Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024

Eλληνικά αμύγδαλα

Ελληνικά αμύγδαλα. Τα Ελληνικά αμύγδαλα είναι εξαιρετικής ποιότητας, πολύ υγιεινά και θρεπτικά κι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.
Τα αμύγδαλα μειώνουν την κακή χοληστερόλη και όχι μόνο…
Tα αμύγδαλα αποτελούν το πιο πυκνό σε θρεπτικά συστατικά είδος ξηρών καρπών. Μια μερίδα, περίπου 20 αμύγδαλα, είναι άριστη πηγή βιταμίνης Ε και μαγνησίου, καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών και προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά.
Η κατανάλωση μιας χούφτας αμυγδάλων την ημέρα συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών και στην αύξηση της κατανάλωσης απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως οι φυτικές ίνες, η πρωτεΐνη και η βιταμίνη Ε.
Η βιταμίνη Ε είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην ελάττωση του ρυθμού γήρανσης των κυττάρων, ενώ το μαγνήσιο συντελεί στη διατήρηση της καλής υγείας των οστών.
Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς και του γαστρεντερικού συστήματος, η πρωτεΐνη αποτελεί δομικό συστατικό των μυών, των τριχών και των νυχιών. Τέλος, τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι τα καλά λιπαρά που συμβάλλουν στην μείωση της ολικής χοληστερίνης αν αντικαταστήσουν τα κορεσμένα λιπαρά.
Η βιταμίνη Β17 δεν είναι βιταμίνη. Είναι η παλιά ονομασία της αμυγδαλίνης.
Η αμυγδαλίνη είναι το πικρό συστατικό των αμυγδάλων και μια πιθανή τοξίνη, αφού μπορεί να απελευθερώσει κυανίδη ή υδροκυάνιο στον οργανισμό. 
Η αμυγδαλίνη θεωρείται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Σύμφωνα με μελέτη που διεξάχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, τα αμύγδαλα μπορούν να καταναλωθούν στα πλαίσια μιας διατροφής για τη μείωση της χοληστερίνης μαζί με άλλες τροφές, όπως το ψάρι, τα άπαχα κρέατα και η βρώμη. Τα άτομα που ακολούθησαν αυτή τη διατροφή κατάφεραν να ελαττώσουν την ολική τους χοληστερίνη κατά 20%.
Σε μία άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου Queens ζητήθηκε από τα άτομα που συμμετείχαν να καταναλώνουν 60γρ. αμύγδαλα, ημερησίως, χωρίς να αλλάξουν τις υπόλοιπες διατροφικές τους συνήθειες. Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν ότι τα άτομα όχι μόνο δεν πήραν βάρος, αλλά μείωσαν τις ποσότητες από τις άλλες τροφές και αύξησαν την πρόσληψη τους σε μαγνήσιο και βιταμίνη E. Tα αμύγδαλα με το συνδυασμό πρωτεΐνης και φυτικών ινών που περιέχουν, κράτησαν τα άτομα της μελέτης περισσότερη ώρα σε κορεσμό από ότι πριν.
Συμπερασματικά, η κατανάλωση 10-20 αμυγδάλων ημερησίως, ως ενδιάμεσο σνακ ή ακόμα με γιαούρτι ή θρυμματισμένα σε μία σαλάτα αποτελούν ιδανική τροφή ρύθμισης βάρους, αλλά και πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Το αμύγδαλο είναι ο καρπός της αμυγδαλιάς.
Το εξωκάρπιο έχει χρώμα γκριζοπράσινο και είναι χνουδωτό.
Στο εσωτερικό του υπάρχει ο πυρήνας, ένας ξυλώδης φλοιός και μέσα σε αυτό ένα ή δύο σπέρματα που είναι και αυτά που χρησιμοποιούνται για τροφή ή επεξεργασία.
Ανάλογα με την ποικιλία του δέντρου, τα σπέρματα είναι γλυκά ή πικρά.
Τα αμύγδαλα περιέχουν 25-40% αμυγδαλέλαιο, που χρησιμοποιείται στη φαρμακοποιία, την κοσμετολογία και στην αρωματοποιία.
Τα αμύγδαλα περιέχουν 18% πρωτεΐνη.
Σε πολλά κράτη, τα αμύγδαλα χρησιμοποιούνται για την ίαση από νευρικές και διατροφικές ανωμαλίες, καθώς και για την πρόληψη του καρκίνου.
Μπορούν να φαγωθούν ωμά ή ψημένα και αλατισμένα.
Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Χετταίοι, οι Ρωμαίοι και οι Ευρωπαίοι τον Μεσαίωνα τα χρησιμοποιούσαν και στην μαγειρική, κάτι που γίνεται ακόμα και σήμερα.
Επίσης, καβουρντισμένα και τριμμένα, λιωμένα ή και ολόκληρα χρησιμοποιούνται και στη ζαχαροπλαστική. 
Στην Ελλάδα γνωστά γλυκά που παρασκευάζονται με βάση τα αμύγδαλα είναι τα αμυγδαλωτά. Τέλος, τα αμύγδαλα χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη γέμιση σοκολάτας.
Τα πικρά αμύγδαλα αναπτύσσουν, όταν ο καρπός πληγωθεί ή υποστεί μηχανική παραμόρφωση, ένα πολύ ισχυρό δηλητήριο, το υδροκυάνιο. Σε ορισμένες χώρες η αμυγδαλιά-νάνος καλλιεργείται και ως διακοσμητικό φυτό.
Η παραγωγή αμυγδάλων στην Ελλάδα συγκεντρώνεται, κυρίως, στη Θεσσαλία, στην περιοχή Αλμυρός.
Η λήψη της ψίχας του αμυγδάλου επιτυγχάνεται από ειδικά μηχανήματα (αμυγδαλοσπαστήρας).
Στην Ελλάδα, η συνολική ποσότητα παραγόμενης αμυγδαλόψιχας ανέρχεται στους 12,000 τόνους, ενώ οι κυριότερες παραγόμενες ποικιλίες είναι η φερενιά (ferragnes) και το τέξας (texas).
Τα τελευταία χρόνια οι αυξημένες εισαγωγές αμυγδάλων από χώρες του εξωτερικού έχουν οδηγήσει στη μείωση της ντόπιας παραγωγής, παρότι τα Ελληνικά αμύγδαλα διακρίνονται για την εξαιρετική ποιότητά τους τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση.
Βιβλιογραφία
Predict

Διαβάστε επίσης,

Να τρώτε τρία αμύγδαλα την ημέρα

Μπισκότα με μέλι και αμύγδαλα

Τα οφέλη από το βούτυρο ξηρών καρπών

Αμυγδαλιά

Δηλητηρίαση από κυάνιο

Αμυγδαλωτά

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιχμέα

Αιχμέα. Ένα φυτό που οξυγονώνει το χώρο, ιδανικό για κρεβατοκάμαρες και για τον ύπνο σας και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό φυτό Αιχμέα Η αιχμέα είναι ένα από...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ