Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Κύστη κόκκυγος

H κύστη κόκκυγος εμφανίζεται στην περιοχή του κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος, ICD – 10 L05, συνήθως δημιουργείται από είσοδο τριχών κάτω από το δέρμα, γύρω από τις οποίες ο οργανισμός δημιουργεί μια κύστη με σκοπό να τις απομονώσει (τριχοφωλεακή κύστη). 

Συνήθως, εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 15 και 35 και κυρίως στους άνδρες. Αν και συνήθως βρίσκεται κοντά στον κόκκυγα, η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει, επίσης, τον ομφαλό, τη μασχάλη ή την περιοχή των γεννητικών οργάνων, πολύ πιο σπάνια.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει χρόνια χωρίς έντονα συμπτώματα. Αν ψάξει κανείς προσεκτικά μπορεί να δει μια μικρή τρυπούλα στο δέρμα της μέσης γραμμής του σώματος και σπανιότερα λίγο πλάγια. Μπορεί να είναι τελείως στεγνή ή πιέζοντας να βγάλει μια σταγόνα ορώδες υγρό, πύον ή αίμα. Αυτό είναι ένα συρίγγιο.  Επίσης, μπορεί να υπάρχει και τρίχα καρφωμένη μέσα στο συρίγγιο.

Η κύστη κόκκυγος μπορεί να υπάρχει και εκ γενετής, να μην περιέχει τρίχες και να κρύβεται για χρόνια μέχρι να κάνει φλεγμονή και να εμφανισθεί. 

Μπορεί να είναι και ασυμπτωματική.

Έχει δύο μορφές: την οξεία (με απόστημα) και τη χρόνια ( με συρίγγιο). Η ύπαρξη συριγγίου αποτρέπει το σχηματισμό αποστήματος, γιατί υπάρχει συνεχής παροχέτευση (άδειασμα) των υγρών. Το φράξιμο του συριγγίου μπορεί να οδηγήσει σε απόστημα. 

Μπορεί να διαπυηθεί μετά από τραυματισμό ή υπερβολική εφίδρωση ή ερεθισμό από το υπερβολικό κάθισμα.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιοτική θεραπεία, ζεστά επιθέματα, εφαρμογή ειδικών καθαριστικών και επιθεμάτων και την εφαρμογή αποτριχωτικής κρέμας στην γύρω περιοχή, για αφαίρεση τριχών.
Οι αλλαγές γίνονται δύο φορές ημερησίως για 4 έως 8 εβδομάδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δύο χρόνια μπορεί να απαιτούνται για την πλήρη κοκκιοποίηση. Μερικές φορές η κύστη απαιτεί χειρουργική μαρσιποποίηση.

Όταν εκδηλώνεται με απόστημα του κόκκυγος (πρήξιμο, ερυθρότητα, πόνο, πυρετό) τότε απαιτεί άμεση χειρουργική διάνοιξη. Αν χειρουργικά αφαιρεθεί και η κύστη μαζί με το πύον, τότε η κύστη κόκκυγος οριστικά θεραπεύεται. Αν απλώς γίνει μια τομή και ανοιχθεί το απόστημα, ή ανοίξει από μόνο του, τότε θεραπεύεται η φλεγμονή, αλλά παραμένουν ένα ή περισσότερα συρίγγια που επικοινωνούν κάτω από το δέρμα με την κύστη, πυορροώντας κατά καιρούς. Τότε απαιτείται νέα επέμβαση για οριστική θεραπεία. Μπορεί να γίνει και με laser.

Μετά την επέμβαση η τρύπα που απομένει δεν ράβεται, αλλά αφήνεται να επουλωθεί σιγά-σιγά με τακτικές αλλαγές. Θα χρειασθεί τόσο περισσότερο χρόνο, όσο μεγαλύτερη είναι, κατά μέσο όρο 1-1.5 μήνα.

Διαφορική διάγνωση
Μια κύστη κόκκυγος μπορεί να μοιάζει με μια δερμοειδή κύστη, ένα είδος τερατώματος (όγκου εκ γεννητικών κυττάρων). Ειδικότερα, η κύστη κόκκυγος στην περιοχή της σχισμής των γλουτών μπορεί να μοιάζει με ένα ιεροκοκκυγικό τεράτωμα. Η σωστή διάγνωση είναι σημαντική, διότι όλα τα τερατώματα απαιτούν πλήρη χειρουργική εκτομή, αν είναι δυνατόν χωρίς οποιαδήποτε διαρροή, και κατόπιν διαχειρίζονται από τον ογκολόγο.

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλες οι χρήσεις του Botox

Όλες οι χρήσεις του Botox: Καλλυντικές και ιατρικές χρήσεις της τοξίνης Botulinum Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD Το Botox ή Μπότοξ είναι ένα φάρμακο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ