Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΣυστροφή όρχεως

Συστροφή όρχεως

Συστροφή όρχεως. Η κλασσική εικόνα της συστροφής περιλαμβάνει πόνο και οίδημα του προσβεβλημένου όρχεως, με επακόλουθη ισχαιμία και νέκρωση.

Η συστροφή του σπερματικού τόνου

Η συστροφή όρχεως, ICD-10 N44, συμβαίνει όταν ένας όρχις συστρέφεται γύρω από τον σπερματικό πόρο, ο οποίος παρέχει τη ροή αίματος στο όργανο, με αποτέλεσμα τη διακοπή της αιμάτωσής του. Η κατάσταση αυτή προκαλεί ξαφνικό και συχνά ισχυρό πόνο, καθώς και οίδημα στην περιοχή. 

Παρατηρείται, κυρίως, σε παιδιά και εφήβους.

Συνήθως, παρουσιάζεται μια ψεύτική και απατηλή εικόνα οξείας επιδιδυμίτιδας. Εξαιτίας της ισχαιμίας, ο όρχις μέσα σε διάστημα λίγων ωρών νεκρώνεται.

Ο μόνος τρόπος διάσωσής του είναι η άμεση, χωρίς παραμικρή καθυστέρηση χειρουργική επέμβαση, σε κάθε περίπτωση.

Ποια είναι η αιτία της συστροφής;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία. Πιστεύεται ότι εμπλέκονται παράγοντες ανατομικοί (πχ ανεπαρκής στήριξη από τους γύρω ιστούς) ή λειτουργικοί (σύσπαση του κρεμαστήρα μυ), αλλά δεν υπάρχει σαφής αιτιολογικός παράγοντας. Η συστροφή μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια έντονης δραστηριότητας (πχ παιχνίδι), αλλά και στον ύπνο.

Η κλασσική εικόνα της συστροφής περιλαμβάνει πόνο και οίδημα του προσβεβλημένου όρχεως. Η έναρξη του πόνου είναι, συνήθως, απότομη ενώ σε πολύ λίγη ώρα ακολουθεί το οίδημα. Ο κάθε ιατρός θα πρέπει πάντα να έχει κατά νου την πιθανότητα συστροφής ιδιαίτερα όταν εξετάζει ένα νεαρό ασθενή με τα παραπάνω συμπτώματα.

Διάγνωση συστροφής όρχεως

Η ψηλάφηση και η κλινική εκτίμηση της κατάστασης του όρχεος και της επιδιδυμίδας είναι αδύνατη λόγω του πολύ δυνατού πόνου. Σχηματίζεται μια συμπαγής μάζα. Ο όρχις βρίσκεται τραβηγμένος προς το έξω στόμιο του βουβωνικού πόρου και ο σπερματικός τόνος είναι διογκωμένος και επώδυνος. Παρά τα έντονα και τυπικά σημεία οξείας φλεγμονής  η θερμοκρασία, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες, είναι φυσιολογική ή λίγο ανεβασμένη. Επίσης, δεν υπάρχει διαταραχή ούρησης και τα ούρα είναι τελείως διαυγή. Όταν η κλινική εξέταση δεν είναι αρκετή για να ξεχωρίσει ο ιατρός τη συστροφή του όρχεως από άλλες καταστάσεις με παρόμοια συμπτώματα (όπως, μία φλεγμονή του όρχεως), μπορεί να καταφύγει σε άλλες εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα Doppler.

Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας η διάγνωση πρέπει να τίθεται χειρουργικά. Ο παράγων χρόνος είναι η βασικότερη παράμετρος στη διάγνωση και αντιμετώπιση της συστροφής του όρχεως. Λόγω της ταχείας νέκρωσης που υφίσταται ο όρχις θα πρέπει η συστροφή να αντιμετωπίζεται μέσα σε 4-6 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Διαφορική διάγνωση της συστροφής όρχεως

  • Οξεία ορχίτιδα από λοιμώδη νόσο (παρωτίτιδα, οστρακιά, ίωση)
  • Οξεία επιδιδυμίτιδα
  • Συστροφή ενδοκοιλιακού όρχεως (άδειο όσχεο)
  • Τραυματισμός οσχέου
  • Αιμάτωμα από τραυματισμό, περισφιγμένη κήλη ή φλεγμονή
  • Καρκίνος όρχεως (Όρχις διογκωμένος, σκληρός και ανώδυνος)
  • Παθήσεις ουροποιητικού συστήματος

Θεραπεία συστροφής όρχεως

Μπορεί να υπάρξει και αυτόματη ανάταξη

Επίσης, οι απλοί χειρισμοί στο όσχεο μπορεί να βοηθήσουν.

Αν όχι γίνεται τομή στο όσχεο, αποκαλύπτεται ο σπερματικός τόνος, ο όρχις και η επιδιδυμίδα.

Όταν η συστροφή είναι έξω από τον ίδιον ελυτροειδή χιτώνα αναγνωρίζεται εύκολα, ενώ όταν είναι μέσα όχι, γι’ αυτό ανοίγεται ο ίδιος ελυτροειδής χιτώνας. Παρακολουθείται ο όρχις ο οποίος πλένεται με χλιαρό νερό ή ξυλοκαΐνη. Άλλοτε η αγγειακή κυκλοφορία αποκαθίσταται και το όργανο διατηρείται και καθηλώνεται στο όσχεο. Άλλοτε όχι και τότε γίνεται ορχεκτομή. Ακόμη πρέπει να γίνει ορχεοπηξία στον αντίθετο όρχι γιατί έχει κι αυτός τον κίνδυνο συστροφής.

Αν δεν γίνει σε λίγες ώρες συμβαίνει ισχαιμική νέκρωση όρχεως, τα συμπτώματα υποχωρούν, ανεβαίνει η θερμοκρασία, ο όρχις γίνεται σκληρός και σε λίγες εβδομάδες ατροφεί. Άλλοτε ο νεκρωμένος όρχις παθαίνει διαπύηση και φλεγμονή και συριγγοποιείται.

Πρέπει ένας ουρολόγος να είναι σίγουρος ότι είναι συστροφή όρχεως

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τους όρχεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τους όρχεις

Διαβάστε, επίσης,

Ορχικές κακοήθειες

Παρωτίτιδα

Επιδιδυμίτιδα

Συνταγή για την ορχίτιδα

Τεχνητός όρχις για την ανδρική υπογονιμότητα

Υδροκήλη

Μήπως έχετε πόνο στην εκσπερμάτιση;

Ορχίτιδα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροAmber Alert
Επόμενο άρθροΠώς να κάνετε μια καλή τελευταία εντύπωση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ