Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Δια χειρός θεραπεία

Δια χειρός θεραπεία. Σκοπός είναι να βοηθήσει στην πλήρη ανάκαμψη του ασθενούς μετά από οποιαδήποτε ιατρική αντιμετώπιση. 

Γράφει ο

Κωνσταντίνος Γ. Κόντος

Φυσιοθεραπευτής – Manual Therapist

MSc Μυοσκελετική & Αθλητική Φυσικοθεραπεία

MCSP, MMACP

H manual θεραπεία, η θεραπευτική άσκηση και το pilates αποκατάστασης

Η φυσιοθεραπεία είναι μία επιστήμη που ενώ ξεκίνησε πριν από πολλές δεκαετίες έγινε αναπόσπαστο μέρος των περισσοτέρων ιατρικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων τα τελευταία 30 χρόνια.  Σκοπός είναι να βοηθήσει στην πλήρη ανάκαμψη του ασθενούς μετά από οποιαδήποτε επεμβατική ή συντηρητική ιατρική αντιμετώπιση. 

Παγκοσμίως, τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι ιατρικές και παραϊατρικές επιστήμες (συμπεριλαμβανομένου και της φυσιοθεραπείας) έχουν περάσει σε μία εποχή που ονομάζεται “evidence based practice” , δηλαδή, οποιαδήποτε παρέμβαση πρέπει να υποστηρίζεται από ανάλογες επιστημονικές έρευνες. Όσο περισσότερες και πιο αξιόλογες έρευνες στηρίζουν μία συγκεκριμένη θεραπεία τόσο πιο αποδεκτή και ευρέως, εφαρμόσιμη είναι. Ο λόγος είναι, πρωτίστως, να διασφαλιστεί  η από κοινού αρτιότερη και ασφαλέστερη θεραπεία για τους πάσχοντες  και δευτερευόντως η νομική προστασία των θεραπευτών. Οι πιο πρόσφατες έρευνες όσον αφορά την ενδεδειγμένη φυσιοθεραπεία για τα προβλήματα του μυοσκελετικού συστήματος συμφωνούν ότι  η “δια χειρός θεραπεία” ή όπως είναι γνωστή παγκοσμίως “Manual Therapy” και η “Θεραπευτική Άσκηση” είναι οι αποτελεσματικότερες μέθοδοι.

MANUAL THERAPY   

Ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος γνώσης στην ιατρική επιστήμη όσον αφορά την παθολογία, την παθογένεση, τους προδιαθεσικούς  παράγοντες και τις θεραπευτικές μεθόδους οδήγησε στην ολοένα και πιο συγκεκριμένη εξειδίκευση σε όλους τους τομείς. Η φυσιοθεραπεία δε θα μπορούσε να μην ακολουθήσει αυτήν την τάση και πλέον διαχωρίζεται σε διάφορους τομείς και εξειδικεύσεις, όπως η μυοσκελετική, η αθλητική, η νευρολογική, η αναπνευστική, η παιδιατρική φυσιοθεραπεία κ.α.

Στη μυοσκελετική και αθλητική φυσιοθεραπεία χρόνια ερευνών αποδεικνύουν ότι η “δια χειρός θεραπεία”  ή όπως είναι γνωστή παγκοσμίως “Manual Therapy” είναι μακράν πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με την χρήση των διαφόρων φυσιοθεραπευτικών μέσων που οι περισσότεροι από τους ασθενείς στην Ελλάδα γνωρίζουν και έχουν “δοκιμάσει”. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα πολλές αξιόλογες επιστημονικές έρευνες που να υποστηρίζουν τη χρήση αυτών των μηχανημάτων (π.χ. διαθερμίες, ηλεκτροθεραπεία, θεραπευτικός υπέρηχος, laser, κτλ.) για την αντιμετώπιση των περισσοτέρων παθολογιών του μυοσκελετικού συστήματος, ιδίως, για μακροχρόνια αποτελέσματα. Η εξειδίκευση στο Manual Therapy επιτυγχάνεται με μεταπτυχιακές σπουδές και πολλά χρόνια κλινικής εμπειρίας.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Εκτός από την αποτελεσματικότητα του Manual Therapy υπάρχει ολοένα και αυξανόμενος αριθμός ερευνητικών ενδείξεων που υποστηρίζουν τη θεραπευτική άσκηση ως τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο για την πλήρη αποκατάσταση των μυοσκελετικών και αθλητικών παθήσεων για μόνιμα ή μακροχρόνια αποτελέσματα. Στα περισσότερα προβλήματα ο συνδυασμός και των δύο είναι και ο πιο αποτελεσματικός, αφού, αρχικά, παθητικά με θεραπευτικούς χειρισμούς επαναφέρει τις αρθρώσεις, τους μυς, τους τένοντες, τα νεύρα και όλα τα υπόλοιπα “μαλακά μόρια” στη φυσιολογική, προ παθολογίας κατάσταση (π.χ. κινητικότητα, ελαστικότητα) και ταυτόχρονα με ειδικές θεραπευτικές ασκήσεις προσαρμοσμένες στην συγκεκριμένη παθολογία κάθε ασθενούς επανακτάται η δύναμη, ο έλεγχος και η σταθερότητα στην παθούσα περιοχή. Οι ασκήσεις μπορούν να ξεκινήσουν ακόμα και στην οξεία φάση μίας παθολογίας και σταδιακά να προοδεύσουν σε πιο προχωρημένες τις οποίες ο ασθενής θα συνεχίσει ή θα προοδεύσει ακόμα περισσότερο και μετά το τέλος της θεραπείας του.

PILATES ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Μία μέθοδος θεραπευτικής άσκησης που την τελευταία δεκαετία έχει κερδίσει την αναγνώριση από την παγκόσμια φυσιοθεραπευτική κοινότητα είναι το Pilates. Οι έρευνες υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα αυτών των ασκήσεων, ιδίως σε παθήσεις της σπονδυλικής στήλης (π.χ. οσφυαλγία, αυχενικό σύνδρομο κτλ.). Το Pilates ξεκίνησε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα από τον ομώνυμο Joseph Pilates σα γυμναστική χορευτών και αθλητών. Στην ουσία αποτελείται από ασκήσεις που βελτιώνουν όχι μόνο τη δύναμη, αλλά και την ελαστικότητα και τον απόλυτο έλεγχο των κινήσεων που τόσο σημαντικά είναι για τους χορευτές και τους αθλητές. Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι οι ασκήσεις αυτές ενεργοποιούν πρωτίστως μυς που η κύρια λειτουργία τους είναι να σταθεροποιούν τη σπονδυλική στήλη και τις περιφερικές αρθρώσεις. Η άρτια λειτουργία αυτών των μυών βοηθάει στην αποφόρτιση της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων συμβάλλοντας έτσι στην επούλωση τραυματισμών, καθώς, επίσης και στην πρόληψη αυτών. Φυσικά οι ασκήσεις αυτές έχουν τροποποιηθεί/απλοποιηθεί κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους για αποκατάσταση ακόμα και σε πολύ πρώιμα στάδια μιας παθολογίας και σε ασθενείς με χαμηλά όρια φυσικής και μυϊκής αντοχής. Υπάρχει ειδικός εξοπλισμός με σκοπό την απλοποίηση των ασκήσεων στην αρχή της θεραπείας, αλλά και την πρόοδο αυτών σε πολύ προχωρημένες και εξειδικευμένες για το τελικό στάδιο αποκατάστασης αθλητών. Το ρεπερτόριο των ασκήσεων που μπορεί να κάνει κανείς με αυτόν τον εξοπλισμό είναι ανεξάντλητο, καθώς, επίσης και η προοδευτική συνέχιση αυτών.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΚΑΚΩΣΕΩΝ

Η αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τους φυσιοθεραπευτές που ειδικεύονται στην μυοσκελετική παθολογία και αποκατάσταση. Οι ακραίες δυνάμεις που ασκούνται στο μυοσκελετικό σύστημα των αθλητών υψηλού επιπέδου, οι απίστευτες απαιτήσεις για υψηλές επιδόσεις τόσο στην προπόνηση όσο και στους αγώνες, καθώς, επίσης και η ψυχολογική πίεση στους αθλητές από προπονητές, ομάδες και φιλάθλους, οδηγούν σε ποικίλους τραυματισμούς. Η αποκατάσταση αυτών των τραυματισμών είναι πιο περίπλοκη από ότι σε μη αθλητές. Παρόλο που η κύρια ιδέα της θεραπευτικής αντιμετώπισης είναι η ίδια, δηλαδή ο προσδιορισμός του προβλήματος, η χρήση Manual Therapy για την ανάκτηση κινητικότητας και ελαστικότητας και η χρήση ασκήσεων για ανάκτηση δύναμης, σταθερότητας και ελέγχου, το τελικό στάδιο των ασκήσεων είναι πολύ πιο προχωρημένο και πολύ πιο συγκεκριμένο για κάθε άθλημα. Επιπρόσθετα, οι προδιαθεσικοί παράγοντες που οδηγούν σε έναν τραυματισμό πρέπει να αναγνωριστούν και να διορθωθούν  (π.χ. αλλαγές στην εμβιομηχανική αρθρώσεων, μυϊκή ανισορροπία, λανθασμένη τεχνική κ.ά.) και η αποκατάσταση πρέπει να ολοκληρωθεί για την αποφυγή υποτροπών. Το κάθε άθλημα έχει διαφορετικές απαιτήσεις, επιβαρύνει διαφορετικές δομές του σώματός μας και έχει διαφορετικούς “τυπικούς” τραυματισμούς.

ΟΡΘΟΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Τα πέλματα του ανθρώπινου σώματος έχουν παρομοιαστεί με τα θεμέλια ενός κτηρίου για τον τρόπο που υποστηρίζουν το βάρος και επηρεάζουν την σταθερότητα και τη λειτουργία των υπερκείμενων δομών. Για το ανθρώπινο σώμα υπερκείμενες δομές που αποδεδειγμένα επηρεάζονται αρνητικά από δυσλειτουργία των πελμάτων είναι οι αρθρώσεις και οι μυς του αστραγάλου, του γόνατος, του ισχίου, ακόμα και η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Σε περίπτωση που η αξιολόγηση μίας παθολογίας του κάτω άκρου δείξει ότι εμβιομηχανική (μηχανική του μυοσκελετικού συστήματος) δυσλειτουργία των πελμάτων είναι η αποκλειστική αιτία αυτής ή ακόμα και απλώς ένας προδιαθεσικός παράγοντας, η θεραπεία κατευθύνεται στην διόρθωση αυτής της δυσλειτουργίας. Οι θεραπευτικοί χειρισμοί (Manual Therapy) και οι ασκήσεις θα συμπληρωθούν τότε με τη χρήση ορθοπεδικών πάτων που θα αλλάξουν/βελτιώσουν την λειτουργία του κάτω άκρου. Για αυτόν τον σκοπό υπάρχουν ειδικά θερμοδιαμορφώμενα ορθοτικά.

Μερικές παθήσεις (μεταξύ άλλων) που έχουν αποδεδειγμένα συνδεθεί με ΤΗΝ εμβιομηχανική δυσλειτουργία των πελμάτων είναι οι ακόλουθες:

 • Πελματιαία Απονευρωσίτιδα
 • Βλαισός Μέγας Δάκτυλος
 • Μεταταρσαλγία
 • Παθήσεις Αχίλλειου Τένοντα
 • Πρόσθιος Πόνος Γόνατος
 • Επώδυνο Σύνδρομο Κνήμης
 • Οσφυαλγία

ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΧΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ένας από τους κυριότερους αιτιολογικούς παράγοντες μυοσκελετικών παθήσεων στην εποχή μας είναι η λανθασμένη θέση και οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις κατά την εργασία. Η σπονδυλική στήλη περισσότερο, αλλά και πολλές περιφερικές αρθρώσεις (π.χ. καρπός, αγκώνας, ώμος, γόνατο) υφίστανται μεγάλη καταπόνηση είτε από πολύωρη λανθασμένη στάση είτε από λανθασμένες/επαναλαμβανόμενες κινήσεις εργασιακής ρουτίνας (κακή χρήση/κατάχρηση). Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές, αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα, αφού, ο τραυματισμός έχει ήδη επέλθει με δυσάρεστα αποτελέσματα και για τον εργαζόμενο που υποφέρει, αλλά και για την εργοδοσία που χάνει για αρκετό καιρό τις πολύτιμες υπηρεσίες του λόγω αναρρωτικών αδειών ή μειωμένων επιδόσεων/αρμοδιοτήτων.

Διάφορες έρευνες σε πολλές χώρες αποδεικνύουν ότι η διατήρηση της σωστής εργασιακής θέσης, καθώς και η εκπαίδευση σε αυτό το θέμα από εξειδικευμένους επαγγελματίες βοηθούν στην πρόληψη διαφόρων προβλημάτων, όπως για παράδειγμα της οσφυαλγίας, της αυχεναλγίας, του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, της επικονδυλίτιδας του αγκώνος κ.ά. Επίσης, πολλές έρευνες κατέδειξαν σημαντική στατιστική μείωση των αναρρωτικών αδειών από μυοσκελετικά προβλήματα μετά από την αξιολόγηση και διόρθωση των εργασιακών σταθμών και συνηθειών των εργαζομένων.

Τι περιλαμβάνει η δια χειρός θεραπεία

 • θεραπευτικές μεθόδους που αποτελούν τις πιο αποδεκτές και αποτελεσματικές, σύμφωνα, με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες στον κλάδο της φυσιοθεραπείας και αποκατάστασης
 • θεραπευτικές μεθόδους προσαρμοσμένες στο κάθε πρόβλημα και σε κάθε ασθενή ξεχωριστά, με συνεκτίμηση της ιατρικής διάγνωσης και της φυσιοθεραπευτικής αξιολόγησης της λειτουργικής κατάστασης, του προβλήματος και των αναγκών του ασθενούς
 • θεραπευτικές συνεδρίες ενός ασθενή με έναν αποκλειστικά φυσιοθεραπευτή, διάρκειας 45-60 λεπτών
 • λεπτομερή επεξήγηση του προβλήματος και των στόχων της θεραπείας, έτσι ώστε οι θεραπευτικοί χειρισμοί και οι ασκήσεις να αποκτούν νόημα και να δίνουν κίνητρο στον ασθενή
 • ενεργητική συμμετοχή του ασθενή στην θεραπεία, με ασκήσεις τόσο στον χώρο μας όσο και με την μορφή ειδικού προγράμματος ασκήσεων για το σπίτι ή το γυμναστήριο
 • αναγνώριση και εκπαίδευση σχετικά με τους πιθανούς προδιαθεσικούς παράγοντες που οδήγησαν στο πρόβλημα ούτως ώστε να διορθωθούν και να εκμηδενιστεί το ενδεχόμενο μελλοντικής υποτροπής (π.χ. λάθος στάση της σπονδυλικής στήλης, λάθος εργονομία στο εργασιακό χώρο, λάθος τεχνικής ή τρόπου προπόνησης σε αθλητές)
 • αριθμό συνεδριών όσο τον δυνατόν μικρότερο, έτσι ώστε ο ασθενής σταδιακά να αναλαμβάνει την ευθύνη της δικής του αποκατάστασης με την μορφή ασκήσεων και ίσως ενός πιο ενεργητικού/αθλητικού τρόπου ζωής

Γράφει ο

Κωνσταντίνος Γ. Κόντος

Φυσιοθεραπευτής – Manual Therapist

MSc Μυοσκελετική & Αθλητική Φυσικοθεραπεία

MCSP, MMACP

Διαβάστε περισσότερα για τον Κωνσταντίνο Κόντο

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την άσκηση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την άσκηση

Διαβάστε, επίσης,

Μη ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης (τύπου 2)

Παχυσαρκία

Χρήσιμες πληροφορίες για την αθηροσκλήρυνση

Κόλπα για να αυξήσετε την τεστοστερόνη σας φυσικά

Προγνωστικοί παράγοντες στον καρκίνο

Τονώστε το μεταβολισμό σας

Αν δε σας αρέσει η γυμναστική

Γιατί πρέπει να ξεκινήσετε από αύριο το περπάτημα

Απλές οδηγίες για την πρόληψη του καρκίνου

Αντιμετωπίστε την οσφυαλγία χωρίς φάρμακα

Πόση γυμναστική πρέπει να κάνουμε

Ποιότητα ζωής και καρκίνος

Ινομυαλγία

Το τεστ της μέσης

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΘαλασσοθεραπεία με φύκια
Επόμενο άρθροΣούπα με ξινόχοντρο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ριμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας

Ριμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας. Η ριμεγκεπάντη, σύμφωνα με τις μελέτες, βοηθάει στη μείωση του πόνου και των άλλων συμπτωμάτων. Η ριμεγκεπάντη (rimegepant) προσδένεται εκλεκτικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ