Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Test Pap υγρής φάσης

Test Pap υγρής φάσης. Τα κύτταρα αντί να επιστρώνονται σε γυάλινη πλάκα, μεταφέρονται πλέον σε ένα ειδικό φιαλίδιο με υγρό διάλυμα συντήρησης.

Γράφει ο

Σαββούρας Οδυσσέας

Μαιευτήρας-Χειρουργός-Γυναικολόγος

Το τεστ παπ, υγρής φάσης είναι πιο αποτελεσματικό

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί την δεύτερη κατά σειρά αιτία θανάτου (μετά τον καρκίνο του μαστού) στις γυναίκες παγκοσμίως. Κάθε χρόνο έχουμε 500.000 νέα κρούσματα.

Από ποια ηλικία η γυναίκα πρέπει να ελέγχεται για να μην πάθει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Η μέση ηλικία των ασθενών είναι τα 45 έτη. Αυτό σημαίνει ότι λάθος πιστεύουν οι γυναίκες ότι ο καρκίνος είναι μια νόσος που συναντάμε σε πιο μεγάλες ηλικίες, γιατί μπορεί να παρουσιαστεί και σε γυναίκες που διανύουν τη τρίτη δεκαετία της ζωής τους. Γι’ αυτό, όλες οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν τεστ Παπ σε όποια ηλικία και αν είναι.

Κάθε ποτέ πρέπει να γίνεται το τεστ Παπ;

Από την στιγμή που η γυναίκα ξεκινάει την ενεργό σεξουαλική της ζωή πρέπει κάθε χρόνο να υποβάλλεται σε γυναικολογική εξέταση και τεστ παπ, ακόμα και οι γυναίκες οι οποίες βρίσκονται σε εμμηνόπαυση. Πρέπει δε να γίνεται σαν έλεγχος ρουτίνας, γιατί το τεστ παπ είναι ικανό να βρει μικρές αλλοιώσεις στα κύτταρα πριν υπάρξουν συμπτώματα, όπως πόνος, αίμα ή άλλα συμπτώματα τα οποία μπορούν να εξελιχτούν σε καρκίνο.

Η εξέταση του τεστ παπ είναι επώδυνη για την γυναίκα;

Όχι, δεν είναι επώδυνη και διαρκεί πολύ λίγο.

Τι ακριβώς είναι το τεστ παπ;

Ουσιαστικά είναι μία απλή συλλογή κυττάρων η οποία γίνεται με μια βούρτσα και μια σπάτουλα από την επιφάνεια του τραχήλου. Με αυτό τον τρόπο συλλέγουμε κύτταρα που είναι ενδεικτικά προκαρκινωματωδών αλλοιώσεων, ελέγχουμε την παρουσία κυττάρων που έχουν προσβληθεί από μικρόβια, μύκητες, τριχομονάδες κτλ ή ακόμα που είναι και το πιο σημαντικό, κύτταρα που έχουν προσβληθεί από τον ιό του HPV (τον κοινό λεγόμενο ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων- κονδυλωμάτων). Μετά ο ιατρός κάνει επάλειψη μια γυάλινης πλάκας, με τα κύτταρα που έχει συλλέξει και τα αποστέλλει στον κυτταρολόγο για μικροσκοπική εξέταση.

Υπάρχει και το γενιάς τεστ παπ υγρής φάσης (thin prep). Πού υπερέχει από το κλασσικό τεστ παπ;

Η διαδικασία λήψης είναι η ίδια. Η διαφορά είναι στο ότι τα κύτταρα αντί να επιστρώνονται σε γυάλινη πλάκα (εκεί έχουμε και φθορά των κυττάρων κατά την επάλειψη στην πλάκα, πολλά από αυτά τα κύτταρα συνθλίβονται), μεταφέρονται πλέον σε ένα ΕΙΔΙΚΟ ΦΙΑΛΙΔΙΟ ΜΕ ΥΓΡΟ ΔΙΑΛΥΜΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ. Με αυτό τον τρόπο στον κυτταρολόγο στέλνουμε πολύ περισσότερα κύτταρα, χωρίς φθορές και απώλειες, γιατί το ειδικό βουρτσάκι που συλλέγουμε τα κύτταρα, το ξεπλένουμε στο φιαλίδιο με το υγρό και το στέλνουμε για εξέταση μαζί και αυτό με όσα κύτταρα έχει πάνω του, ενώ στο παλιό τεστ παπ το βουρτσάκι και την σπάτουλα την πετούσαμε στο καλάθι των αχρήστων. Αυτή η μέθοδος εξασφαλίζει τη συλλογή ΟΛΩΝ των κύτταρων της λήψης και τη σωστή συντήρηση και επίστρωση τους.

Υπάρχουν στοιχεία ότι το τεστ παπ υγρής φάσης είναι πιο αποτελεσματικό;

Πολλές μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο, απέδειξαν ότι το νέο τεστ παπ έχει ακριβέστερα αποτελέσματα και αποτελεί σήμερα την πιο ευαίσθητη μέθοδο προληπτικού ελέγχου και διάγνωσης βλαβών του τραχήλου της μήτρας. Ουσιαστικά το τεστ παπ υγρής φάσης είναι η πρώτη πραγματική βελτίωση του τεστ Παπανικολάου από την πρωτοεμφάνισή του εδώ και 50 χρόνια.

Tι άλλα πλεονεκτήματα έχει το νέο τεστ παπ υγρής φάσης;

Ο ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (ΗPV) είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο, ότι αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Έχουμε 130 διαφορετικούς τύπους του ιού μέχρι σήμερα, από τους οποίους οι 40 μπορούν να επηρεάσουν τα γεννητικά όργανα και από αυτούς οι 15 μπορούν να δημιουργήσουν καρκίνο. Με το νέο τεστ παπ, υγρής φάσης, είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί η ανίχνευση και η τυποποίηση του τύπου που έχει μια γυναίκα, χωρίς να χρειαστεί να υποβληθεί σε βιοψία τραχήλου.

Γράφει ο

Σαββούρας Αθ. Οδυσσέας

Μαιευτήρας-Χειρουργός-Γυναικολόγος

Διαβάστε περισσότερα για τον Οδυσσέα Σαββούρα

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη μήτρα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη μήτρα

Διαβάστε, επίσης,

Γνωστοί παράγοντες που προκαλούν καρκίνο

Ρομποτική Χειρουργική στην Γυναικολογία

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου μήτρας

Θηλώματα του τραχήλου της μήτρας

Test Pap υγρής φάσης

Cobas® 4800 HPV Τest

Ασφαλές το εμβόλιο έναντι του ιού HPV

Ο προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος

Μήπως έχετε πόνο στην πύελο;

Τραχηλικός πολύποδας

Προσυμπτωματικός έλεγχος για γυναικολογικό καρκίνο

Προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Τραχηλίτιδα

Ερνηνεία των αποτελεσμάτων του τεστ παπ

Τεστ παπ στην εμμηνόπαυση

Πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Πονάτε κατά την σεξουαλική επαφή;

Καρκίνος και εγκυμοσύνη

Εργαστηριακός έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Διαγνωστικές εξετάσεις στην εμμηνόπαυση

Το εμβόλιο HPV

Πότε πρέπει να γίνονται οι γυναικολογικές εξετάσεις

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροLady Gaga η προληπτική
Επόμενο άρθροΟξεία δυσφαγία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ασύρματος έξυπνος επίδεσμος για την επούλωση χρόνιων πληγών

Ασύρματος έξυπνος επίδεσμος για την επούλωση χρόνιων πληγών. Ταχύτερη επούλωση των πληγών με έναν έξυπνο ηλεκτρονικό επίδεσμο Ο ασύρματος έξυπνος επίδεσμος παρακολουθεί την επούλωση πληγών,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ