Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑισθητική και υγείαΦιναστερίδη για τα μαλλιά

Φιναστερίδη για τα μαλλιά

Φιναστερίδη για τα μαλλιά. Θεραπείες και παρενέργειες. Πόσο ασφαλείς είναι οι θεραπείες για την ανδρογενετική αλωπεκία;

Και ποιος άντρας όταν αρχίσουν να του πέφτουν τα μαλλιά δεν πανικοβάλλεται;

Η ανδρογενετική αλωπεκία, ICD-10 L64, προκαλείται όταν η διυδροτεστοστερόνη κλείνει τα ευαίσθητα ωοθηλάκια των τριχών. Η διυδροτεστοστερόνη παράγεται από την τεστοστερόνη με τη βοήθεια ενός ενζύμου της 5α αναγωγάσης και αυτό το ένζυμο το εξουδετερώνει ένα φάρμακο, η φιναστερίδη, μειώνοντας κατά 70% την παραγωγή διυδροτεστοστερόνης.

Και τότε αυτός που δε θέλει να γίνει φαλακρός, αποφασίζει να πάρει θεραπεία. Το φάρμακο που είναι εγκεκριμένο για την αναστροφή της απώλειας των μαλλιών είναι η φιναστερίδη.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%80%CE%B5%CE%BA%CE%AF%CE%B1.gif

Όμως, μια σημαντική παρενέργεια της φιναστερίδης είναι η μείωση της libido. Και ως γνωστό η τεστοστερόνη και τα παράγωγά της είναι υπεύθυνα για τις σεξουαλικές ορμές των ανδρών. Η φιναστερίδη περιορίζει την διυδροτεστοστερόνη σε πολλούς ιστούς του σώματος, αυξάνοντας και την οιστραδιόλη που είναι θηλυκή ορμόνη. Δρα ακόμη και στον εγκέφαλο αλλάζοντας την παραγωγή όλων των ορμονών.

Σύμφωνα, με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Urology το 2003 σε 3040 άντρες ηλικίας 45-78 ετών που έπαιρναν φιναστερίδη για καρκίνο του προστάτη, για τον οποίο έχει έγκριση η φιναστερίδη, το 15% των ανδρών είχε σεξουαλικής φύσεως παρενέργειες έναντι του 7% των ανδρών που έπαιρναν placebo.

Συγκεκριμένα, σε άλλους άνδρες προκαλεί στυτική διαταραχή, σε άλλους μειώνει την ποιότητα σπέρματος και σε άλλους την σεξουαλική ορμή.

Επίσης, με την φιναστερίδη μπορεί να συμβεί το ”μεταφιναστεριδικό σύνδρομο” ή PFS-Post-finasteride syndrome, που είναι η εμφάνιση σεξουαλικών διαταραχών μετά την διακοπή του φαρμάκου ή η λεγόμενη κατάρρευση του ενδοκρινικού συστήματος με μείωση της σεξουαλικής διάθεσης,  εξάψεις, έντονη κόπωση και αλλαγές στη δομή του πέους και των όρχεων. Επίσης, η φιναστερίδη μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, καρκίνο του μαστού στους άνδρες και διάφορα ψυχοσωματικά προβλήματα.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CF%86%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B7.png

Αν κάποιος έπαιρνε ή παίρνει φιναστερίδη και έχει σεξουαλικές παρενέργειες δεν πρέπει να πανικοβληθεί.

Το πρώτο βήμα είναι να υποβληθεί σε έλεγχο υπογοναδισμού (έλεγχος υπόφυσης, διαθέσιμη τεστοστερόνη, ωχρινοτρόπος ορμόνη ή LH ή Luteinizing Hormone, ωοθηλακιοτρόπος ορμόνη ή FSH ή Follicle-stimulating hormone, οιστραδιόλη).

Μόλις αποκλεισθεί το ενδεχόμενο άλλης αιτίας ορισμένοι γιατροί χορηγούν θεραπεία με τεστοστερόνη.

Επίσης, συστήνουν την διακοπή της φιναστερίδης και την έναρξη της τοπικής θεραπείας με minoxidil η οποία είναι μερικώς αποτελεσματική αν και υπάρχουν κάποια μυστικά αύξησης της αποτελεσματικότητάς του, όπως αύξηση της δόσης  με αύξηση της περιεκτικότητας της minoxidil, προσθήκη βιταμίνης Α στο σκεύασμα που αυξάνει την διείσδυση της minoxidil στο τριχωτό της κεφαλής και μειώνει την μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη, προτίμηση της λοσιόν και όχι του αφρού που περιέχει προπυλενική γλυκόλη και προκαλεί δερματίτιδα και πιτυρίδα.

Άλλη λύση για δυνάμωμα των μαλλιών είναι τα σαμπουάν που περιέχουν κετοκοναζόλη, γιατί φαίνεται ότι η κετοκονοζόλη μπλοκάρει τους υποδοχείς ανδρογόνων στα ωοθηλάκια της τρίχας.

Βιβλιογραφία

1. Leyden, James; Dunlap, Frank; Miller, Bruce; Winters, Peter; Lebwohl, Mark; Hecker, David; Kraus, Stephen; Baldwin, Hilary et al. (1999). “Finasteride in the treatment of men with frontal male pattern hair loss”.Journal of the American Academy of Dermatology 40 (6 Pt 1): 930–7.

2. Altomare G, Capella GL (October 2002). “Depression circumstantially related to the administration of finasteride for androgenetic alopecia”. The Journal of Dermatology 29 (10): 665–9.

3.  Schnyder U, Miller N, Delsignore A (March 2005).”Psychiatric comorbidity in gender identity disorder”. Journal of Psychosomatic Research 58 (3): 259–61.

4.  Walsh, PC (2010 Apr 1). “Chemoprevention of prostate cancer.”. The New England Journal of Medicine 362 (13): 1237–8.

5. Gina Kolata (June 15, 2008). “New Take on a Prostate Drug, and a New Debate”. NY Times. .

6.  Traish AM, Hassani J, Guay AT, Zitzmann M, Hansen ML (March 2011).”Adverse side effects of 5α-reductase inhibitors therapy: persistent diminished libido and erectile dysfunction and depression in a subset of patients”. The Journal of Sexual Medicine 8 (3): 872–84.

7.  Römer B, Gass P (December 2010). “Finasteride-induced depression: new insights into possible pathomechanisms”. Journal of Cosmetic Dermatology 9 (4): 331–2.

8.  Allen, Jane E (3 May 2012). “Pursuit of Better Hairline Costs Some Men Their Sex Lives” (HTML). ABC News: pp. 1-3.

9. “MHRA drug safety advice: Finasteride and potential risk of male breast cancer”. 4 December 2009.

10. Aggarwal S, Thareja S, Verma A, Bhardwaj TR, Kumar M (February 2010).”An overview on 5alpha-reductase inhibitors”. Steroids 75 (2): 109–53.

Τα καλύτερα προϊόντα για την τριχόπτωση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για την τριχόπτωση

Διαβάστε, επίσης,

Η φιναστερίδη κατά του αλκοολισμού

Τι σκοτώνει την επιθυμία για σεξ

Λύθηκε το μυστήριο της φαλάκρας

Τριχόπτωση

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ