Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΨυχιατρικήΜήπως τρώτε τα νύχια σας;

Μήπως τρώτε τα νύχια σας;

Η Ονυχοφαγία παρατηρείται σε ανήλικες, αλλά και ενήλικες

Η ονυχοφαγία, ICD-10 F98.8, είναι ένα σύµπτωµα µιας αγχώδους συναισθηµατικής διαταραχής και εµφανίζεται συνήθως, αλλά όχι μόνο,  στην παιδική ηλικία. Αυτό που οι γονείς θα χαρακτήριζαν κακιά συνήθεια του παιδιού υποδηλώνει µια διαρκή εσωτερική υπερένταση και αποτελεί έναν ασυνείδητο τρόπο εκτόνωσής της. Συχνά εκδηλώνεται και µε υπερκινητικότητα, διάσπαση προσοχής, συχνουρία, νυχτερινούς εφιάλτες, φόβο χωρίς λόγο, προβλήµατα λόγου κ.ά., που µπορεί να συνδυάζονται µεταξύ τους ή όχι. 

Η ονυχοφαγία επηρεάζει περίπου το 30 τοις εκατό των παιδιών ηλικίας μεταξύ 7 και 10 ετών και το 45 τοις εκατό των εφήβων.


Αιτίες
Οι βαθύτερες αιτίες της µπορεί να εντοπίζονται σε µια ψυχαναγκαστική µητέρα, σε ένα τραυµατικό γεγονός, στην υποτίµηση του παιδιού στο σπίτι ή στο σχολείο και σε οτιδήποτε άλλο προκαλεί άγχος. Συµβαίνει γιατί τα παιδιά (µέχρι 11 ετών) δεν µπορούν να εκφράσουν την ανησυχία τους µε λόγια, εκτονώνοντας το συναίσθηµά τους µε αυτό τον τρόπο. 


Η εξέλιξη
Η ονυχοφαγία ενδεχοµένως κάποια στιγµή να διακοπεί, πολύ συχνά όµως εξελίσσεται και γίνεται πια χαρακτηριστικό ενός αγχώδους ενήλικα, το οποίο εύκολα µπορεί να φτάσει εκτός ορίων από υποτιµητικές ή επικριτικές αντιδράσεις άλλων, δυσκολίες και γενικότερα στρεσογόνες καταστάσεις. Τα άτοµα αυτά, επειδή δεν έχουν µάθει να εκφράζουν τα συναισθήµατά τους, καταφεύγουν σε αυτό τον τρόπο εκτόνωσης και ως ενήλικες. 


Η ψυχαναλυτική θεωρία
Σύµφωνα µε την ψυχαναλυτική θεωρία, η ονυχοφαγία σχετίζεται µε µια παλινδρόµηση κατά την οποία η ηδονή που προσφέρεται µέσω του στόµατος µε το φάγωµα των νυχιών παραλληλίζεται µε το πιπίλισµα κατά το θηλασµό και αποτελεί διέξοδο στο άγχος, όπως σε ένα µωρό η πιπίλα. Πρόκειται για µια προσκόλληση του ατόµου σε εκείνο το πρώιµο αναπτυξιακό στάδιο, η οποία έχει ως αποτέλεσµα την ψυχική ανωριµότητά του. Αναζητά σε αυτό το θηλασµό, δηλαδή την ηδονή µέσω του στόµατος, γεγονός που υποδηλώνει έλλειψη φροντίδας.


Αντιμετώπιση 
Παιδιά 

1. Μιλήστε µε το παιδί προκειµένου να διαπιστώσετε τι από αυτά που συµβαίνουν στο σπίτι καταρχάς ή στο σχολείο τού προκαλούν άγχος. Να είστε τρυφεροί µαζί του και να του δώσετε χρόνο να σας εµπιστευτεί. 
2. Παρατηρήστε ποιες στιγµές εκδηλώνονται τα συµπτώµατα. Αν, για παράδειγµα, το παιδί αρχίζει να τρώει τα νύχια του όταν εµφανίζεται ο µπαµπάς στο σπίτι, προφανώς κάτι του προκαλεί άγχος σε σχέση µε τον πατέρα ή στο πώς η µητέρα συνδιαλέγεται µε τον πατέρα.
3. Μην στέκεστε δίπλα του παρατηρώντας συνεχώς τι κάνει. Αυτό ενισχύει το άγχος του. Παρατηρήστε το διακριτικά και από απόσταση.
4. Τη στιγµή που εκδηλώνει το σύµπτωµα ζητήστε του να κάνει κάτι, ώστε να σταµατήσει χωρίς να του δηµιουργηθεί επιπλέον άγχος.
5. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσµα, απευθυνθείτε σε ειδικό. Είναι πιθανό το παιδί να έχει φοβίες ή να µην απολαµβάνει επαρκή αποδοχή από τους γονείς, γεγονός που σηµαίνει ότι το πρόβληµα έχει βαθιά ρίζα και απαιτεί ψυχοθεραπευτική αντιµετώπιση.
6. Οι τιµωρίες ή η στέρηση προνοµίων δεν συνιστώνται. Η έλλειψη διεξόδου, µάλλον, θα του προκαλέσει περισσότερο άγχος.


Αντιμετώπιση
Ενήλικες
 

Η συµπεριφορά αυτή σε έναν ενήλικα υποδηλώνει σοβαρές αγχώδεις διαταραχές, οι οποίες αντιµετωπίζονται µόνο µε ψυχοθεραπεία. Πολλές φορές η αντιµετώπιση του συµπτώµατος, όπως για παράδειγµα η επάλειψη των νυχιών µε πικρό υγρό, µπορεί και να πετύχει. Αυτό που έχει σηµασία όµως είναι να εντοπιστούν και να αντιµετωπιστούν οι αιτίες που προκάλεσαν το σύµπτωµα. ∆ιαφορετικά, ακόµη και αν σταµατήσει να τρώει τα νύχια του, θα βρει κάποια άλλη διέξοδο, κυρίως µε στοµατική διέγερση (π.χ. κάπνισµα).


Συνέπειες στην υγεία

Eυαισθησία σε μικροβιακές και ιογενείς λοιμώξεις, όπως παρωνυχία. Το σάλιο μπορεί στη συνέχεια να κοκκινίσει και να μολύνει το δέρμα.

Δάγκωμα των νυχιών σχετίζεται, επίσης, με οδοντικά προβλήματα, όπως ούλων τραυματισμού και σύγκλεισης των προσθίων δοντιών.

Μπορεί, επίσης, να μεταφέρετε οξυουρίαση ή βακτήρια που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νυχιού από την περιοχή του πρωκτού στο στόμα.

Προβλήματα στο στομάχι μπορεί να αναπτυχθούν.


Θεραπεία

Η πιο συνηθισμένη θεραπεία είναι η εφαρμογή βερνικιού νυχιών με πικρή γεύσηστα νύχια (βενζοϊκό δενατόνιο χρησιμοποιείται).

Η συμπεριφορική θεραπεία είναι ευεργετική, όταν απλούστερα μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά.

Η εκπαίδευση επιδιώκει να ξεμάθει τη συνήθεια.

Τέλος, τα προϊόντα περιποίησης νυχιών μπορεί να βοηθήσουν

Άλλες επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές είναι τ δερματιλλομανία (ενασχόληση με το δέρμα), η δερματοφαγία (δάγκωμα δέρματος), και η τριχοτιλλομανία (τράβηγμα μαλλιών).

Το δάγκωμα των νυχιών φαίνεται να είναι πιο συχνό στους άνδρες με διατροφικές διαταραχές.  Επίσης, είναι πιο συχνή μεταξύ των παιδιών και των εφήβων ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή. 

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλες οι χρήσεις του Botox

Όλες οι χρήσεις του Botox: Καλλυντικές και ιατρικές χρήσεις της τοξίνης Botulinum Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD Το Botox ή Μπότοξ είναι ένα φάρμακο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ