Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Χιτοζάνη

Η χιτοζάνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, της υψηλής χοληστερόλης και της νόσου του Crohn.

Πολύ καλό συμπλήρωμα διατροφής για απώλεια βάρους

Η χιτοζάνη ή χιτοσίνη (chitosan) είναι ένα διατροφικό συμπλήρωμα από χιτίνη και  είναι χημική ουσία που υπάρχει στο κέλυφος, στις γαρίδες, στα καβούρια και σε  οστρακοειδή.

Επειδή, η χιτοζάνη δε χωνεύεται, περνά μέσα από την εντερική οδό, χωρίς να απορροφηθεί και δεν προσθέτει θερμίδες.

Η χημική φύση της χιτοζάνης, της επιτρέπει να συνδέεται με ορισμένες από τις λιπαρές τροφές, αφαιρώντας μέρος του λίπους από το σώμα.

Χρήσεις χιτοζάνης

Η χιτοζάνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, της υψηλής χοληστερόλης και της νόσου του Crohn. Η χιτοζάνη ρίχνει την LDL (κακή) χοληστερόλη και αυξάνει την HDL (καλή) χοληστερόλη. Οι πολυγλυκοζαμίνες που περιέχει η χυτοσίνη συνδέονται με μείωση στα επίπεδα της χοληστερόλης, καθώς και αύξηση στην απέκκριση των ουδέτερων στεροειδών που παρατηρούνται σε πειραματόζωα. Η χιτοσίνη, η οποία σε μεγάλο βαθμό περιέχει κατιονικές ομάδες που βρίσκονται στην αλυσίδα πολυγλυκοζαμινών έχει μία δεσμευτική ικανότητα  στα χολικά οξέα προκαλώντας παγίδευση ή αποσύνθεση των μικτών μικκυλίων στο δωδεκαδάκτυλο και τον ειλεό. Αυτή η διακοπή στην κυκλοφορία των χολικών οξέων οδηγεί σε μειωμένη απορρόφηση λιπιδίων και αυξημένη απέκκριση στερολών. Η χιτοσίνη είναι σχετικά αδιάλυτη στο νερό, αλλά είναι διαλυτή στα αραιά διαλύματα οξέων. Έχει παρατηρηθεί, ότι οι ιξώδεις διαιτητικές ίνες, όπως η χιτοζάνη αναστέλλουν την απορρόφηση διαιτητικών λιπιδίων από τον εντερικό αυλό, από πολυάριθμα πειράματα σε ζώα.

-Προάγει την επούλωση των ελκών και των αλλοιώσεων στη νόσο Crohn, βοηθά στην πρόληψη του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και δρα ως ένα αντιόξινο.

Χρησιμεύει, επίσης, ως πρόσληψη φυτικών ινών, που βοηθούν στην πέψη, καταπραΰνουν το βλεννογόνο του στομάχου και επιταχύνουν τη διαδικασία της αποβολής των αχώνευτων λιπών και τοξικών ουσιών.

Βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και μειώνει το ουρικό οξύ στο αίμα, ενισχύει το ασβέστιο για ενίσχυση των οστών και προσφέρει αντικαρκινική δράση μέσω της πρόσληψης λιπών και τοξικών ουσιών.

-Επίσης, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των επιπλοκών στους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής χοληστερόλης, της αναιμίας, της απώλειας της δύναμης και της όρεξης και της δυσκολίας στον ύπνο (αϋπνία).

-Ακόμη, η χιτοζάνη χρησιμοποιείται για την θεραπεία της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας και αναστέλλει την πλάκα και την φθορά των δοντιών. Οι τσίχλες που περιέχουν χιτοζάνη προλαμβάνουν την τερηδόνα.

-Οι πλαστικοί χειρουργοί εφαρμόζουν την χιτοζάνη σε σημεία από όπου έχει ληφθεί ιστός για μόσχευμα για γρήγορη επούλωση. 

-Στην φαρμακευτική βιομηχανία, η χιτοζάνη χρησιμοποιείται σε δισκία, ως μέσο ελεγχόμενης απελευθέρωσης φαρμάκων. Η χιτοζάνη βοηθά ορισμένα φάρμακα να διαλύονται. Επίσης, η χιτοσίνη συγκαλύπτει πικρές γεύσεις σε διαλύματα που λαμβάνονται από το στόμα.

Επίσης, η χιτοζάνη επιτρέπει την ταχεία πήξη του αίματος και έχει πάρει έγκριση στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη για χρήση σε επιδέσμους και άλλους αιμοστατικούς παράγοντες.

Χιτοζάνη και απώλεια βάρους

Η χιτοζάνη είναι μία ειδική ίνα, η οποία είναι σε θέση να “απορροφά” έξι έως δέκα φορές το βάρος της σε λίπος και έλαια. Στην ουσία, είναι χημικά παρόμοια με τις φυτικές ίνες, δηλαδή την κυτταρίνη. Ωστόσο, η χιτοζάνη είναι σε θέση να συνδέεται σημαντικά με μόρια λίπους και να τα μετατρέπει σε μία μορφή την οποία το ανθρώπινο σώμα δεν απορροφά. Εμποδίζει την απορρόφηση και αποθήκευση του λίπους, μετατρέποντάς το σε μία γέλη η οποία παγιδεύει το λίπος και απεκκρίνεται στα κόπρανα. Οι ίνες χιτοζάνης φέρουν ένα θετικό ιοντικό φορτίο, ενώ  τα λιπίδια, τα λίπη και τα χολικά οξέα διαθέτουν όλα αρνητικά φορτία κι έτσι δημιουργείται ένας χημικός δεσμός. Ακόμη, η χιτοζάνη δεσμεύει και το λίπος στον εντερικό σωλήνα και δεν εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος.

Η καταστολή της όρεξης ενισχύεται με την προσθήκη κιτρικού οξέος, το οποίο ενισχύει την διόγκωση της χιτοζάνης και διπλασιάσει την αποτελεσματικότητά της. Γι’ αυτό, πολλά από τα προϊόντα στην αγορά σήμερα που περιέχουν χιτοσίνη έχουν και προσθήκη βιταμίνης C π.χ. περιέχει 250 mg της χιτοσίνης, 240 mg ίνες γκρέιπφρουτ και 10 mg βιταμίνης C ανά κάψουλα.

Δοσολογία χιτοζάνης για απώλεια βάρους

Ένα ή δύο κάψουλες δέκα λεπτά πριν από τα καθημερινά γεύματα βοηθά να δεσμευτούν τα περιττά λίπη.

Επίσης, απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον 8 ποτηριών νερού την ημέρα για ταχύτερη πέψη. Είναι εξαιρετικά σκόπιμο να περιλαμβάνεται και μέτρια άσκηση. Απλή αερόβια άσκηση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα και το χρόνο της απώλειας βάρους.

Παρενέργειες χιτοζάνης

Δεν υπάρχουν γνωστές παρενέργειες και φαίνεται να είναι εξαιρετικά ασφαλής.

Οι αλλεργικοί στα θαλασσινά και οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να παίρνουν χιτοσίνη.

Η χιτοσίνη δεν είναι ένα φάρμακο, αλλά μία φυσική ίνα και είναι ασφαλής για κατανάλωση. Μια μελέτη από το ARS Medicina (Ελσίνκι) το 1994 απέδειξε ότι μπορεί να μειωθεί κατά 8% το σωματικό  βάρος σε τέσσερις εβδομάδες, με χιτοσίνη. Η χιτοσίνη είναι, επίσης, μια βιοαποικοδομήσιμη ουσία, φιλική για το περιβάλλον.

Η χιτοσίνη χρησιμοποιείται ως υγιής εναλλακτική λύση στα ακριβά και επικίνδυνα φάρμακα διατροφής της αγοράς γι’ αυτούς που έχουν πολλά παραπανήσια κιλά. 

 Βιβλιογραφία

  • Mayo Clinic Οικογενειακός Οδηγός Υγείας, Εκδ. Αξιωτέλης
  • Yuan, Zhuangdong (2007). “Study on the synthesis and catalyst oxidation properties of chitosan bound nickel(II) complexes.” (PDF). Chemical Industry Times (Huagong Shikan Zazhishe) 21 (5): 22–24.
  • Kean T, Roth S, Thanou M (2005). “Trimethylated chitosans as non-viral gene delivery vectors
  • “Linden, J.C. and Stoner, R.J. 2007. Pre-harvest application of proprietary elicitor delays fruit senescence. A. Ramina et al. (eds.). Advances in Plant Ethylene Research: Proceedings of the 7th International Symposium on the Plant Hormone Ethylene. pp 301–302. Springer: Dordrecht, The Netherlands”.
  • Baldrick P. (2009). “The safety of chitosan as a pharmaceutical excipient”. Regul Toxicol Pharmacol 56 (3): 290–299.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την Υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την Υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Υπολογίστε τις ημερήσιες θερμιδικές σας ανάγκες

Αδυνατίστε με πράσινο καφέ

Μετατροπή του κακού λίπους σε καλό

Κάψτε το λίπος σας τρώγοντας

Κάψτε λίπος με σπριντ

Ινσουλίνη που αδυνατίζει για άτομα με διαβήτη

Είναι κατάλληλες οι κετόνες βατόμουρων για το αδυνάτισμα;

Διαλύστε το λίπος στο σώμα σας με βιταμίνες

Το τεστ της μέσης

Μήπως το συκώτι σας έχει λίπος;

Μεταβολικό σύνδρομο

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο Αγγελική

Αιθέριο έλαιο Αγγελική. Προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Angelica archangelica και είναι ιδανικό για την υγεία των γυναικών Tο αιθέριο έλαιο Angelica ή Αγγελική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ