Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓηριατρικήΧρήσιμες πληροφορίες για την εποχική γρίπη

Χρήσιμες πληροφορίες για την εποχική γρίπη

Χρήσιμες πληροφορίες για την εποχική γρίπη. Το πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους προστατεύουν.

Προστατευτείτε από την εποχική γρίπη

Τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης είναι:

1. Υψηλός πυρετός που δεν υποχωρεί

2. Δύσπνοια

3. Καταβολή δυνάμεων

4. Πόνοι στο στήθος

5. Έντονος παραγωγικός βήχας

Για να προστατευθούμε από την εποχική γρίπη απαιτείται:

1. Συχνό πλύσιμο των χεριών

2. Αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους

3. Αερισμός των σπιτιών μας

4. Καλή διατροφή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

5. Επαρκής ύπνος και ξεκούραση

6. Παραμονή στο σπίτι, αν νοσήσουμε

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την προστασία κατά της γρίπης. 

Μερικοί άνθρωποι, όπως οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με προβλήματα υγείας, βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Οι τρεις οικογένειες ιών, Influenza Α, Β, και C είναι οι κύριοι μολυσματικοί παράγοντες που προκαλούν γρίπη. Η εποχή της γρίπης θεωρείται ότι διαρκεί από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο με τη μεγαλύτερη κορύφωση τον Φεβρουάριο.

  • Η εποχιακή μείωση στην ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ο ιός να καταστραφεί άμεσα από την ακτινοβολία ή έμμεσα από την συγκέντρωση του όζοντος, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα μόλυνσης.
  • Οι χαμηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε ξηρό αέρα, ο οποίος μπορεί να αφυδατώνει τους βλεννογόνους, εμποδίζοντας τον οργανισμό από την αποτελεσματική άμυνα ενάντια στις αναπνευστικές λοιμώξεις από τον ιό.  
  • Ο ιός μπορεί να παραμένει περισσότερο στις εκτεθειμένες επιφάνειες (πόμολα, τραπέζια) σε ψυχρότερες θερμοκρασίες.
  • Ο βρεφικός σταθμός είναι ιδανικός για την εξάπλωση της ασθένειας.
  • Η παραγωγή βιταμίνης D από την υπεριώδη ακτινοβολία Β μειώνεται τον χειμώνα και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Το βόρειο και το νότιο ημισφαίριο έχουν χειμώνα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές του έτους κι έτσι στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο εποχές της γρίπης κάθε χρόνο.

Το χημικό εμβόλιο της γρίπης διατίθεται δωρεάν.

Η αντίσταση στα αντιιικά φάρμακα αμανταδίνη και ριμανταδίνη που χρησιμοποιούνται όταν εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα της γρίπης έχει αυξηθεί.

Οι ιατρικές καταστάσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν επιπλοκές από τη γρίπη

-Διαβήτης

Όταν το σάκχαρο αίματος δεν ελέγχεται καλά, οι διαβητικοί μπορούν να αναπτύξουν γρήγορα ένα μεγάλο φάσμα επιπλοκών. Εάν το σάκχαρο του αίματος ελέγχεται ανεπαρκώς, μια ήπια γρίπη μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε σοβαρή, γιατί καταστέλλεται το ανοσοποιητικό σύστημα.

-Άσθμα

Οι άνθρωποι με άσθμα μπορούν να αναπτύξουν απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές από τη γρίπη και τον ιό του κοινού κρυολογήματος, όπως πνευμονίες και σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

-Καρκίνος

Άτομα με καρκίνο, συνήθως, έχουν κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, πολλοί ασθενείς με καρκίνο υποβάλλονται σε θεραπεία με ακτινοβολία και ισχυρά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, που καταστέλλουν περαιτέρω την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Ο καθένας με  καρκίνο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και είναι σε κίνδυνο για επιπλοκές από τη γρίπη.

-HIV/AIDS

Τα άτομα που έχουν εκτεθεί στον ανθρώπινο ιό της ανοσολογικής ανεπάρκειας (HIV) είναι πολύ επιρρεπή σε μια ποικιλία από μολύνσεις. Ο HIV έχει μια μεγάλη ικανότητα να καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και υπάρχει μεγάλη ευαισθησία σε ιογενείς λοιμώξεις, αλλά, επίσης, σε βακτήρια, μύκητες και πρωτόζωα. Οι άνθρωποι με HIV διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής γρίπης που σχετίζεται με επιπλοκές.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Αντιγριπικό εμβόλιο

Πρέπει να κάνουν οι έγκυες το εμβόλιο γρίπης;

Τι κινδύνους έχει η γρίπη στην εγκυμοσύνη

Διατροφή για τη γρίπη

Το καλύτερο ρόφημα για την γρίπη

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ