Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓυναικολογίαΣόγια για καρκίνο ενδομητρίου και ωοθηκών

Σόγια για καρκίνο ενδομητρίου και ωοθηκών

Σόγια για καρκίνο ενδομητρίου και ωοθηκών. Η σόγια περιορίζει την εμφάνιση καρκίνου του ενδομητρίου και των ωοθηκών.

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Οι καρκίνοι του ενδομητρίου και των ωοθηκών είναι γνωστό πως επηρεάζονται από ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα, τα οποία μιμούνται τα συστατικά της σόγιας.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «BJOG», υποδεικνύει ότι οι πιθανότητες εμφάνισης αυτών των μορφών καρκίνου μπορεί να είναι 40% χαμηλότερες στις γυναίκες που καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες τροφών με βάση τη σόγια. Οι ερευνητές του εθνικού Κέντρου καρκίνου στο Goyang, της Κορέας, ανασκόπησαν 7 έρευνες με περισσότερες από 169.000 γυναίκες, από τις οποίες 3.516 είχαν εμφανίσει καρκίνο ενδομητρίου ή καρκίνο ωοθηκών. Οι περισσότερες έρευνες αξιολόγησαν την πρόσληψη σόγιας ή συστατικών της, από τροφές, όπως τα όσπρια και οι πρωτεΐνες σόγιας.

Τα τρόφιμα σόγιας ασφαλή για γυναίκες με ιστορικό ορμοεξαρτώμενων καρκίνων, όπως ο καρκίνος του μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων, ο καρκίνου της μήτρας (ενδομήτριου) ή ο καρκίνος των ωοθηκών. Η σόγια είναι προστατευτική έναντι της υποτροπής του καρκίνου του μαστού. Οι τροφές σόγιας είναι ασφαλείς και για γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του ενδομητρίου ή των ωοθηκών.

Η σόγια έχει πολλά φυτοοιστρογόνα». Οι ισοφλαβόνες – έχουν χημικές δομές που μοιάζουν λίγο με τα οιστρογόνα που βρίσκονται στο σώμα μιας γυναίκας. Έτσι, προήλθε ο όρος φυτοοιστρογόνα. Ωστόσο, τα φυτοοιστρογόνα δεν είναι το ίδιο με τα γυναικεία οιστρογόνα. Οι τροφές σόγιας δεν περιέχουν οιστρογόνα. Μπλοκάρουν, όμως, τους υποδοχείς που ενώνονται με τα οιστρογόνα κι έτσι ασκούν αντικαρκινική δράση.

Σόγια και καρκίνος του ενδομητρίου

Αρκετές μεγάλες, μελέτες, που παρακολουθούσαν χιλιάδες γυναίκες για πολλά χρόνια, υποδηλώνουν σταθερά ότι η σόγια προστατεύει από τον καρκίνο του ενδομητρίου. Σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν τρώνε σόγια, οι γυναίκες που τρώνε τακτικά σόγια τείνουν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου. Σε αυτές τις μελέτες, οι γυναίκες που τρώνε την περισσότερη σόγια τρώνε, συνήθως, περίπου μία έως τρεις μερίδες τροφών σόγιας, όπως το τόφου ή το γάλα σόγιας, την ημέρα. Οι ερευνητές συλλέγουν πληροφορίες διατροφής από γυναίκες και στη συνέχεια τις παρακολουθούν για πολλά χρόνια για να δουν ποια αναπτύσσει καρκίνο του ενδομητρίου. Οι γυναίκες που τρώνε τροφές σόγιας μπορεί, επίσης, να τρώνε περισσότερα λαχανικά. Μπορεί να ασκούνται περισσότερο και να διατηρούν ένα υγιέστερο σωματικό βάρος.

Σόγια και Καρκίνος Ωοθηκών

Υπάρχουν μεγάλες, πολυετείς μελέτες για την κατανάλωση τροφής σόγιας και τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών που αποδεικνύουν ότι η σόγια προστατεύει από τον καρκίνο των ωοθηκών.

Τα τρόφιμα σόγιας είναι μια υγιεινή επιλογή, όπως και πολλά συμπληρώματα διατροφής με σόγια μη γενετικά τροποποιημένη, δηλαδή, βιολογική σόγια. Αν σας αρέσει η σόγια, επιμείνετε σε υγιεινές, πλήρεις τροφές σόγιας, όπως το τόφου, το τέμπε, το γάλα σόγιας και το edamame. Οι μπάρες πρωτεΐνης σόγιας καλύτερα είναι βιολογικές.

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI

Τα καλύτερα υγιεινά τρόφιμα για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα τρόφιμα για την υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Η σόγια στην αντιγήρανση

Πρόληψη του διαβήτη με την διατροφή

Οδηγίες για την πρόληψη καρκίνου του προστάτη

Καρκίνος μαστού

Διαλύστε το λίπος στο σώμα σας με βιταμίνες

Οι τροφικές αλλεργίες

Οι πιο δυνατοί συνδυασμοί τροφίμων

Η σημασία της πρόληψης στον καρκίνο του μαστού

Πρόληψη του καρκίνου του προστάτη

Οι κίνδυνοι από τα μεταλλαγμένα

Πρωτογενής πρόληψη καρκίνου του μαστού

Tα φυτά για την καλή κυκλοφορία του αίματος

Τρόφιμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Χρήσιμες συμβουλές για τις ανοργασμικές γυναίκες

Ανεπάρκεια σιδήρου

Το πιο υγιεινό γάλα για εσάς

Οι βιταμίνες για την αθηροσκλήρωση

Σόγια για καρκίνο ενδομητρίου και ωοθηκών

Πρόσθετα τροφίμων

Η διατροφή στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Όταν κάποιος δεν μπορεί να καταναλώσει γαλακτοκομικά

Αντιμετωπίστε την εμμηνόπαυση

Διατροφή και καρκίνος

Οι καλύτερες πηγές σιδήρου

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος. Φροντίστε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος και παραμείνετε υγιείς Παρόμοια με τον τρόπο με τον...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ