Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΙατρικά θέματαΚαταγγελίεςΘανατηφόρες κλινικές μελέτες

Θανατηφόρες κλινικές μελέτες

Όταν υπάρχουν κάποιοι ασυνείδητοι…

Ένας Βρετανός γιατρός αλλοίωνε τα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών για ένα φάρμακο κατά του άσθματος και ένα άτομο πέθανε ενώ άλλα νοσούν από καρκίνο (8 ασθενείς) και πνευμονία (20 ασθενείς).

Η ιατρική μελέτη ξεκίνησε το 2003, όταν  ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου ξεκίνησαν την μελέτη  ενός νέου φαρμάκου σε 38 πάσχοντες από άσθμα στο Νοσοκομείο St Mary του Λονδίνου, όπου ο Δρ Edward Erin εργάστηκε ως σύμβουλος.

Η αποκάλυψη του εγκλήματός του, έγινε αφού  συνελήφθη και φυλακίστηκε για έξι χρόνια, λόγω του ότι προσπάθησε να δηλητηριάσει τη γραμματέα του την οποία είχε αφήσει έγκυο, ώστε αυτή να αποβάλλει.

Δύο από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν πρόθυμοι να μιλήσουν για την εφημερίδα ”The Independent”.

Οι ιατρικές μελέτες ξεκίνησαν το 2004, όταν οι ερευνητές άρχισαν τη δοκιμή σε 38 πάσχοντες από άσθμα στο Νοσοκομείο St Mary, στο Λονδίνο. Προσπαθούσαν να ανακαλύψουν αν ένα νέο φάρμακο θα μπορούσε να αποτρέψει τη φλεγμονή από τους αεραγωγούς των πασχόντων από άσθμα.

Το κόστος της δοκιμής το χρηματοδοτούσε η  αμερικανική εταιρεία φαρμάκων, Centocor.  Η επιτυχία θα σήμαινε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Η δουλειά του Δρ Edward Erin ήταν να αναλύσει τη συσσώρευση των πτυέλων που λαμβάνονται από τους πνεύμονες των ασθενών, επιτρέποντας στην επιστημονική ομάδα στο σύνολό της να εκτιμήσει αν το φάρμακο δουλεύει.

Η μελέτη συνεχίσθηκε με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών. Από το 2004 έως το 2006, στα τρία τέταρτα των 309 ασθενών με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, οι οποίοι είχαν προσφερθεί εθελοντικά να λάβουν μέρος δόθηκε το φάρμακο, γνωστό ως Golimumab, σε τρεις διαφορετικές περιεκτικότητες. Τα υπόλοιπα ήταν εικονικά σκευάσματα. 

Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στη μελέτη,  σκοπίμως, δεν επιτρέπεται να δουν τα αποτελέσματα που έχουν συλλεγεί. Στις 25 Φεβρουαρίου 2007, όταν τα δεδομένα αναλύθηκαν  οι φρικτές συνέπειες του φαρμάκου αποκαλύφθηκαν.

Την επόμενη μέρα ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ διέταξε την άμεση διακοπή της λειτουργίας των δοκιμών. Αλλά ήταν πολύ αργά. Ένας θάνατος συνέβη στην ομάδα που έλαβε τα  200mg ομάδα, μετά τη λήψη της τέταρτης δόσης του golimumab και ο ασθενής πέθανε από σηπτικό σοκ. Επίσης, οκτώ κακοήθειες αναφέρθηκαν από το Golimumab, καρκίνος του μαστού στην ομάδα με τα 50mg, λέμφωμα Β-κυττάρων  και κακοήθες μελάνωμα στην ομάδα των 100mg ομάδα, καρκίνωμα τραχήλου, καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων, καρκίνο του παχέος εντέρου  και δύο βασικοκυτταρικά καρκινώματα στην ομάδα των 200mg. 

Αυτό που δεν έγινε τότε γνωστό ήταν ότι οι ανάλυση μιας σειράς εξετάσεων, η οποία εξέτασε τη συσσώρευση της ανάπτυξης βλέννας δεν ήταν πραγματικές. Ο Δρ. Erin, είχε κατασκευάσει πολλά  στατιστικά στοιχεία.

Ο Δρ Edward Erin ήταν ένας σεβαστός  γιατρός πατέρας δυο παιδιών. Όμως, η κάθειρξή του παρατάθηκε για δυο επιπλέον χρόνια, επειδή ακόμη και μέσα από την φυλακή, εξακολουθούσε να απεργάζεται τη δολοφονία της ερωμένης του, αλλά και του γιου του ο οποίος στο μεταξύ, είχε γεννηθεί. 

Το βασικό όμως ερώτημα είναι ένα!

Με ποια  σοβαρότητα  εκτελούνται τελικά οι ανά τον κόσμο ανάλογες έρευνες, και το κατά πόσον τηρούνται τα σχετικά πρωτόκολλα που υποτίθεται πως διασφαλίζουν την φερεγγυότητα των αποτελεσμάτων τους;

Βιβλιογραφία

independent.co.uk

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκιά

Συκιά. Τα οφέλη στην Υγεία από τη συκιά είναι πολλά και ποικίλα και πολύ σημαντικά. Η συκιά ή Συκή η καρική ή Συκή η κοινή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ