Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Η παράλυση του Bell

Η περιφερική πάρεση του προσωπικού νεύρου

Η παράλυση του Bell ή προσωποπληγία ή η πάρεση του προσωπικού από ψύξη, ICD-10 G51.0,  είναι μια πάθηση κατά την οποία μια από τις πλευρές του προσώπου υπόκειται νευρική βλάβη, με αποτέλεσμα σοβαρή αδυναμία ή παράλυση των προσωπικών μυών. Η ακινητοποίηση αυτή προκαλεί χαλάρωση της προσβεβλημένης πλευράς του προσώπου.

Η προσωποπληγία εμφανίζεται συνήθως από την μια μέρα στην άλλη και εξαφανίζεται μόνη της σε μερικές εβδομάδες.


Tα συμπτώματα της παράλυσης Bell περιλαμβάνουν:

•αιφνίδια αδυναμία ή παράλυση στη μία πλευρά του το προσώπου, πράγμα που καθιστά δύσκολο το χαμόγελο ή το κλείσιμο του ματιού

•δυσκολία των εκφράσεων

•πόνος πίσω ή μπροστά από το αυτί της πληγείσας πλευράς

•πιο δυνατός ήχος από το αυτί της πληγείσας πλευράς

•πονοκέφαλος

•απώλεια της γεύσης

•αλλαγές στην ποσότητα των δακρύων και του σάλιου που παράγει το σώμα


Αίτια

 • Η μεγάλη, και πολύπλοκη επιφανειακή διαδρομή του νεύρου έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος αριθμός παραγόντων που θα μπορούσαν να το βλάψουν.
 • Καταρχήν, η επιφανειακή του διαδρομή έχει ως αποτέλεσμα να είναι επιρρεπές σε τραυματισμούς, είτε ως αποτέλεσμα ατυχήματος, είτε στα πλαίσια χειρουργικής επέμβασης για άλλο λόγο (συνήθως, παρωτίδας). Τραυματισμός μπορεί να συμβεί και στο νεογνό κατά τη διάρκεια του τοκετού.
 • Διάφοροι ενδοκρανιακοί και εξωκρανιακοί όγκοι μπορούν να πιέζουν ή να διηθούν το νεύρο σε διάφορα σημεία της πορείας του.
 • Άλλο αίτιο είναι η οξεία ή χρόνια ωτίτιδα που μπορεί να είναι βακτηριακή ή ιογενής.
 • Ωστόσο, στο 75% των περιπτώσεων και μετά από διεξοδική αναζήτηση δεν ανευρίσκεται κάποιο συγκεκριμένο αίτιο. Πρόκειται για την λεγόμενη ιδιοπαθή παράλυση του προσωπικού νεύρου ή παράλυση Bell, όπως ονομάστηκε προς τιμή του Bρετανού ιατρού που την περιέγραψε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα. Συνήθως, προσβάλλει άτομα 30-50 ετών και κυρίως, γυναίκες προς το τέλος της εγκυμοσύνης. Υπάρχει και οικογενής προδιάθεση και έχει σαφή εποχιακή κατανομή με εξάρσεις την άνοιξη και το φθινόπωρο.
 • Οι  μισοί ασθενείς παρουσιάζουν 1-2 ημέρες πριν την εμφάνιση της πάρεσης άλγος στην οπισθοωτιαία χώρα της πλευράς που θα εμφανιστεί η πάρεση.
 • Τα συμπτώματα εμφανίζονται απότομα και ολοκληρώνονται σε 48 ώρες.

Η αποκατάσταση αρχίζει μετά από 1-2 εβδομάδες ή το αργότερο μέσα σε 1-2 μήνες και ολοκληρώνεται σε 8-9 μήνες, αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει και νωρίτερα. Το 80% των ασθενών θα έχει πλήρη αποκατάσταση.

Κακοί προγνωστικοί παράγοντες είναι η αρχική βαριά εικόνα, και η μεγάλη ηλικία. Αν δεν γίνει αποκατάσταση θα παραμείνει μόνιμη ασυμμετρία προσώπου.


Όψιμες επιλποκές της νόσου

Συνκινησίες, όπως μείωση της βλεφαρικής σχισμής με την επίδειξη δοντιών, κροκοδείλια δάκρυα από λανθασμένη επανανεύρωση κατά τη διάρκεια αναγέννησης του νεύρου και ημίσπασμος της πλευράς πάρεσης, αλλά η πάρεση εξακολουθεί να υπάρχει.

Ένα ποσοστό 5% έχει υποτροπιάζουσες προσβολές Σε αυτές τις καταστάσεις αναζητείται ο αιτιολογικός παράγοντας, όπως διαβήτης, σαρκοείδωση, χολοστεάτωμα και το οικογενειακό ιστορικό για ύπαρξη πτυχωτής γλώσσας, σύνδρομο Melkersson Rosenthal (Ο όρος κοκκιωματώδης φλεγμονή αναφέρεται σε έναντύπο χρόνιας φλεγμονώδους αντίδρασης, ο οποίος χαρακτηρίζεται μικροσκοπικά από αθροίσεις μακροφάγων που προσλαμβάνουν χαρακτηριστικά επιθηλιοειδών κυττάρων ή γιγαντοκυττάρων (κοκκιώματα). Διάφορες παθολογικές οντότητες μπορούν να εμφανιστούν με τη μορφή κοκκιωματώδους φλεγμονής, περιλαμβάνοντας ειδικές λοιμώξεις (φυματίωση, σύφιλη, εν τω βάθει μυκητιάσεις), αντιδράσεις ξένου σώματος και συστηματικές νόσους (σαρκοείδωση, νόσος Crohn, χρόνια κοκκιωματώδης νόσος).


Παθογένεια της πάρεσης

 • Η απότομη έκθεση στο κρύο προκαλεί οίδημα στο νεύρο και αυτό στραγγαλίζεται στον Φαλλοπιανό πόρο.
 • Σπασμός των vasa nervorum και οίδημα με ισχαιμία. Ο συνδυασμός ισχαιμίας και πίεσης λόγω οιδήματος προκαλεί βλάβη στο νεύρο.
 • Η μηχανική θεωρία προϋποθέτει ότι και ο Φαλλοπιανός ή ο βελονομαστοειδής πόρος πρέπει να είναι συγγενώς στενότεροι και το διερχόμενο νεύρο υφίσταται πίεση.
 • Στο 1/3 των ασθενών οφείλεται σε ίωση.
 • Μπορεί να οφείλεται και σε ανοσοβιoλογική αιτία και τα λεμφοκύτταρα ευαισθητοποιούνται από την μυελίνη του νεύρου και προκαλείται αυτοάνοση απάντηση κατά της μυελίνης του νεύρου.

Αντιμετώπιση

 • Όταν ενοχοποιείται συγκεκριμένο αίτιο, η θεραπεία κατευθύνεται προς την αντιμετώπισή του. Έτσι, όγκοι, λοιμώξεις και τραυματισμοί αντιμετωπίζονται χειρουργικά ή φαρμακευτικά κατά περίπτωση.
 • Στην παράλυση Bell έχει καθιερωθεί η αντιμετώπιση με την χορήγηση κορτικοστερεοειδών που περιορίζουν την φλεγμονή, καθώς φαίνεται να επιταχύνουν την ανάρρωση και να μειώνουν τις πιθανότητες παραμονής κάποιου νευρολογικού ελλείμματος. Σημαντική είναι η χορήγηση το ταχύτερο δυνατόν από τη στιγμή που εμφανίζεται το επεισόδιο.
 • Η επικράτηση της θεωρίας ότι για τη πλειονότητα των περιπτώσεων ενοχοποιούνται οι ερπητοϊοί οδήγησε πολλούς ιατρούς στη χορήγηση ειδικής αντιϊκής αγωγής. Παρότι δεν υπάρχει καθολική συμφωνία, φαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις έχει θετικά αποτελέσματα.
 • Ορισμένοι συνιστούν την παράλληλη λήψη βιταμινών του συμπλέγματος B με το σκεπτικό ότι βοηθούν την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων.
 • Η φυσιοθεραπεία ενδεχομένως να βοηθήσει ασθενείς με σοβαρές υπολειμματικές βλάβες μετά την παρέλευση ικανού χρονικού διαστήματος.
 • Χειρουργική αποσυμπίεση του νεύρου, σπανίως, συνίσταται.
 • Πρέπει να τονιστεί ότι όλες οι περιπτώσεις παράλυσης του προσωπικού νεύρου απαιτείται ειδική οφθαλμολογική φροντίδα. Επειδή οι πάσχοντες δεν μπορούν να κλείσουν το ένα βλέφαρο, το μάτι παραμένει συνεχώς εκτεθειμένο με αποτέλεσμα να ξηραίνεται. Αυτή κατάσταση μπορεί να προκαλέσει μέχρι και εξέλκωση του κερατοειδούς με δυσάρεστες επιπτώσεις. Για το λόγο αυτό συνιστάται η ενστάλαξη τεχνητών δακρύων κατά τη διάρκεια της ημέρας και ειδικής γέλης τη νύχτα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί ταρσοραφή, μερική δηλαδή σύγκλειση των βλεφάρων με ράμματα.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκιά

Συκιά. Τα οφέλη στην Υγεία από τη συκιά είναι πολλά και ποικίλα και πολύ σημαντικά. Η συκιά ή Συκή η καρική ή Συκή η κοινή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ