Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Tριχίνωση

Η τριχίνωση είναι μία παρασίτωση

Η τριχίνωση, ICD-10 B75 και κατά άλλους τριχινίαση είναι μια ασθένεια που προσβάλλει τον άνθρωπο και τα ζώα και που, αν δεν προσεχτεί και δε θεραπευτεί έγκαιρα, μπορεί να έχει βαριές επιπτώσεις για τη ζωή και την υγεία.

Προκαλείται από την είσοδο μέσα στον οργανισμό μικρών σπειροειδών σκουληκιών και ζει ως παράσιτο σ’ αυτόν, για πολύ καιρό. Θα τα βρούμε στην αρχή στα τοιχώματα του εντέρου, όπου εισέρχονται με την τροφή.

Οφείλεται στην τριχίνη τη σπειροειδή (Trichinella spiralis), που είναι νηματέλμινθα μήκους 1-3 mm.


Αίτια

Η ασθένεια αυτή προκαλείται από το νωπό κρέας ή το όχι καλά ψημένο, κυρίως, χοιρινό κρέας και λουκάνικα που περιέχουν κύστεις με τριχίνες, καθώς επίσης κι από την επαφή με κατοικίδια ζώα που τρώνε ωμά κρέατα.

Ο χοίρος μολύνεται με τη βρώση ωμών απορριμάτων και από κατάλοιπα μολυσμένων τροφών.

Οι κύστεις ωριμάζουν στο έντερο και μετά τη γονιμοποίηση το θηλυκό μέσω του τοιχώματος του εντέρου στέλνει προνύμφες στην κυκλοφορία του αίματος και εναποτίθενται στους μυς και τους ορογόνους θύλακες.

Η προσβολή των γραμμωτών μυών προκαλεί νέκρωση και υαλινοειδή εκφύλιση με ασβεστοποιημένη κύστη στην οποία ζει η νύμφη ακόμη και για πολλά έτη. Οι κυριώτεροι προσβαλλόμενοι μύες είναι το διάφραγμα, οι γλουτιαίοι, οι θωρακικοί, οι δελτοειδείς, οι γαστροκνήμιοι, οι μεσοπλεύριοι και ο καρδιακός μυς.


Διάγνωση

Οι εξετάσεις αίματος και το μικροσκόπιο μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στη διάγνωση της τριχίνωσης. Οι εξετάσεις αίματος περιλαμβάνουν μια γενική εξέταση αίματος για την ηωσινοφιλία, την CPK (κρεατινοφωσφοκινάση) και διάφορες ανοσολογικές, όπως ELISA για αντιγόνα προνυμφών.


Συμπτώματα

Στο έντερο, η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει:

  • Ναυτία, διάρροια, έμετο, κούραση, πυρετό, και κοιλιακή δυσφορία

Αργότερα, γίνεται διασπορά των προνυμφών και εμφανίζονται πονοκέφαλοι, πυρετός, βήχας, διόγκωση ματιών, πόνοι μυών, αιμορραγίες,  και αύξηση αριθμών λευκοκυττάρων στο αίμα και ηωσινιφιλία. Ο θάνατος σε αυτή τη φάση μπορεί να γίνει από παράλυση αναπνευστικών μυών, μυοκαρδίτιδα ή εγκεφαλίτιδα.

Τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε μερικούς μήνες.  Η κούραση, η αδυναμία, και η διάρροια μπορεί να διαρκέσουν για μήνες.


Πρόγνωση

Όταν προσβάλλεται το ΚΝΣ η θνητότητα από 1% αυξάνεται στο 10%.


Θεραπεία

Πρώιμη χορήγηση ανθελμινθικών, όπως μεβενδαζόλη ή αλβενδαζόλη, μειώνει την πιθανότητα των προνυμφών να ενκυστοποιηθούν, ιδιαίτερα εάν χορηγηθεί εντός τριών ημερών από τη μόλυνση. Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται μετά από αυτό το χρονικό διάστημα.

Μεβενδαζόλη (200-400 mg) τρεις φορές την ημέρα για τρεις ημέρες ή αλβενδαζόλη (400 mg) δύο φορές την ημέρα για 8-14 ημέρες δίνονται για τη θεραπεία της τριχινίασης. Τα φάρμακα αυτά εμποδίζουν τις νεαρές προνύμφες από την ανάπτυξη, αλλά δεν θα πρέπει να είναι χορηγούνται σε έγκυες γυναίκες ή παιδιά κάτω των δύο ετών.

Κατα την εντερική φάση:

Χορηγείται ταχέως θειαβενταζόλη 25 mg/kg δύο φορές την ημέρα με μέγιστη δόση τα 3 gr για 7 ημέρες. Οι παρενέργειες της θειαβενταζόλης είναι διαταραχές πεπτικού, πονοκέφαλος, πυρετός, κνησμός, εξάνθημα και ηπατοτοξικότητα.

Σε ήπια μορφή

Όταν υπάρχουν μυαλγίες, μυική αδυναμία και οίδημα βλεφάρων αναύπαση και αναλγητικά

Σε βαριά μορφή

Μυοκαρδίτιδα, εγκεφαλίτιδα και πνευμονίτιδα με χορήγηση κορτικοειδών και θειαβενταζόλης

Σε ενδιάμεση μορφή

Με πυρετό, μυαλγίες και αδυναμία αναλγητικά και θειαβενταζόλη για περιορισμό παραγωγής προνυμφών στην παρατεταμένη εντερική φάση

Προφύλαξη

Αγορανομικός έλεγχος χοιρινού κρέατος και καλό μαγείρεμα  και συντήρηση κρέατος στους -32 για 24 ώρες και -15 για 20 ημέρες σκοτώνει την τριχίνη.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΗ τέχνη του καμουφλάζ
Επόμενο άρθροΤριχοτιλλομανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκιά

Συκιά. Τα οφέλη στην Υγεία από τη συκιά είναι πολλά και ποικίλα και πολύ σημαντικά. Η συκιά ή Συκή η καρική ή Συκή η κοινή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ