Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓυναικολογίαΘηλώματα του τραχήλου της μήτρας

Θηλώματα του τραχήλου της μήτρας

Θηλώματα του τραχήλου της μήτρας. Eίναι καλοήθη νεοπλάσματα και ανευρίσκονται στο έξω τραχηλικό στόμιο της μήτρας.

Τα θηλώματα του τραχήλου της μήτρας ή ακανθοκυτταρικά θηλώματα του τραχήλου της μήτρας ή πλακώδη θηλώματα του τραχήλου της μήτρας, ICD-10 D26.0 είναι καλοήθη νεοπλάσματα και ανευρίσκονται πολλές φορές στο έξω τραχηλικό στόμιο και αποτελούνται από συνδετικό ιστό στο κέντρο τους, που περιβάλλεται από πλακώδες επιθήλιο.

Ανακαλύπτονται, τυχαία, στη διάρκεια μιας γυναικολογικής εξέτασης ρουτίνας, γιατί είναι, συχνά, ασυμπτωματικά, αφού, το μέγεθός τους, σπάνια, ξεπερνάει τη διάμετρο του 1 εκατοστού.

Μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση με τον εξωφυτικό καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή με τα κονδυλώματα.

Παρά το ότι είναι καλοήθη σε μια αναλογία 95%, είναι δυνατόν σπανιότατα να παρουσιάσουν δυσπλαστική εικόνα και καρκινωματώδη βλάβη.

Η θεραπεία τους είναι η χειρουργική εξαίρεση, που ακολουθείται από ιστολογική εξέταση.

Μπορεί να απαιτείται και απλή παρακολούθηση…

Τα θηλώματα του τραχήλου της μήτρας είναι, συνήθως, ασυμπτωματικά και είναι ιδιαίτερα συχνά σε γυναίκες, μετά την ηλικία των 25 ετών. Το ακανθοκυτταρικό θήλωμα είναι ένα γενικά καλόηθες θήλωμα που προκύπτει από το στρωματοποιημένο πλακώδες επιθήλιο του τραχήλου της μήτρας. Τα ακανθοκυτταρικά θηλώματα συνδέονται συνήθως με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV-Human papillomavirus), ενώ μερικές φορές η αιτία είναι άγνωστη.

Το θήλωμα του τραχήλου της μήτρας εμφανίζεται ως εξωφυτική μάζα (όψη κουνουπιδιού). Η βλάβη μπορεί να έχει χρώμα λευκό, κόκκινο ή φυσιολογικό ροζ χρώμα. Εμφανίζεται ως άμισχο ή έμμισχο. Η ιστοπαθολογία δείχνει τυπικά θηλωματώδεις προεξοχές και/ή δυσπλασία.

Ενώ, οι περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτούν θεραπεία, οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν την κρυοθεραπεία, την εφαρμογή τοπικής ένωσης σαλικυλικού οξέος, τη χειρουργική εκτομή και την αφαίρεση με λέιζερ.

Τα καλύτερα προϊόντα για τα θηλώματα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα προϊόντα για τα θηλώματα

Διαβάστε επίσης, 

Παθήσεις του τραχήλου της μήτρας

Θηλώματα

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας

Χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο τραχήλου μήτρας

Προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ