Η ζάχαρη βλάπτει την υγεία. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως δημιουργούνται πολλά προβλήματα υγείας από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης.
Η ζάχαρη δεν κάνει καλό στην υγεία
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως δημιουργούνται πολλά προβλήματα υγείας από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και διαφόρων γλυκαντικών ουσιών, όπως είναι η παιδική παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης, η πρόωρη γήρανση, η εγκεφαλική άνοια, ο διαβήτης και ο καρκίνος.
Η επεξεργασμένη ζάχαρη είναι υπεύθυνη και για τις καρδιοαγγειακές παθήσεις.
Η ζάχαρη υπάρχει, φυσικά, σε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά. Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν φυσική ζάχαρη δεν ενέχει κινδύνους. Τα φυτικά τρόφιμα έχουν, επίσης, υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, απαραίτητα μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ τα γαλακτοκομικά περιέχουν πρωτεΐνες και ασβέστιο.
Δεδομένου, ότι το σώμα αφομοιώνει αυτές τις τροφές αργά, η ζάχαρη σε αυτά προσφέρει μια σταθερή παροχή ενέργειας στα κύτταρα. Η υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.
Ωστόσο, προβλήματα προκύπτουν όταν καταναλώνετε υπερβολική πρόσθετη επεξεργασμένη ζάχαρη, δηλαδή, ζάχαρη που προσθέτουν οι κατασκευαστές τροφίμων στα προϊόντα για να αυξήσουν τη γεύση ή να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής αυτών.
Στη διατροφή, οι κορυφαίες πηγές ζάχαρης είναι τα αναψυκτικά, τα ποτά φρούτων, τα αρωματισμένα γιαούρτια, τα δημητριακά, τα μπισκότα, τα κέικ, οι καραμέλες και τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αλλά, η πρόσθετη ζάχαρη υπάρχει, επίσης, σε προϊόντα που μπορεί να μην είναι σακχαρούχα, όπως σούπες, ψωμί, αλλαντικά και κέτσαπ.
Το αποτέλεσμα: καταναλώνετε πάρα πολύ πρόσθετη ζάχαρη. Οι ενήλικες άνδρες λαμβάνουν κατά μέσο όρο 24 κουταλάκια του γλυκού πρόσθετη ζάχαρη την ημέρα, που ισοδυναμεί με 384 θερμίδες.
Ο αντίκτυπος της υπερβολικής ζάχαρης στην παχυσαρκία και το διαβήτη είναι καλά τεκμηριωμένος, αλλά η ζάχαρη επηρεάζει αρνητικά και την υγεία της καρδιάς. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2014 στο JAMA Internal Medicine, βρέθηκε μια συσχέτιση μεταξύ της διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και ενός μεγαλύτερου κινδύνου θανάτου από καρδιακές παθήσεις. Κατά τη διάρκεια της 15χρονης μελέτης, τα άτομα που έπαιρναν το 17% έως 21% των θερμίδων τους από πρόσθετη ζάχαρη είχαν 38% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάποια καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν το 8% των θερμίδων τους, ως πρόσθετη ζάχαρη. Βασικά, όσο μεγαλύτερη είναι η πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις. Οι υψηλές ποσότητες ζάχαρης υπερφορτώνουν το συκώτι. Το συκώτι μεταβολίζει τη ζάχαρη με τον ίδιο τρόπο, όπως το αλκοόλ και μετατρέπει τους διατροφικούς υδατάνθρακες σε λίπος. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε λιπώδη διήθηση ήπατος, που συμβάλλει στο διαβήτη και αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο.
Η κατανάλωση υπερβολικής πρόσθετης ζάχαρης μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να αυξήσει τη χρόνια φλεγμονή, που και οι δύο είναι αιτίες για τις καρδιακές παθήσεις. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, ειδικά στα ζαχαρούχα ποτά, συμβάλλει επίσης, στην αύξηση του σωματικού βάρους και εξαπατά το σώμα, το οποίο απενεργοποιεί το σύστημα ελέγχου της όρεξης, επειδή οι υγρές θερμίδες δεν είναι τόσο χορταστικές όσο οι θερμίδες από στερεές τροφές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ευκολότερο για τους ανθρώπους να προσθέτουν περισσότερες θερμίδες στην κανονική τους διατροφή όταν καταναλώνουν ζαχαρούχα ποτά.
Τα αποτελέσματα της πρόσληψης πρόσθετης ζάχαρης: υψηλότερη αρτηριακή πίεση, φλεγμονή, αύξηση βάρους, διαβήτης και λιπώδης νόσος του ήπατος, τα οποία συνδέονται όλα με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
Κόψτε, τελείως, την επεξεργασμένη ζάχαρη…
Να διαβάζετε τις των ετικέτες για να παρακολουθείτε την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης. Αναζητήστε τις ακόλουθες ονομασίες για την προσθήκη ζάχαρης και προσπαθήστε είτε να αποφύγετε είτε να μειώσετε την ποσότητα ή τη συχνότητα των τροφών αυτών:
γλυκαντικό καλαμποκιού
σιρόπι καλαμποκιού
συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων
σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη
μέλι (μη βιολογικό)
επεξεργασμένη ζάχαρη
ζάχαρη βύνης ή μαλτόζη
μελάσα (να την καταναλώνετε μόνο μαζί με βιολογική σόδα)
μόρια σακχάρου σιροπιού που καταλήγουν σε «όζη» (δεξτρόζη, φρουκτόζη, γλυκόζη, λακτόζη, μαλτόζη, σακχαρόζη).
Η συνολική ζάχαρη που υπάρχει στα τρόφιμα αναγράφεται, συχνά, σε γραμμάρια. Σημειώστε τον αριθμό των γραμμαρίων ζάχαρης ανά μερίδα, καθώς και το συνολικό αριθμό των μερίδων που καταναλώνετε.
Επίσης, παρακολουθήστε τη ζάχαρη που προσθέτετε στο φαγητό ή στα ποτά σας. Περίπου το ήμισυ της προστιθέμενης ζάχαρης προέρχεται από ποτά, συμπεριλαμβανομένου του καφέ και του τσαγιού. Σταματήστε να βάζετε ζάχαρη στον καφέ και το τσάι σας.
Το ίδιο επικίνδυνα είναι τα επεξεργασμένα άμυλα, όπως το άσπρο ψωμί και το άσπρο ρύζι, που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα γλυκόζης και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο, που προκαλούν, επίσης, προβλήματα στην καρδιά.
Από πού προέρχεται η πρόσθετη ζάχαρη;
Ομάδα τροφίμων/Αναλογία μέσης πρόσληψης
Ενεργειακά ποτά/αθλητικά ποτά: 42,2%
Επιδόρπια με βάση τα δημητριακά: 11,9%
Ποτά φρούτων: 8,5%
Γαλακτοκομικά επιδόρπια: 5,5%
Καραμέλες: 5,0%
Δημητριακά έτοιμα προς κατανάλωση: 2,9%
Σάκχαρα/μέλι: 4,1%
Τσάι: 3,8%
Ψωμιά με μαγιά: 2,3%
Σιρόπια/γαρνιτούρες: 1,4%
Κόψτε, τελείως, την επεξεργασμένη ζάχαρη…
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Η μεγάλη αλήθεια για τη θεραπεία του καρκίνου
Οι καλές ιδιότητες της ζάχαρης
Η ζάχαρη του μέλλοντος είναι η στέβια
Χρήσιμες πληροφορίες για τη ζάχαρη
Η καλύτερη διατροφή για τους διαβητικούς
Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν κόψετε τη ζάχαρη
Η καλύτερη διατροφή για να έχετε την υγεία σας
Επικίνδυνες γλυκαντικές ουσίες στα αναψυκτικά
Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν κόψετε τη ζάχαρη
Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να αντιμετωπισθεί με συμπληρώματα διατροφής
Οι κανόνες της διατροφής στον διαβήτη
Χρήσιμες πληροφορίες για τη φρουκτόζη