Τα πρόσθετα τροφίμων είναι ουσίες που προστίθενται για να διατηρηθεί το άρωμα ή να ενισχυθεί η γεύση και η εμφάνιση.
Είναι πάντα υγιεινά τα πρόσθετα τροφίμων;
Τα πρόσθετα τροφίμων είναι ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα για να διατηρηθεί το άρωμα ή να ενισχυθεί η γεύση και η εμφάνιση. Ορισμένα πρόσθετα έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες, όπως για παράδειγμα, η συντήρηση τροφίμων με ξίδι, αλάτι και διοξείδιο του θείου σε ορισμένα κρασιά.
Με την έλευση των επεξεργασμένων τροφίμων, κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, πολλά περισσότερα πρόσθετα έχουν εισαχθεί, φυσικά και τεχνητά.
Για τη ρύθμιση αυτών των πρόσθετων, καθώς και την ενημέρωση των καταναλωτών, κάθε πρόσθετο έχει έναν μοναδικό αριθμό, ο οποίος αποκαλείται ”αριθμός Ε”, και χρησιμοποιείται στην Ευρώπη για όλα τα εγκεκριμένα πρόσθετα. Η αρίθμηση έχει πλέον υιοθετηθεί για τον εντοπισμό διεθνώς όλων τα πρόσθετων, ανεξάρτητα από το αν έχουν εγκριθεί για χρήση, δηλαδή, ο αριθμός χρησιμοποιείται χωρίς το Ε άσχετα αν το πρόσθετο έχει εγκριθεί στην Ευρώπη ή όχι. Για παράδειγμα, το οξικό οξύ είναι γραμμένο ως E260 για τα προϊόντα που πωλούνται στην Ευρώπη, αλλά είναι απλά γνωστό ως προσθετικό 260 σε ορισμένες χώρες.
Ταξινόμηση με αριθμητική σειρά
E και περιγραφή
Ε Χρωστικές 100-199
100-109 κίτρινες
110-119 πορτοκαλί
120-129 κόκκινες
130-139 μπλε και βιολετί
140-149 πράσινες
150-159 καφέ και μαύρες
160-199 χρυσές και σε άλλες
Ε Συντηρητικά 200-299
200-209 σορβικά
210-219 βενζοϊκά
220-229 θειώδη
230-239 φαινόλες & φορμικά (methanoates)
240-259 νιτρικά
260-269 οξικά (ethanoates)
270-279 γαλακτικά
280-289 προπιονικές (propanoates)
290-299 άλλα
Ε Αντιοξειδωτικά & ρυθμιστές οξύτητας 300-399
300-305 ασκορβικά (βιταμίνη C)
306-309 τοκοφερόλη (βιταμίνη Ε)
310-319 εστέρες & ερυθορβικές ενώσεις
320-329 γαλακτικά
330-339 κιτρικά & ταρταρικά
340-349 φωσφορικά
350-359 μηλικά & αδιπικοί βουτυλενεστέρες
360-369 ηλεκτρικά & φουμαρικοί διοκτυλεστέρες
370-399 άλλοι
Ε Πυκνωτικά, σταθεροποιητές και γαλακτωματοποιητές 400-499
400-409 αλγινικά
410-419 φυσικά κόμμεα
420-429 άλλοι φυσικοί παράγοντες
430-439 ενώσεις polyoxyethene
440-449 φυσικοί γαλακτωματοποιητές
450-459 φωσφορικά
460-469 ενώσεις κυτταρίνης
470-489 λιπαρά οξέα και ενώσεις
490-499 άλλοι
Ε ρυθμιστές pH/potential of hydrogen/δυναμικό υδρογόνου και αντιθρομβωτικά 500-599
500-509 ανόργανα οξέα και βάσεις
510-519 χλωριούχα και θειικά άλατα
520-529 θειικά άλατα και υδροξείδια
530-549 ενώσεις μετάλλων αλκαλίων
550-559 πυριτικά
570-579 στεαρικά & γλουκονικά
580-599 άλλοι
Ε Ενισχυτικά γεύσης 600-699
620-629 γλουταμινικά & γουανιλικά
630-639 ινοσινικά
640-649 άλλοι
Ε Αντιβιοτικά 700-799
Ε Διάφορα 900-999
900-909 κεριά
910-919 συνθετικά σμάλτα
920-929 παράγοντες βελτίωσης
930-949 αέρια συσκευασίας
950-969 γλυκαντικά
990-999 παράγοντες αφρισμού
Ε Πρόσθετα χημικά 1100-1599
Νέες χημικές ουσίες που δεν εμπίπτουν στα συστήματα ταξινόμησης
Πλήρης κατάλογος
Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων που επιτρέπεται η χρήση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Γλυκαντικά
- Ε 420
Σορβιτόλη: (i) σορβιτόλη, (ii) σιρόπι σορβιτόλης, γλυκαντικό σε δισκία βιταμινών που μασιούνται και σε κάψουλες και φυσιολογικά σε μερικά φρούτα, αλλά και παρασκευάζεται χημικά από τη γλυκόζη και μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, διάταση κοιλιάς και διάρροια όταν λαμβάνεται από το στόμα, Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν είναι καθορισμένη.
- Ε 421
Μαννιτόλη ή ζάχαρη Manna, γλυκαντικό σε δισκία βιταμινών που μασιούνται και σε κάψουλες, εμφανίζεται στη φύση και μοιάζει με τη σορβιτόλη και από το στόμα προκαλεί διάρροια, ναυτίες και εμέτους. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: έως 50 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- Ε 953
Ισομαλτιτόλη (Isomalt)
- Ε 965
Μαλτιτόλη
(i) μαλτιτόλη
(ii) σιρόπι μαλτιτόλης
- Ε 966
Λακτιτόλη
- Ε 967
Ξυλιτόλη
- Ε 950
Ακετοσουλφάμη
- Ε 951
Ασπαρτάμη. Είναι καρκινογόνος και προκαλεί βλάβες του νευρικού συστήματος
- Ε 952
Κυκλαμινικό οξύ, νάτριο και ασβέστιο
- Ε 954
Ζαχαρίνη, άλατα με Na, K και Ca
- Ε 955
Σουκραλόζη
- Ε 957
Θαυματίνη
- Ε 959
Νεοεσπεριδίνη
- E 962
Άλας ασπαρτάμης-ακετοσουλφάμης
- Ε 968
Ερυθριτόλη
Χρωστικές
- E 100
Κουρκουμίνη. Φυσικό πορτοκαλοκίτρινο χρώμα. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 0,1 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος
- E 101
(i) Ριβοφλαβίνη ή βιταμίνη Β2 ή λακτοφλαβίνη, (ii) 5’ φωσφορική ριβοφλαβίνη (Ε101a). Πορτοκαλοκίτρινο χρώμα. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 0,5 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος
- E 102
Ταρτραζίνη. Κίτρινο χρώμα, βαφή ανθρακόπισσας. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 7,5 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε αλλεργικούς και κυρίως, σε όσους έχουν αλλεργία στην ασπιρίνη. (βρογχόσπασμος, ουρτικάρια, ρινίτιδα, θολή όραση, οιδήματα, βαθυκόκκινες κηλίδες στο δέρμα)
- E 104
Κίτρινο της κινολίνης. Κίτρινο χρώμα, βαφή ανθρακόπισσας. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 0,5 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- E 104
Κίτρινο 2G. Συνθετική βαφή ανθρακόπισσας, διαλυτη στο νερό, επιτρέπεται για τρόφιμα και καλλυντικά. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν είναι γνωστή.
- E 110
Κίτρινο ηλιοβασιλέματος. Πορτοκαλοκίτρινο ή κίτρινο χρώμα, βαφή ανθρακόπισσας. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 5,0 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
Κιτρινοπορτοκαλί
- E 120
Κοχενίλη, Καρμινικό οξύ, Καρμίνες. Φυσικο κόκκινο χρώμα, εξάγεται από το έντομο Coccus cacti L. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 2,5 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- E 122
Αζωρουμπίνη, Καρμοϊσίνη. Κόκκινο έως γαλαζοκόκκινο χρώμα, αζωτοβαφή. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 1,25 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- E 123
Αμαράνθη ή αμάρανθος. Γαλαζοκόκκινο χρώμα, βαφή ανθρακόπισσας, χρησιμοποιείται σε υγρά παρασκευάσματα βιταμίνης C, μη συμβατή με την αντιμολυσματική σετριμίδη. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 0,75 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- E124
Πονσώ ή παπαρούνα ή Ερυθρό της κοχενίλης Α. Κόκκινο έως σκούρο κόκκινο, μπορεί να προκαλέσει υπερευαισθησία σε άτομα ευπαθή στην ταρταραζίνη. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 0,125 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- E127
Ερυθροζίνη. Κιτρινορόδινο έως φωτεινό γαλαζοκόκκινο χρώμα, περιέχει ιώδιο και μπορεί να ανεβάσει το δεσμευμένο σε πρωτεΐνες ιώδιο σε υπερθυρεοειδικές τιμές και μπορεί να προκαλέσει φωτοτοξικότητα. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 2,5 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- E128
Κόκκινο 2G. Συνθετική βαφή ανθρακόπισσας, διαλυτή στο νερό, Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 6 μγρ ανά κιλό βάρους σώματος. Επικίνδυνο!!! Απαγορεύτηκε!!!
- E129
Ερυθρό, Allura.
- E 131
Μπλε πατεντέ ή φωτεινό μπλε. Πρασινομπλέ χρώμα, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις με ερυθρότητα επιδερμίδας, φαγουρα και ουρτικάρια, σοκ, αναπνευστικά προβλήματα, ναυτία, τρεμούλιασμα και χαμηλή πίεση αίματος. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν έχει καθοριστεί.
- E 132
Ινδιγκοτίνη, Ινδικοκαρμίνη. Γαλάζιο χρώμα, μπορεί να προκαλέσει ναυτίες, εμέτους, υψηλή πίεση αίματος, κόκκινες εξάψεις στην επιδερμίδα, φαγούρα και αναπνευστικά προβλήματα. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 5 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- E 133
Λαμπρό κυανό ή φωτεινό μπλε. Συνθετική βαφή, για την παραγωγή πράσινων αποχρώσεων με την ταρταριζίνη,.Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 12,5 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- E 140
Χλωροφύλλες και χλωροφυλλίνες. Φυσικό πράσινο χρώμα που εξάγεται από τα φυτά. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν υπάρχει περιορισμός.
- E 141
Σύμπλοκα των χλωροφυλλών και χλωροφυλλινών με χαλκό. Γαλαζοπράσινη σκόνη, σύμπλοκο μεταλλικού χαλκού με χλωροφύλλη. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 15 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- E 142
Πράσινο S ή οξύ λαμπερό πράσινο ή πράσινο λισσαμίνης. Πρασινογάλζο χρώμα. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 100 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- E 150α
Απλό καραμελόχρωμα ή φυσικό καφετί, παράγεται με τη δράση θερμότητας και χημικών ουσιών πάνω στη ζάχαρη. Καφετί ως μαύρο χρώμα. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 100 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- E 150β
Καυστικό θειώδες καραμελόχρωμα, ή φυσικό καφετί, παράγεται με τη δράση θερμότητας και χημικών ουσιών πάνω στη ζάχαρη. Καφετί ως μαύρο χρώμα. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 100 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- E 150γ
Εναμμώνιο καραμελόχρωμα, ή φυσικό καφετί, παράγεται με τη δράση θερμότητας και χημικών ουσιών πάνω στη ζάχαρη, καφετί ως μαύρο χρώμα, Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 100 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- E 150δ
Εναμμώνιο θειώδες καραμελόχρωμα
- E 151
Λαμπρό Μαύρο ή Μαύρο. Συνθετικό μαύρο χρώμα, προκαλεί εντερικές σε χοιρινά που τρέφονται 90 ημέρες με αυτή. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 1 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- E 153
Φυτικός άνθρακας ή μαύρο του κάρβουνου ή φυτικό κάρβουνο. Μαύρο χρώμα που παράγεται από την καύση φυτών. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν έχει καθορισθεί.
- E 154
Καστανό ή καφετί. Συνθετικές αζωτοβαφές μεταλλαξιογόνες που προκαλούν αλλαγές στα κύτταρα.
- E 155
Καστανό σοκολάτας ή καφετί σοκολάτας. Συνθετική σκούρα βαφή. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 250μγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- E 160α
Καροτένια, καροτινοειδή, i. Μείγματα καροτενίων, ii. β-καροτένιο, φυσικό κίτρινο χρώμα, Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν έχει καθορισθεί.
- E 160β
Αννάτο, μπιξίνη, νορμπιξίνη. Φυσικό κιτρινοπορτοκαλί έως κόκκινο χρώμα. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 1,25 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- E 160γ
Εκχύλισμα πάπρικας, καψανθίνη, καψορουμπίνη. Κόκκινη χρωστική. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν έχει καθορισθεί.
- E 160δ
Λυκοπένιο ή λυκοπένη. Φυσικό καροτινοειδές κόκκινο χρώμα από τις ντομάτες. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν έχει καθορισθεί.
- E 160ε
β-από-8’-καροτενάλη (C30). Φυσικό πορτοκαλί έως κιτρινοκόκκινο χρώμα. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 5 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- E 160στ
Αιθυλεστέρας του β-από-8’καροτενικού οξέως (C30). Φυσικό κίτρινο έως πορτοκαλί χρώμα. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 5 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- E161
Ξανθοφύλλες. Φυσικές χρωστικές από κίτρινο, πορτοκολί και κόκκινο χρώμα, από τα φυτά και κυρίως τα φύλλα.
- E 161α
Φλαβοξανθίνη. Φυσικό κίτρινο χρώμα. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν έχει καθορισθεί.
- E 161b
Λουτεΐνη. Φυσικό κιτρινοκόκκινο χρώμα. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν έχει καθορισθεί.
- E 161c
Κρυπτοξανθίνη. Φυσικό κίτρινο χρώμα. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν έχει καθορισθεί.
- E 161d
Ρουμπιξανθίνη. Φυσικό κίτρινο χρώμα. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν έχει καθορισθεί.
- E 161e
Βιολαξανθίνη. Φυσικό κίτρινο χρώμα. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν έχει καθορισθεί.
- E 161f
Ροδοξανθίνη. Φυσικό κίτρινο χρώμα. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν έχει καθορισθεί.
- E 161g
Kανθαξανθίνη. Φυσικό πορτοκαλί χρώμα. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 0,25 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- E 162
Ερυθρά χρωστική της ρίζας των τεύτλων, μπεταμίνη, κόκκινο παντζαριού. Κόκκινο χρώμα από τα παντζάρια. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν έχει καθορισθεί.
- E 163
Ανθοκυάνες (Ανθοκυανίνες). Διαλυτά στο νερό φυτικά χρώματα με αποχρώσεις του κόκκινου, βιολετιού ή γαλάζιου. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν υπάρχει περιορισμός.
- E 170
Ανθρακικό ασβέστιο ή κιμωλία. Σταθεροποιητικός και απελευθερωτικός παράγοντας στις ταμπλέτες βιταμινών, συμπλήρωμα ασβεστίου διατροφής. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν υπάρχει περιορισμός.
- E 171
Διοξείδιο του τιτανίου. Φυσικό χρωστικό που χρησιμοποιείται σα λευκό σε δισκία και κάψουλες βιταμινών. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν υπάρχει περιορισμός.
- E 172
Οξείδια και υδροξείδια του σιδήρου, φυσικά χρωστικά για κίτρινο, καφέ ή μαύρο χρώμα, ανάλογα με τις αναμίξεις των οξειδίων και υδροξειδίων. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 0,5 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- E 173
Αργίλιο (αλουμίνιο). Υλικό χρωματισμού επιφανείας που δίνει ασημένια φινιρίσματα στην επιφάνεια των χαπιών και των ταμπλετών. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν έχει καθορισθεί.
- E 174
Άργυρος. Μέταλλο λευκού λούστρου που χρησιμοποιείται σαν ασημένιο φύλλο, για το χρωματισμό επιφάνειας στα χάπια βιταμινών και σαν περίβλημα ειδών ζαχαροπλαστικής. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν έχει καθορισθεί.
- E 175
Χρυσός. Μαλακό, κίτρινο μέταλλο με τη μορφή χρυσών φύλλων χρησιμοποιείται σε χάπια βιταμινών. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν έχει καθορισθεί, γιατί η χρήση του είναι περιορισμένη και δε θεωρείται επικίνδυνη.
- E 180
Λιθορουμπίνη ή ρουμπινί χρωστικής. Συνθετικός κοκκινωπός χρωματισμός και χρησιμοποιείται σαν άλας ασβεστίου. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν έχει καθορισθεί.
Συντηρητικά
- Ε 200
Σορβικό οξύ. Λειτουργει σα συντηρητικό στις ταμπλέτες και τις κάψουλες βιταμινών, στο ζελατένιο περίβλημα, φυσιολογικά υπάρχει σε ωριμασμένα φρούτα, αλλά παρασκευάζεται και χημικά. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 25 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- Ε 201
Σορβικό νάτριο, άλας νατρίου του σορβικού οξέος. Λειτουργει σα συντηρητικό στις ταμπλέτες και τις κάψουλες βιταμινών, στο ζελατένιο περίβλημα, φυσιολογικά υπάρχει σε ωριμασμένα φρούτα, αλλά παρασκευάζεται και χημικά. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 25 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- Ε 202
Σορβικό κάλιο, άλας καλίου του σορβικού οξέος. Λειτουργεί σα συντηρητικό στις ταμπλέτες και τις κάψουλες βιταμινών, στο ζελατένιο περίβλημα, φυσιολογικά υπάρχει σε ωριμασμένα φρούτα, αλλά παρασκευάζεται και χημικά. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 25 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- Ε 203
Σορβικό ασβέστιο, άλας ασβεστίου του σορβικού οξέος. Λειτουργει σα συντηρητικό στις ταμπλέτες και τις κάψουλες βιταμινών, στο ζελατένιο περίβλημα, φυσιολογικά υπάρχει σε ωριμασμένα φρούτα, αλλά παρασκευάζεται και χημικά. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 25 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- Ε 210
Βενζοϊκό οξύ. Σα συντηρητικό σε ταμπλέτες και κάψουλες, από τη φύση, αλλά παρασκευάζεται και χημικά, και προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, όπως άσθμα, ουρτικάρια και οιδήματα. Οι μεγάλες δόσεις προκαλούν γαστρικό ερεθισμό. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 5 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- Ε 211
Βενζοϊκό νάτριο, άλας νατρίου του βενζοϊκού οξέος. Σα συντηρητικό σε ταμπλέτες και κάψουλες, από τη φύση, αλλά παρασκευάζεται και χημικά και προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, όπως άσθμα, ουρτικάρια και οιδήματα. Οι μεγάλες δόσεις προκαλούν γαστρικό ερεθισμό. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 5 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- Ε 212
Βενζοϊκό κάλιο, άλας καλίου του βενζοϊκού οξέος. Σα συντηρητικό σε ταμπλέτες και κάψουλες, από τη φύση, αλλά παρασκευάζεται και χημικά και προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, όπως άσθμα, ουρτικάρια και οιδήματα. Οι μεγάλες δόσεις προκαλούν γαστρικό ερεθισμό. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 5 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- Ε 213
Βενζοϊκό ασβέστιο, άλας ασβεστίου του βενζοϊκού οξέος. Σα συντηρητικό σε ταμπλέτες και κάψουλες, από τη φύση, αλλά παρασκευάζεται και χημικά, και προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, όπως άσθμα, ουρτικάρια και οιδήματα. Οι μεγάλες δόσεις προκαλούν γαστρικό ερεθισμό. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 5 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- Ε 214
p-Υδροξυβενζοϊκό αιθύλιο, παραϋδροξυβενζοϊκό αιθύλιο, αιθυλεστέρας του p-Υδροξυβενζοϊκού οξέος, αιθύλιο parabens, αιθύλιο parasept. Συντηρητικό σε ταμπλέτες και κάψουλες, που δρα κατά της μούχλας, των μυκήτων και ορισμένων βακτηριδίων και προκαλεί αντιδράσεις υπερευαισθησίας στην επιδερμίδα και θεωρείται καρκινογόνο, Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 10 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- Ε 215
4-υδροξυβενζοϊκό αιθύλιο, άλας με νάτριο, αιθυλο-p-υδροξυβενζοϊκό νάτριο, αιθύλιο parabens, αιθύλιο parasept. Συντηρητικό σε ταμπλέτες και κάψουλες, που δρα κατά της μούχλας, των μυκήτων και ορισμένων βακτηριδίων και προκαλεί αντιδράσεις υπερευαισθησίας στην επιδερμίδα και θεωρείται καρκινογόνο. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 10 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- Ε 216
p-Υδροξυβενζοϊκό n-προπύλιο ή 4-υδροβενζοϊκό προπύλιο, αιθύλιο parabens, αιθύλιο parasept. Συντηρητικό σε ταμπλέτες και κάψουλες, που δρα κατά της μούχλας, των μυκήτων και ορισμένων βακτηριδίων και προκαλεί αντιδράσεις υπερευαισθησίας στην επιδερμίδα και θεωρείται καρκινογόνο. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 10 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- Ε 217
4-υδροβενζοϊκό προπύλιο σε άλας νατρίου, ή n-προπυλο-p-υδροξυβενζοϊκό νάτριο, αιθύλιο parabens, αιθύλιο parasept. Συντηρητικό σε ταμπλέτες και κάψουλες, που δρα κατά της μούχλας, των μυκήτων και ορισμένων βακτηριδίων και προκαλεί αντιδράσεις υπερευαισθησίας στην επιδερμίδα και θεωρείται καρκινογόνο. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 10 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- Ε 218
4-υδροβενζοϊκό μεθύλιο ή p- υδροξυβενζοϊκό μεθύλιο, μεθύλιο parabens, μεθύλιο parasept. Συντηρητικό σε ταμπλέτες και κάψουλες, που δρα κατά της μούχλας, των μυκήτων και ορισμένων βακτηριδίων και προκαλεί αντιδράσεις υπερευαισθησίας στην επιδερμίδα και θεωρείται καρκινογόνο. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 10 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- Ε 219
4-υδροβενζοϊκό μεθύλιο σε άλας νατρίου, ή μέθυλο-p-υδροξυβενζοϊκό νάτριο, μεθύλιο parabens, μεθύλιο parasept. Συντηρητικό σε ταμπλέτες και κάψουλες, που δρα κατά της μούχλας, των μυκήτων και ορισμένων βακτηριδίων και προκαλεί αντιδράσεις υπερευαισθησίας στην επιδερμίδα και θεωρείται καρκινογόνο. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 10 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- Ε 220
Διοξείδιο του θείου. Συντηρητικός, βελτιωτικός και λευκαντικός παράγοντας, συντηρητικό για τη ζελατίνη σε κάψουλες βιταμίνης. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 0,7 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- Ε 221
Θειώδες νάτριο ή σουλφίτης νατρίου. Συντηρητικός, βελτιωτικός και λευκαντικός παράγοντας, συντηρητικό για τη ζελατίνη σε κάψουλες βιταμίνης. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 0,7 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- Ε 222
Όξινο θειώδες νάτριο ή νατριο-υδρογόνο-σουλφίτης ή δισουλφίτης νατρίου. Συντηρητικός, βελτιωτικός και λευκαντικός παράγοντας, συντηρητικό για τη ζελατίνη σε κάψουλες βιταμίνης. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 0,7 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- Ε 223
Πυροθειώδες νάτριο ή μετα-δισουλφίτης νατρίου. Συντηρητικός, βελτιωτικός και λευκαντικός παράγοντας, συντηρητικό για τη ζελατίνη σε κάψουλες βιταμίνης. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 0,7 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- Ε 224
Πυροθειώδες κάλιο ή μετα-σουλφίτης καλίου ή δισουλφίτης καλίου ή πυροσουλφίτης καλίου. Συντηρητικός, βελτιωτικός και λευκαντικός παράγοντας, συντηρητικό για τη ζελατίνη σε κάψουλες βιταμίνης. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 0,7 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- Ε 226
Θειώδες ασβέστιο, σουλφίτης ασβεστίου. Συντηρητικός, βελτιωτικός και λευκαντικός παράγοντας, συντηρητικό για τη ζελατίνη σε κάψουλες βιταμίνης. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 0,7 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- Ε 227
Όξινο θειώδες ασβέστιο ή ασβεστιο-υδρογόνο-σουλφίτης ή δισουλφίτης ασβεστίου. Συντηρητικός, βελτιωτικός και λευκαντικός παράγοντας, συντηρητικό για τη ζελατίνη σε κάψουλες βιταμίνης. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 0,7 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- Ε 228
Όξινο θειώδες κάλιο. Συντηρητικός, βελτιωτικός και λευκαντικός παράγοντας, συντηρητικό για τη ζελατίνη σε κάψουλες βιταμίνης. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 0,7 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- Ε 234
Νισίνη
- Ε 235
Ναταμυκίνη
- Ε 239
Εξαμεθυλενοτετραμίνη
- Ε 242
Πυροκαρβονικό διμεθύλιο
- Ε 249
Νιτρώδες κάλιο
- Ε 250
Νιτρώδες νάτριο
- Ε 251
Νιτρικό κάλιο
- Ε 252
Νιτρικό νάτριο
- Ε 280
Προπιονικό οξύ
- Ε 281
Προπιονικό νάτριο
- Ε 282
Προπιονικό ασβέστιο
- Ε 283
Προπιονικό κάλιο
- Ε 284
Βορικό οξύ
- Ε 285
Βορικό νάτριο (βόραξ)
- Ε 1105
Λυσοζύμη
Αντιοξειδωτικά
- Ε 300
Ασκορβικό οξύ, L-ασκορβικό οξύ, βιταμίνη C, αντιοξειδωτική βιταμίνη, βελτιωτικός παράγοντας αλεύρων και συντηρητικό κρέατος. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν υπάρχει περιορισμός.
- Ε 301
Ασκορβικό νάτριο, άλας νατρίου του ασκορβικού οξέος, βιταμίνη C. Αντιοξειδωτική βιταμίνη, βελτιωτικός παράγοντας αλεύρων και συντηρητικό κρέατος. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν υπάρχει περιορισμός.
- Ε 302
Ασκορβικό ασβέστιο, άλας ασβεστίου, βιταμίνη C. Αντιοξειδωτική βιταμίνη, βελτιωτικός παράγοντας αλεύρων και συντηρητικό κρέατος. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν υπάρχει περιορισμός.
- Ε 304
Εστέρες λιπαρών οξέων με ασκορβικό οξύ, i) Παλμιτικό ασκορβύλιο, ii) Στεατικό ασκορβύλιο, παλμιτικό ασκορβύλιο ή παλμιτική βιταμίνη C. Διαλυτή στα λίπη. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 1,25 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- Ε 306
Εκχύλισμα πλούσιο σε τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε). Αντιοξειδωτική βιταμίνη, προσθετικό τροφών. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 2 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- Ε 307
α-Τοκοφερόλη συνθετική ή DL-αλφα-τοκοφερόλη, βιταμίνη Ε. Αντιοξειδωτική βιταμίνη, προσθετικό τροφών, Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 2 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- Ε 308
γ-Τοκοφερόλησυνθετική ή DL-γάμα-τοκοφερόλη, βιταμίνη Ε. Αντιοξειδωτική βιταμίνη, προσθετικό τροφών. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 2 χλγρ ανά κιλό βάρους.
- Ε 309
δ-Τοκοφερόλη ή DL-δέλτα-τοκοφερόλη, βιταμίνη Ε. Αντιοξειδωτική βιταμίνη, προσθετικό τροφών. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 2 χλγρ ανά κιλό βάρους.
- Ε 310
Γαλλικός προπυλεστέρας
- Ε 311
Γαλλικός οκτυλεστέρας
- Ε 312
Γαλλικός δωδεκυλεστέρας
- Ε 315
Ερυθορβικό οξύ
- Ε 316
Ερυθορβικό νάτριο
- Ε 320
Βουτυλική υδροξυανιζόλη ή 3-τριτοταγής-βουτυλο-4-υδροξυανιζόλη. Αντιοξειδωτικό, που προκαλεί αντιδράσεις υπερευαισθησίας στην επιδερμίδα. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 2 χλγρ ανά κιλό βάρους.
- Ε 321
Βουτυλικό υδροξυτολουόλιο ή 2,6τριτοταγής-βουτυλο-p-κρεζόλη. Αντιοξειδωτικό που προκαλεί αντιδράσεις υπερευαισθησίας στην επιδερμίδα. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 2 χλγρ ανά κιλό βάρους.
- E 586
4-Εξυλορεσορκινόλη
Γαλακτωματοποιητές, Πυκνωτικά μέσα, Πηκτωματογόνοι παράγοντες, Συμπλοκοποιητές, Σταθεροποιητές
- Ε 322
Λεκιθίνες. Σύμπλοκο μείγμα φωσφατιδίων από φασόλια σόγιας ή άλλα λαχανικά φυτικά ή ζωικά, αντιοξειδωτικά. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν υπάρχει περιορισμός.
- Ε 400
Αλγινικό οξύ. Εξάγεται από τα καφετιά θαλάσσια φύκη και χρησιμοποιείται σε ταμπλέτες σα διασπαστικό που προκαλεί γρήγορη διάχυση της ταμπλέτας μετά την κατάποση, δρα και σα συνεκτικό δισκίων και μπορεί να προκαλέσει τυμπανισμό, διάταση και απόφραξη εντέρου. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 50 χλγρ ανά κιλό βάρους.
- Ε 401
Αλγινικό νάτριο, άλατα νατρίου του αλγινικού οξέος. Εξάγεται από τα καφετιά θαλάσσια φύκη και χρησιμοποιείται σε ταμπλέτες σα διασπαστικό που προκαλεί γρήγορη διάχυση της ταμπλέτας μετά την κατάποση, δρα και σα συνεκτικό δισκίων και μπορεί να προκαλέσει τυμπανισμό, διάταση και απόφραξη εντέρων. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 50 χλγρ ανά κιλό βάρους.
- Ε 402
Αλγινικό κάλιο, άλατα καλίου του αλγινικού οξέος. Εξάγεται από τα καφετιά θαλάσσια φύκη και χρησιμοποιείται σε ταμπλέτες σα διασπαστικό που προκαλεί γρήγορη διάχυση της ταμπλέτας μετά την κατάποση, δρα και σα συνεκτικό δισκίων και μπορεί να προκαλέσει τυμπανισμό, διάταση και απόφραξη εντέρου. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 50 χλγρ ανά κιλό βάρους.
- Ε 403
Αλγινικό αμμώνιο, άλατα αμμωνίου του αλγινικού οξέος. Εξάγεται από τα καφετιά θαλάσσια φύκη και χρησιμοποιείται σε ταμπλέτες σα διασπαστικό που προκαλεί γρήγορη διάχυση της ταμπλέτας μετά την κατάποση, δρα και σα συνεκτικό δισκίων. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 50 χλγρ ανά κιλό βάρους.
- Ε 404
Αλγινικό ασβέστιο, άλατα ασβεστίου του αλγινικού οξέος. Εξάγεται από τα καφετιά θαλάσσια φύκη και χρησιμοποιείται σε ταμπλέτες σα διασπαστικό που προκαλεί γρήγορη διάχυση της ταμπλέτας μετά την κατάποση, δρα και σα συνεκτικό δισκίων. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 50 χλγρ ανά κιλό βάρους.
- Ε 405
Αλγινική προπανοδιόλη-1,2, αλγινική προπυλενογλυκόλη ή αλγινικός εστέρας. Εξάγεται από τα καφετιά θαλάσσια φύκη και χρησιμοποιείται σε ταμπλέτες σαν διασπαστικό που προκαλεί γρήγορη διάχυση της ταμπλέτας μετά την κατάποση, δρα και σα συνεκτικό δισκίων. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 50 χλγρ ανά κιλό βάρους.
- Ε 406
Άγαρ-άγαρ. Φυσικός διασπαστικός παράγοντας και συνεκτικό για δισκία, από ορισμένα θαλάσσια φύκη και μπορεί να προκαλέσει τυμπανισμό, διάταση και απόφραξη εντέρου. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: Δεν έχει καθορισθεί.
- Ε 407
Καραγενάνη ή καραγκήν ή carraggeen ή Ιρλανδικό Βρύο. Φυσικός διασπαστικός παράγοντας, αλλά και συνδετικό δισκίων, που προέρχεται απο ορισμένα θαλασσινά φύκια και αν δεν είναι ποιοτικό μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο συκώτι, στομαχικά έλκη, ερεθισμό στο παχύ έντερο και ανοσολογικές αντιδράσεις, Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 75 χλγρ ανά κιλό βάρους.
- Ε 407α
Τροποποιημένα φύκη Eucheuma.
- Ε 410
Κόμμι πράσινων φασολιών ή κόλλα καροβίνης (carob) που φτιάχνεται από ενδοσπέρματα του φυτού Ceratonia siliqua. Φυσικός διασπαστικός παράγοντας και συνεκτικό δισκίων. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: Δεν έχει καθορισθεί.
- Ε 412
Κόμμι γκουάρ ή κολλα Jaguar ή άλευρο guar. Παρασκευάζεται από ενδοσπέρματα του φυτού Cyamopsis psoraloid, φυσικός διασπαστικός παράγοντας και συνεκτικό δισκίων. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: Δεν έχει καθορισθεί.
- Ε 413
Τραγακάνθινο κόμμι ή τράγκανθος, έκχυμα γόμμας από το δέντρο Astragalus gummifer. Με την εισπνοή του προκαλεί αλλεγικές αντιδράσεις και όταν χρησιμοποιείται στο δέρμα δερματίτιδα εξ επαφής, φυσικός διασπαστικός παράγοντας και συνεκτικό δισκίων και καθαρτικό διόγκωσης. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: Δεν έχει καθορισθεί.
- Ε 414
Κόμμι ακακίας (αραβικό κόμμι), έκχυμα γόμμας, που στεγνώνει στον αέρα, από το δέντρο Σενεγαλική Ακακία. Χρησιμοποιείται σαν παράγοντας κοκκιοποίησης και συνεκτικότητας δισκίων, λειτουργεί σαν κολλώδες μαλακτικό σε καραμέλες και παστίλιες, όπου παρέχει αργή διάσπαση και προκαλεί αντιδράσεις υπερευαισθησίας σε εισπνοή ή βρώση. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν υπάρχει περιορισμός.
- Ε 415
Ξανθανικό κόμμι, μια κόλλα που παράγεται κατα τις ζυμώσεις της Xanthomonas campestris ή κόλλα ζάχαρης καλαμποκιού. Χρησιμοποιείται σαν παράγοντας κοκκιοποΊησης και συνεκτικότητας δισκίων Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: 10 χλγρ ανά κιλό βάρους.
- Ε 416
Κόμμι καράγια
- Ε 417
Κόμμι τάρα
- Ε 418
Κόμμι τζελάν
- Ε 425
Konjac
i)Κόμμι konjac
ii) Γλυκομανάνη konjac
- E 432
Μονολαυρική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 20)
- E 433
Μονοελαϊκή πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 80)
- E 434
Μονοπαλμιτική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 40)
- E 435
Μονοστεατική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 60)
- E 436
Τριστεατική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 65)
- Ε 440
Πηκτίνες, i) Πηκτίνη, ii) Αμιδούχος πηκτίνη, από το εσωτερικό τμήμα του φλοιού των εσπεριδοειδών ή από λιωμένα μήλα, σα συνεκτικό και σαν έκδοχο, ως ουσία γεμίσματος για δισκία και μεγάλες ποσότητες μπορεί προσωρινά να αυξήσουν τον τυμπανισμό και τη διάταση της κοιλιας και να προκαλέσουν απόφραξη και όταν η πηκτίνη καταποθεί ξερή μπορεί να προκαλέσει και οισοφαγική απόφραξη. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: Δεν έχει καθορισθεί.
- Ε 442
Φωσφατίδια του αμμωνίου
- Ε 444
Ισοβουτυρική οξική σακχαρόζη
- Ε 445
Εστέρες γλυκερίνης με κολοφώνιο ξύλου
- Ε 460
Κυτταρίνη (μικροκρυσταλλική ή σε σκόνη) που παρασκευάζεται από την κυτταρίνη του ξύλου. Χρησιμοποιείται σα συνεκτικό, έκδοχο, διασπαστικό και υγραντικό των δισκίων, ιδιαίτερα, όταν απαιτούνται παρασκευάσματα απαλλαγμένα από θερμίδες. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: μέχρι 30 γραμμάρια είναι ανεκτές.
- Ε 461
Μεθυλοκυτταρίνη, χημικά τροποποιημένη κυτταρίνη. Σα διογκωτικός και συνεκτικός παράγοντας σε δισκία, μεγάλες ποσότητες μπορει να αυξήσουν προσωρινά τον τυμπανισμό και να προκαλέσουν διάταση κοιλίας, εντερική απόφραξη σε ξηρή μορφή και οισοφαγική απόφραξη. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: μέχρι 25 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- Ε 462
Αιθυλοκυτταρίνη
- Ε 463
Υδροξυπροπυλοκυτταρίνη, χημικά τροποποιημένη κυτταρίνη. Σα διογκωτικός και συνεκτικός παράγοντας σε δισκία, μεγάλες ποσότητες μπορεί να αυξήσουν προσωρινά τον τυμπανισμό και να προκαλέσουν διάταση κοιλίας, εντερική απόφραξη σε ξηρή μορφή και οισοφαγική απόφρσξη. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: μέχρι 25 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- Ε 464
Υδροξυπροπυλομεθυλοκυτταρίνη, χημικά τροποποιημένη κυτταρίνη. Σα διογκωτικός και συνεκτικός παράγοντας σε δισκία, μεγάλες ποσότητες μπορεί να αυξήσουν προσωρινά τον τυμπανισμό και να προκαλέσουν διάταση κοιλίας, εντερική απόφραξη σε ξηρή μορφή και οισοφαγική απόφραξη. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: μέχρι 25 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- Ε 465
Αιθυλομεθυλοκυτταρίνη, χημικά τροποποιημένη κυτταρίνη. Σα διογκωτικός και συνεκτικός παράγοντας σε δισκία, μεγάλες ποσότητες μπορεί να αυξήσουν προσωρινά τον τυμπανισμό και να προκαλέσουν διάταση κοιλίας, εντερική απόφραξη σε ξηρή μορφή και οισοφαγική απόφραξη. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: μέχρι 25 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- Ε 466
Καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη, Καρβοξυμεθυλοκυτταρινικό νάτριο, χημικά τροποποιημένη κυτταρίνη. Σα διογκωτικός και συνεκτικός παράγοντας σε δισκία, μεγάλες ποσότητες μπορεί να αυξήσουν προσωρινά τον τυμπανισμό και να προκαλέσουν διάταση κοιλίας, εντερική απόφραξη σε ξηρή μορφή και οισοφαγική απόφραξη Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: μέχρι 25 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.
- E 468
Νάτριο της καρβοξυμεθυλο κυτταρίνης με σταυροδεσμούς
- Ε 469
Προϊόν ενζυμικής υδρόλυσης της καρβοξυμεθυλοκυτταρίνης
- Ε 470 α
Άλατα λιπαρών οξέων με νάτριο, κάλιο και ασβέστιο
- Ε 470 β
Άλατα λιπαρών οξέων με μαγνήσιο
Ε 471
Μονο-και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων
Ε 472 α
Εστέρες του οξικού οξέος με μονο-και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων
- Ε 472 β
Εστέρες του γαλακτικού οξέος με μονο-και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων
- Ε 472 γ
Εστέρες του κιτρικού οξέος με μονο-και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων
- Ε 472 δ
Εστέρες του τρυγικού οξέος με μονο-και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων
- Ε 472 ε
Εστέρες του μονο-και δι-ακετυλο-τρυγικού οξέος με μονο-και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων
- Ε 472 στ
Μικτοί εστέρες του οξικού και τρυγικού οξέος με μονο-και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων
- Ε 473
Εστέρες λιπαρών οξέων με σακχαρόζη
- Ε 474
Σακχαρογλυκερίδια
- Ε 475
Πολυγλυκερίδια λιπαρών οξέων
- Ε 476
Πολυγλυκερίδια του πολυρυκινελαϊκού οξέος
- Ε 477
Εστέρες λιπαρών οξέων με προπανο-διόλη-1,2
- Ε 479β
Θερμικώς οξειδωμένο σογιέλαιο που έχει αντιδράσει με μονο-και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων
- Ε 481
Στεατοϋλο-2-γαλακτυλικό νάτριο
- Ε 482
Στεατοϋλο-2-γαλακτυλικό ασβέστιο
- Ε 483
Τρυγικό στεατύλιο
- E 491
Μονοστεατική σορβιτάνη
- E 492
Τριστεατική σορβιτάνη
- E 493
Μονολαυρική σορβιτάνη
- E 494
Μονοελαϊκή σορβιτάνη
- E 495
Μονοπαλμιτική σορβιτάνη
- Ε 1103
Ιμβερτάση
Ενισχυτικά γεύσης, Οξέα, Ρυθμιστές οξύτητας, Αντισυσωματοποιητικοί παράγοντες, Τροποποιημένα άμυλα, Διογκωτικά αρτοποιίας, Αντιαφριστικοί παράγοντες, Υλικά για γλασάρισμα, Βελτιωτικό αλεύρων, Σκληρυντικοί παράγοντες, Υγροσκοπικά μέσα, Ένζυμα, Διογκωτικοί παράγοντες, Προωστικοί παράγοντες, Αέρια συσκευασίας
- Ε 170
Ανθρακικά άλατα ασβεστίου
i) Ανθρακικό ασβέστιο
ii) Όξινο ανθρακικό ασβέστιο
- Ε 260
Οξικό οξύ
- Ε 261
Οξικό κάλιο
- Ε 262
Άλατα του οξικού οξέος με νάτριο
i) Οξικό νάτριο
ii) Όξινο οξικό νάτριο (διοξικό νάτριο)
- Ε 263
Οξικό ασβέστιο
- Ε 270
Γαλακτικό οξύ
- Ε 290
Διοξείδιο του άνθρακα
- Ε 296
Μηλικό οξύ
- Ε 297
Φουμαρικό οξύ
- Ε 325
Γαλακτικό νάτριο
- Ε 326
Γαλακτικό κάλιο
- Ε 327
Γαλακτικό ασβέστιο
- Ε 330
Κιτρικό οξύ
- Ε 331
Άλατα του κιτρικού οξέος με νάτριο
i) Δισόξινο κιτρικό νάτριο
ii) Όξινο κιτρικό νάτριο
iii) Κιτρικό νάτριο
- Ε 332
Άλατα του κιτρικού οξέος με κάλιο
i) Δισόξινο κιτρικό κάλιο
ii) Κιτρικό κάλιο
- Ε 333
Άλατα του κιτρικού οξέος με ασβέστιο
i) Δισόξινο κιτρικό ασβέστιο
ii) Όξινο κιτρικό ασβέστιο
iii) Κιτρικό ασβέστιο
- Ε 334
Τρυγικό οξύ L+-
- Ε 335
Άλατα του τρυγικού οξέος με νάτριο
i) Όξινο τρυγικό νάτριο
ii) Τρυγικό νάτριο
- Ε 336
Άλατα του τρυγικού οξέος με κάλιο
i) Όξινο τρυγικό κάλιο
ii) Τρυγικό κάλιο
- Ε 337
Τρυγικό καλιονάτριο
- Ε 338
Φωσφορικό οξύ
- E 339
Φωσφορικά άλατα νατρίου
i) Δισόξινο φωσφορικό νάτριο
ii) Όξινο φωσφορικό νάτριο
iii) Φωσφορικό νάτριο
- E 340
Φωσφορικά άλατα καλίου
i) Δισόξινο φωσφορικό κάλιο
ii) Όξινο φωσφορικό κάλιο
iii) Φωσφορικό κάλιο
- E 341
Φωσφορικά άλατα ασβεστίου
i) Δισόξινο φωσφορικό ασβέστιο
ii) Όξινο φωσφορικό ασβέστιο
iii) Φωσφορικό ασβέστιο
- E 343
Φωσφορικά άλατα μαγνησίου
i) Δισόξινο φωσφορικό μαγνήσιο
ii) Όξινο φωσφορικό μαγνήσιο
- Ε 350
Άλατα του μηλικού οξέος με νάτριο
i) Μηλικό νάτριο
ii) Όξινο μηλικό νάτριο
- Ε 351
Μηλικό κάλιο
- Ε 352
Άλατα του μηλικού οξέος με ασβέστιο
i) Μηλικό ασβέστιο
ii) Όξινο μηλικό ασβέστιο
- Ε 353
Μετατρυγικό οξύ
- Ε 354
Τρυγικό ασβέστιο
- Ε 355
Αδιπικό οξύ
- Ε 356
Αδιπικό νάτριο
- Ε 357
Αδιπικό κάλιο
- Ε 363
Ηλεκτρικό οξύ
- Ε 375
Νικοτινικό οξύ μια από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β
- Ε 380
Κιτρικό αμμώνιο
- Ε 385
Αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό ασβεστιονάτριο (άλας του EDTA-Ethylenediaminetetraacetic acid/Αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό οξύ με ασβεστιονάτριο)
- Ε 422
Γλυκερίνη
- Ε 426
Ημικυτταρίνη σόγιας
- Ε 431
Στεατικό πολυοξυαιθυλένιο
- E 450
Άλατα του πυροφωσφορικού οξέος
i)Δισόξινο πυροφωσφορικό νάτριο
ii)Όξινο πυροφωσφορικό κάλιο
iii)Πυροφωσφορικό νάτριο
iv)Πυροφωσφορικό κάλιο
v)Πυροφωσφορικό ασβέστιο
vii)Δισόξινο πυροφωσφορικό ασβέστιο
- E 451
Άλατα του τριφωσφορικού οξέος
i) Τριφωσφορικό νάτριο
ii) Τριφωσφορικό κάλιο
- E 452
Πολυφωσφορικά άλατα
i) Πολυφωσφορικό νάτριο
ii) Πολυφωσφορικό κάλιο
iii) Πολυφωσφορικό ασβέστιο-νάτριο
iv) Πολυφωσφορικά άλατα ασβεστίου
- E 459
β-κυκλοδεξτρίνη
- Ε 500
Ανθρακικά άλατα νατρίου
i) Ανθρακικό νάτριο
ii) Όξινο ανθρακικό νάτριο
iii) Σεσκιανθρακικό νάτριο
- Ε 501
Ανθρακικά άλατα καλίου
i) Ανθρακικό κάλιο
ii) Όξινο ανθρακικό κάλιο
- Ε 503
Ανθρακικά άλατα αμμωνίου
i) Ανθρακικό αμμώνιο
ii) Όξινο ανθρακικό αμμώνιο
- Ε 504
Ανθρακικά άλατα μαγνησίου
i) Ανθρακικό μαγνήσιο
ii) Ανθρακικό υδροξείδιο του μαγνησίου (Όξινο ανθρακικό μαγνήσιο)
- Ε 507
Υδροχλωρικό οξύ
- Ε 508
Χλωριούχο κάλιο
- Ε 509
Χλωριούχο ασβέστιο
- Ε 511
Χλωριούχο μαγνήσιο
- Ε 512
Χλωριούχος κασσίτερος
- Ε 513
Θειικό οξύ
- Ε 514
Άλατα του θειικού οξέος με νάτριο
i) Θειικό νάτριο
ii) Όξινο θειικό νάτριο
- Ε 515
Άλατα του θειικού οξέος με κάλιο
i) Θειικό κάλιο
ii)Όξινο θειικό κάλιο
- Ε 516
Θειικό ασβέστιο ή γύψος ή Terra alba. Μεταλλική ουσία για γέμισμα στην παρασκευή δισκίων. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν υπάρχει περιορισμός.
- Ε 517
Θειικό αμμώνιο
- Ε 520
Θειικό αργίλιο
- Ε 521
Θειικό αργιλιονάτριο
- Ε 522
Θειικό αργιλιοκάλιο
- Ε 523
Θειικό αργιλιοαμμώνιο
- Ε 524
Υδροξείδιο του νατρίου
- Ε 525
Υδροξείδιο του καλίου
- Ε 526
Υδροξείδιο του ασβεστίου
- Ε 527
Υδροξείδιο του αμμωνίου
- Ε 528
Υδροξείδιο του μαγνησίου
- Ε 529
Οξείδιο του ασβεστίου
- Ε 530
Οξείδιο του μαγνησίου
- Ε 535
Σιδηροκυανιούχο νάτριο
- Ε 536
Σιδηροκυανιούχο κάλιο
- Ε 538
Σιδηροκυανιούχο ασβέστιο
- Ε 541
Φωσφορικό αργιλιονάτριο, όξινη ουσία
- Ε 542
Βρώσιμη φωσφατάση οστών. Σαν υλικό γέμισης σε παρασκευή δισκίων. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν υπάρχει περιορισμός.
- E 551
Διοξείδιο του πυριτίου
- E 552
Πυριτικό ασβέστιο
- E 553α
i) Ορθοπυριτικό μαγνήσιο
ii) Τριπυριτικό μαγνήσιο
- E 553
Τάλκης
- E 554
Πυριτικό αργιλιονάτριο
- E 555
Πυριτικό αργιλιοκάλιο
- E 556
Πυριτικό αργιλιασβέστιο
- Ε 558
Μπεντονίτης
- E 559
Πυριτικό αργίλιο (καολίνης)
- Ε 570
Λιπαρά οξέα, στεατικό οξύ. Σαν λιπαντικό στην παρασκευή δισκίων και σαν περίβλημα για χάπια και δισκία, υπάρχει στη φύση σα λιπαρό οξύ, σε όλα τα ζωικά λίπη και φυτικά έλαια. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν υπάρχει περιορισμός.
- Ε 572
Στεατικό μαγνήσιο. Σα λιπαντικό στην παρασκευή δισκίων. Αποδεκτή Καθημερινή Πρόσληψη: δεν υπάρχει περιορισμός.
- Ε 574
Γλυκονικό οξύ
- Ε 575
Γλυκονο-δ-λακτόνη
- Ε 576
Γλυκονικό νάτριο
- Ε 577
Γλυκονικό κάλιο
- Ε 578
Γλυκονικό ασβέστιο
- Ε 579
Γλυκονικός σίδηρος
- Ε 585
Γαλακτικός σίδηρος
- Ε 620
Γλουταμινικό οξύ
- Ε 621
Όξινο γλουταμινικό νάτριο
- Ε 622
Όξινο γλουταμινικό κάλιο
- Ε 623
Όξινο γλουταμινικό ασβέστιο
- Ε 624
Όξινο γλουταμινικό αμμώνιο
- Ε 625
Όξινο γλουταμινικό μαγνήσιο
- Ε 626
Γουανιλικό οξύ
- Ε 627
Γουανιλικό νάτριο
- Ε 628
Γουανιλικό κάλιο
- Ε 629
Γουανιλικό ασβέστιο
- Ε 630
Ινοσινικό οξύ
- Ε 631
Ινοσινικό νάτριο
- Ε 632
Ινοσινικό κάλιο
- Ε 633
Ινοσινικό ασβέστιο
- Ε 634
Άλατα με ασβέστιο των 5-ριβοζονουκλεοτιδίων
- Ε 635
Άλατα με νάτριο των 5-ριβοζονουκλεοτιδίων
- Ε 640
Γλυκίνη και το άλας της με νάτριο
- E 650
Οξικός ψευδάργυρος
- Ε 900
Διμεθυλοπολυσιλοξάνιο
- E 901
Κηρός μελισσών, λευκός και κίτρινος ή μελισσοκέρι. Το κερί αυτό λαμβάνεται λειώνοντας σε ζεστό νερό τα τοιχώματα από τις κυρήθρες των μελισσών και αφαιρώντας την ξένη ύλη και χρησιμοποιείται σαν αδρανές συστατικό σε μερικές κάψουλες μαλακιάς ζελατίνης και μπορεί να προκαλέσει αλλεργική δερματίτιδα στους μελισσοκόμους.
- E 902
Κανδελιλλικός κηρός
- E 903
Καρναουβικός κηρός
- E 904
Σελάκ, γομαλάκα, λάκκα, από τον καθαρισμό των ρητινωδών εκκρίσεων του εντόμου Laccifer Lacca Kerr (κοκκίδες). Σαν επικάλυμμα για χάπια και δισκία.
- E 905
Μικροκρυσταλλικός κηρός
- E 907
Υδρογονωμένο πολύ-1-δεκένιο
- E 912
Εστέρες του μοντανικού οξέος
- E 914
Κηρός οξειδωμένων πολυαιθυλενίων
- Ε 920
L-Κυστεΐνη
- Ε 927
β Καρβαμίδιο
- Ε 938
Αργό
- Ε 939
Ήλιο
- Ε 941
Άζωτο
- Ε 942
Υποξείδιο του αζώτου
- E 943α
Βουτάνιο
- Ε 943
β Ισοβουτάνιο
- E 944
Προπάνιο
- Ε 948
Οξυγόνο
- E 949
Υδρογόνο
- Ε 999
Εκχύλισμα κιλάιας
- Ε 1200
Πολυδεξτρόζη
- Ε 1201
Πολυβινυλοπυρρολιδόνη
- Ε 1202
Πολυβινυλοπολυπυρρολιδόνη
- Ε 1204
Πουλουλάνη
- Ε 1404
Οξειδωμένο άμυλο
- Ε 1410
Δισόξινο φωσφορικό άμυλο
- Ε 1412
Όξινο φωσφορικό άμυλο
- Ε 1413
Φωσφορυλιωμένο όξινο φωσφορικό άμυλο
- Ε 1414
Ακετυλιωμένο όξινο φωσφορικό άμυλο
- Ε 1420
Ακετυλιωμένο άμυλο
- Ε 1422
Ακετυλιωμένο όξινο αδιπικό άμυλο
- Ε 1440
Υδροξυπροπυλάμυλο
- Ε 1442
Όξινο φωσφορικό υδροξυπροπυλ άμυλο
- Ε 1450
Οκτενύλ ηλεκτρικό αμυλονάτριο
- E 1451
Ακετυλιωμένο οξειδωμένο άμυλο
- Ε 1452
Αργιλιούχο οκτενυλο-ηλεκτρικό άμυλο
Πολυαιθυλενογλυκόλη 6000
- Ε 1505
Κιτρικό τριαιθύλιο
- E 1517
Διοξικός γλυκερινεστέρας (διακετίνη)
- E 1518
Τριοξικό γλυκερύλιο (τριακετίνη)
Κατηγορίες πρόσθετων τροφίμων
Οι κατηγορίες των πρόσθετων τροφίμων, καθώς και η λειτουργία τους είναι οι εξής:
–Χρωστικές: προσθέτουν ή αποκαθιστούν το χρώμα ενός τροφίμου που έχει χαθεί κατά την επεξεργασία του.
–Συντηρητικά: παρατείνουν το χρόνο διατήρησης των τροφίμων προστατεύοντάς τα από τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από τους μικροοργανισμούς.
–Αντιοξειδωτικά: παρατείνουν το χρόνο διατήρησης των τροφίμων προστατεύοντάς τα από τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από την οξείδωση (όπως, το τάγγισμα των λιπών και οι μεταβολές χρώματος).
–Φορείς: χρησιμοποιούνται για τη διάλυση, την αραίωση, τη διασπορά ή άλλη φυσική τροποποίηση προσθέτου τροφίμων, χωρίς, να μεταβάλλουν τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του (και χωρίς να ασκούν οι ίδιοι τεχνολογικές επιδράσεις) προκειμένου να διευκολύνουν το χειρισμό, την εφαρμογή ή τη χρήση του.
–Γαλακτωματοποιητές: επιτρέπουν το σχηματισμό ή τη διατήρηση ομοιογενούς μείγματος δύο ή περισσοτέρων μη μειγνυόμενων φάσεων, όπως το λάδι και το νερό, σε τρόφιμο.
–Γαλακτωματοποιητικά άλατα: μετατρέπουν τις πρωτεΐνες που περιέχονται στο τυρί σε διασπαρμένη μορφή και κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιφέρουν ομοιογενή κατανομή των λιπών και των άλλων συστατικών.
–Πυκνωτικά μέσα: αυξάνουν το ιξώδες ενός τροφίμου.
–Πηκτωματογόνοι παράγοντες: προσδίδουν σε ένα τρόφιμο υφή μέσω του σχηματισμού ενός πηκτώματος.
–Σταθεροποιητές: επιτρέπουν τη διατήρηση της φυσικοχημικής κατάστασης ενός τροφίμου, δηλαδή, επιτρέπουν τη διατήρηση της ομοιογενούς διασποράς δύο ή περισσότερων μη μειγνυόμενων ουσιών σε ένα τρόφιμο. Περιλαμβάνουν, επίσης, ουσίες που σταθεροποιούν, συντηρούν ή εντείνουν το υπάρχον χρώμα ενός τροφίμου.
–Ενισχυτικά γεύσης: ενισχύουν την υπάρχουσα γεύση ή/και οσμή του τροφίμου.
–Οξέα: αυξάνουν την οξύτητα των τροφίμων ή/και τους προσδίδουν όξινη γεύση.
–Ρυθμιστές οξύτητας: μεταβάλλουν ή ελέγχουν την οξύτητα ή την αλκαλικότητα του τροφίμου.
–Αντισυσσωματοποιητικοί παράγοντες: μειώνουν την τάση μεμονωμένων σωματιδίων του τροφίμου να προσκολλώνται μεταξύ τους.
–Τροποποιημένα άμυλα: λαμβάνονται με μία ή περισσότερες χημικές επεξεργασίες βρώσιμων αμύλων, μπορεί να έχουν υποστεί φυσική ή ενζυματική επεξεργασία και μπορούν να έχουν υποστεί όξινη ή αλκαλική αραίωση ή λεύκανση.
–Γλυκαντικά: χρησιμοποιούνται για να προσδώσουν γλυκιά γεύση στα τρόφιμα ή ως επιτραπέζια γλυκαντικά. Η χρήση γλυκαντικών υλών αντί της ζάχαρης είναι δικαιολογημένη για την παραγωγή τροφίμων μειωμένων θερμίδων, τροφίμων που δεν προκαλούν τερηδόνα ή τροφίμων χωρίς προσθήκη ζάχαρης για την παράταση του χρόνου διατήρησης χάρις στην αντικατάσταση της ζάχαρης, καθώς και για την παραγωγή διαιτητικών προϊόντων.
–Διογκωτικά αρτοποιΐας: αυξάνουν τον όγκο της ζύμης ή του παναρίσματος ελευθερώνοντας αέριο.
–Αντιαφριστικοί παράγοντες: προλαμβάνουν ή περιορίζουν το σχηματισμό αφρού.
–Αφριστικοί παράγοντες: επιτρέπουν την ομοιογενή διασπορά αερίου φάσεως σε υγρό ή στερεό τρόφιμο.
–Υλικά για γλασάρισμα (συμπεριλαμβανομένων των λιπαντικών μέσων) προσδίδουν στιλπνότητα ή παρέχουν προστατευτική επικάλυψη, τοποθετούμενα στην εξωτερική επιφάνεια του τροφίμου.
–Βελτιωτικό αλεύρων: προστίθενται στο αλεύρι ή στη ζύμη προκειμένου να βελτιώσουν την αρτοποιητική ικανότητά τους.
–Σκληρυντικοί παράγοντες: καθιστούν ή διατηρούν τους ιστούς των φρούτων ή των λαχανικών σκληρούς ή τραγανούς ή αλληλεπιδρούν με τους πηκτωματογόνους παράγοντες για την παρασκευή ή την ενίσχυση πηκτώματος.
–Υγροσκοπικά μέσα: αποτρέπουν τη ξήρανση των τροφίμων ή προάγουν τη διάλυση μιας σκόνης σε υδατικό μέσο.
–Συμπλοκοποιητές: σχηματίζουν χημικά σύμπλοκα με μεταλλικά ιόντα.
–Διογκωτικοί παράγοντες: συμβάλλουν στη διόγκωση τροφίμου, χωρίς, να συμβάλλουν σημαντικά στη διαθέσιμη ενεργειακή αξία του.
–Αέρια συσκευασίας: τα αέρια, πλην του αέρα, τα οποία εισάγονται σε περιέκτη πριν, κατά ή μετά την τοποθέτηση τροφίμου στον εν λόγω περιέκτη.
–Προωστικοί παράγοντες: τα αέρια, πλην του αέρα, τα οποία προκαλούν την αποβολή τροφίμου από περιέκτη.
Ασφάλεια πρόσθετων τροφίμων
Με την αυξανόμενη χρήση των επεξεργασμένων τροφίμων από τον 19ο αιώνα, υπήρξε μια μεγάλη αύξηση στη χρήση των προσθέτων τροφίμων.
Τα πρόσθετα που είναι γνωστό ότι είναι ασφαλή θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα. Στις ΗΠΑ η σακχαρίνη, η μόνη νομική τεχνητή γλυκαντική ουσία βρέθηκε ότι προκαλεί καρκίνο. Ένα μείγμα από πρόσθετα που, συνήθως, βρίσκονται σε παιδικές τροφές αυξάνουν τις υπερκινητικές συμπεριφορές (έλλειψη προσοχής, παρορμητικότητα και υπερδραστηριότητα). Ορισμένα τεχνητά πρόσθετα τροφίμων έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο, με πεπτικά προβλήματα, με νευρολογικές παθήσεις, με σύνδρομο διάσπασης της προσοχής (ADHD/Attention-deficit/hyperactivity disorder/Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας), καρδιακή νόσο ή παχυσαρκία. Τα φυσικά πρόσθετα μπορεί να είναι επιβλαβή ή αιτία αλλεργικών αντιδράσεων, σε ορισμένα άτομα.
Ιδιαίτερη, προσοχή, θα πρέπει να δίνεται στα τρόφιμα με νιτρώδες νάτριο, το οποίο χρησιμοποιείται, κυρίως, ως χρωστική ουσία τροφίμων. Το νιτρώδες νάτριο προστίθεται σε κρέατα για να διατηρούν το φρέσκο κόκκινο χρώμα. Το νιτρώδες νάτριο μπορεί να παράγει χημικά που προκαλούν καρκίνο, όπως οι νιτροζαμίνες και πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των νιτροαζαμινών και του καρκίνου, σε ανθρώπους που καταναλώνουν επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά.
Η ασπαρτάμη έχει συσχετιστεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους με βλάβες του νευρικού συστήματος.
Πολλά πρόσθετα έχουν αποσυρθεί οριστικά. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων απαγόρευσε τη χρωστική Ε128 (ερυθρό 2G), η οποία κρίθηκε ύποπτη για καρκινογενέσεις. Σε πολλές χώρες επιτρέπονται ουσίες που σε άλλες είναι απαγορευμένες. Όμως, μέχρι ένα πρόσθετο να κριθεί τελεσίδικα επιβλαβές και να αποσυρθεί, έχει ήδη καταναλωθεί για χρόνια. Πρέπει να υπάρχει επαρκής γνώση για τις συνέπειες στην υγεία μας, από τα πρόσθετα τροφίμων.
Πολλά πρόσθετα τροφίμων απορροφούν την ακτινοβολία στην περιοχή του υπεριώδους και/ή ορατού του φάσματος. Αυτή η απορρόφηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης ενός προσθέτου σε ένα δείγμα με τη χρήση της εξωτερικής βαθμονόμησης. Ωστόσο, η απορρόφηση από το ένα πρόσθετο θα μπορούσε να επηρεάσει την απορρόφηση του άλλου. Με άλλη μέθοδο τα πρόσθετα διαχωρίζονται με υγρή χρωματογραφία και στη συνέχεια χρησιμοποιείται ένας ανιχνευτής.
Σύμφωνα, με τον κανονισμό 2023/5, η ΕΕ ενέκρινε τη διάθεση στην ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων με συστατικό, μερικώς, απολιπασμένη σκόνη οικιακού γρύλου (Acheta domesticus), ως νέα τροφή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της επισιτιστικής κρίσης. Επιπρόσθετα, εγκρίθηκε και η κυκλοφορία τροφίμων με συστατικά κίτρινο αλευροσκουλήκι και μεταναστευτική ακρίδα. Τα συγκεκριμένα συστατικά, πέραν του γεγονότος ότι βρίσκονται εκτός της διατροφικής κουλτούρας των Ευρωπαίων, μπορούν να προκαλέσουν πλήθος αλλεργικών αντιδράσεων στους καταναλωτές με επιπρόσθετες αλλεργίες στα καρκινοειδή, στα μαλάκια και στα προϊόντα τους, καθώς και στα ακάρεα της σκόνης και να προκαλέσουν παρασιτώσεις.
Εσείς, πάντως μην ξεχνάτε να διαβάζετε τις ετικέτες…
Βιβλιογραφία
food.ec.europa.eu
Τα καλύτερα βιολογικά τρόφιμα για την υγεία σας
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά τρόφιμα για την υγεία σας
Διαβάστε, επίσης,
Τα κρυφά συστατικά τροφίμων επιδεινώνουν τις χρόνιες παθήσεις
Είναι όλα τα πρόσθετα τροφίμων ανθυγιεινά;
Χρήσιμες πληροφορίες για τα ψάρια