικών που ασχολούνται με αγωνισμό των υποδοχέων ΝΜϋΑ γλουταμινικού, που σχετίζεται με τη ρύθμιση της πρόσληψης νορεπινεφρίνης, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την κίνηση του γλουταμινικού. Αυτό υποδηλώνει ότι η σχιζοφρένεια μπορεί στην πραγματικότητα να έχει μια μεγαλύτερη συσχέτιση με την ανώμαλη επαναπρόσληψη νορεπινεφρίνης και λιγότερο της ντοπαμίνης, η οποία μπορεί πράγματι να είναι υπεύθυνη για ένα μεγάλο μέρος του μηχανισμού της απελευθέρωσης γλουταμινικού.

Υπόταση

Η νορεπινεφρίνη χρησιμοποιείται, επίσης, ως αγγειοσυσπαστικό φάρμακο (Levophed), για ασθενείς με κρίσιμη υπόταση. Δίνεται ενδοφλεβίως και ενεργεί στους α1 και α2 αδρενεργικούς υποδοχείς για να προκαλέσει αγγειοσύσπαση. Οι επιδράσεις της συχνά περιορίζονται στην αύξηση της πίεσης του αίματος μέσω δραστικότητας αγωνιστού επί α1 και α2 υποδοχέων, προκαλώντας μία προκύπτουσα αύξηση στην περιφερική αγγειακή αντίσταση.

Σε υψηλές δόσεις, και ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με άλλα αγγειοσυσπαστικά, μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμία άκρων. Η νορεπινεφρίνη χρησιμοποιείται, κυρίως, για τη θεραπεία ασθενών με αγγειοδιασταλτικές καταστάσεις σοκ, όπως σηπτικό σοκ και νευρογενή καταπληξία, ενώ έχει λιγότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες σε σύγκριση με τη θεραπεία της ντοπαμίνης.

Τέλος, χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας στη νόσο Αλτσχάιμερ, γιατί παρέχει έναν  ενδογενή αντιφλεγμονώδη παράγοντα στο μικροπεριβάλλον γύρω από τους νευρώνες, τα νευρογλοιακά κύτταρα και τα αιμοφόρα αγγεία στο νεοφλοιό και τον ιππόκαμπο. Έως 70% των κυττάρων που εκκρίνουν νορεπινεφρίνη χάνονται στη νόσο του Alzheimer. Έχει αποδειχθεί ότι η νορεπινεφρίνη διεγείρει τη μικρογλοία να καταστείλει την επαγόμενη παραγωγή των κυτταροκινών και τη φαγοκυττάρωση, γεγονός που υποδηλώνει αυτή η απώλεια μπορεί να έχει ένα ρόλο στην πρόκληση αυτής της ασθένειας.

Διατροφικές πηγές νορεπινεφρίνης

Η βιοσύνθεση της νορεπινεφρίνης εξαρτάται από την παρουσία της L-τυροσίνης, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο κρέας, στους ξηρούς καρπούς, και τα αυγά. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως, το τυρί περιέχουν, επίσης, μεγάλες ποσότητες τυροσίνης.  Ωστόσο, ο οργανισμός μπορεί να συνθέσει τυροσίνη από την φαινυλαλανίνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ. Η τυροσίνη είναι ο πρόδρομος της ντοπαμίνης, η οποία με τη σειρά της είναι ένας πρόδρομος για την επινεφρίνη και τη νορεπινεφρίνη.

Η σεροτονίνη, είναι ένας νευροδιαβιβαστής που είναι από πολλές απόψεις το αντίθετο των κατεχολαμινών και άμεσα συντίθεται από ένα αμινοξύ την (τρυπτοφάνη). Όταν η σεροτονίνη καταβολίζεται στο σώμα, δε διασπάται σε χρήσιμα υποπροϊόντα με τον τρόπο που η ντοπαμίνη αποικοδομείται σε επινεφρίνη και νορεπινεφρίνη. Αντ ‘αυτού, διασπάται σε 5-υδροξυϊνδολοξικό οξύ (5-ΗΙΑA), ένα οργανικό οξύ που μπορεί να είναι επιβλαβές σε υψηλές ποσότητες. Η τρυπτοφάνη μπορεί περαιτέρω να καταβολίζεται σε κυνουρενικό, κινολινικό και πικολινικό οξύ, επιβλαβείς ουσίες που γενικά θεωρούνται ως δείκτες της φλεγμονής του σώματος.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα επινεφρίδια

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα επινεφρίδια

Διαβάστε, επίσης,

Όταν υπάρχει ανισορροπία νευροδιαβιβαστών

Μπουράντζα

Διατηρείστε υγιές το βιολογικό σας ρολόι

Επωφεληθείτε από το στρες

Το παρατεταμένο χρόνιο στρες προκαλεί καρκίνο

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Ψευδάργυρος

Τεστ για να ελέγξετε μόνες σας τις ορμόνες σας

Να βάζετε δεντρολίβανο στα φαγητά σας

Πώς το στρες επηρεάζει το σώμα σας

Η γλυκόριζα

Αλδοστερόνη

Νορεπινεφρίνη

Οι αρνητικές συνέπειες της κορτιζόλης

Ανεπάρκεια του φλοιού των επινεφριδίων

Ενδοκρινολογικές παθήσεις

Πίνουμε το πρωί ζεστό νερό με λεμόνι

Χρησιμοποιήστε τη δύναμη που έχετε μέσα σας

Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη

Τι να κάνετε αν αισθάνεστε αδυναμία και κόπωση

Το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης στις γυναίκες

Φυσικοί τρόποι για τόνωση του οργανισμού σας

Να κοιμάστε 30 λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας

Μήπως είστε βυθισμένοι;

Κάντε απεξάρτηση από την εργασία

Σύνδρoμo Burn Out

Eπαγγελματική εξουθένωση στο χώρο της υγείας

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΗ νοημοσύνη της Google
Επόμενο άρθροΗλεκτρονική κάρτα υγείας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βιοανάδραση και Διαβήτης

Βιοανάδραση και Διαβήτης. Πώς η κβαντική ιατρική βιοανάδραση συμβάλλει στην πρόληψη και θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη. Η βιοανάδραση προσπαθεί να σας διδάξει να ελέγχετε τις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ