Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΘλάση-Πρώτες βοήθειες

Θλάση-Πρώτες βοήθειες

Θλάση-Πρώτες βοήθειες. Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση θλάσης, όπου γίνεται αποκόλληση των μυϊκών ινών σε διάφορους βαθμούς.

Θλάση, ICD-10 M62.6, T14.3, είναι ο τραυματισμός που συμβαίνει στη μυοτενόντια ένωση και διακρίνεται σε 3 βαθμούς:

Στη θλάση του πρώτου βαθμού συμβαίνει μικρή αποκόλληση των μυϊκών ινών (5% περίπου).

Στη θλάση του δευτέρου βαθμού συμβαίνει αποκόλληση μεγαλύτερου αριθμού μυϊκών ινών. Εκτός από την αποκόλληση ινών, γίνεται και ρήξη των τριχοειδών αγγείων, με συνέπεια τη δημιουργία αιματώματος.

Στη θλάση του τρίτου βαθμού, συμβαίνει πλήρης ρήξη των μυϊκών ινών, με ταυτόχρονη ρήξη των αιμοφόρων αγγείων και εκτεταμένο αιμάτωμα στην περιοχή. Τα άκρα του μυός διαχωρίζονται και στην περιοχή του τραυματισμού υπάρχει ένα κενό. Τα συμπτώματα σε περίπτωση θλάσης είναι πόνος, οίδημα, αιμάτωμα και λειτουργική ανεπάρκεια του τραυματισμένου μυός.

Τα συμπτώματα σε περίπτωση θλάσης είναι πόνος, οίδημα, αιμάτωμα και λειτουργική ανεπάρκεια του τραυματισμένου μυός.

Τα αιματώματα σε θλάση είναι οι τραυματισμοί που συμβαίνουν στη γαστέρα ενός μυός, με ρήξη των τριχοειδών αγγείων του. Διακρίνονται σε πρώτου βαθμού, δευτέρου βαθμού και τρίτου βαθμού. Η βαρύτητά τους έχει άμεση σχέση με το εύρος τροχιάς της παρακείμενης άρθρωσης

Πρώτες βοήθειες σε περιπτώσεις θλάσεων

α) Περίδεση της περιοχής με ελαστικό επίδεσμο.

β) Τοποθέτηση πάγου στην τραυματισμένη περιοχή με ενδιάμεσο υλικό δηλαδή πετσέτα ή επίδεσμο, για 15-20 λεπτά, 3-5 φορές την ημέρα για 2-3 ημέρες.

γ) Ανύψωση του άκρου σε απαγωγή και έξω στροφή, σε επίπεδο πάνω από το ύψος της καρδιάς

Αν δεν υπάρχει πάγος μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθούν κρύες κομπρέσες, παγοκύστεις και άλλα ψυχρά επιθέματα.

Ο πάγος προκαλεί αγγειοσυστολή, μείωση του οιδήματος, μείωση της ταχύτητας μετάδοσης των νευρικών ερεθισμάτων, μείωση της τοπικής θερμοκρασίας και του μεταβολισμού, μείωση της λεμφικής και φλεβικής παροχέτευσης και ελάττωση του μυϊκού σπασμού.

Μερικές φορές, για την άμεση αντιμετώπιση των θλάσεων χρησιμοποιούνται ψυκτικά σπρέι (φθοριούχο μεθάνιο και χλωριούχο αιθύλιο). Αυτά δεν παρουσιάζουν τις φυσιολογικές επιδράσεις που έχει ο πάγος, αλλά ελαττώνουν τον πόνο. Η χρήση τους πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή (η τραυματισμένη περιοχή ψεκάζεται από απόσταση 30-40 εκατοστών, μέχρι 15-20 δευτερόλεπτα και όχι πάνω από 2 φορές). Η αλόγιστη χρήση των ψυκτικών μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα.

Βιβλιογραφία
1.        Knight ΚΙ, Brucker JB, Stoneman ΡΟ. Muscle injury manage­ment with cryotherapy. Athletic Therapy Today 5: 26-30, 2000.
2.        Peterson L. Sports Injuries: Their prevention and treatment. Taylor & Francis Group, 2000.  
3.        Spilling M. Sports injuries: How to prevent, diagnose & treat. Mason Crest Publ, 2004.
4.        Stergioulas A, Mandilas A. School injuries. A year study among boys and girls. AUC Kinanthrop 39(2):77-83, 2003.
5.     Στεργιούλας Α. Βιολογία της άσκησης. Συμμετρία, Αθήνα, 2005.
6.     Swenson C, Sward Ι, Karlsson J: Cryotherapy in sports medicine. Scand J Med Sci Sports 6: 193-200, 1996.

Τα καλύτερα προϊόντα για τις θλάσεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα προϊόντα για τις θλάσεις

Διαβάστε, επίσης,

Διαστρέμματα και θλάσεις

Διάστρεμμα αστραγάλου

Κάταγμα αστραγάλου

Αλοιφή για τα διαστρέμματα

Home

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ