Η τριχόπτωση ή αλωπεκία δεν είναι μόνο πρόβλημα για τους ενήλικες, καθώς, μπορεί να απασχολήσει και τα παιδιά.
Η τριχόπτωση στα παιδιά είναι υπεύθυνη για περίπου 3% των επισκέψεων σε παιδίατρο. Είτε το παιδί σας έχει αραίωση μαλλιών ή διακριτά φαλακρά σημεία, με τη σωστή διάγνωση, οι περισσότερες περιπτώσεις απώλειας μαλλιών μπορεί να αντιμετωπιστούν με επιτυχία.
Ιατρικές αιτίες τριχόπτωσης σε παιδιά
Για την πλειοψηφία των παιδιών που είναι 26 μηνών ή μεγαλύτερα και πάσχουν από τριχόπτωση, μία από τις ακόλουθες καταστάσεις είναι η αιτία.
- Δερματοφύτωση τριχωτού κεφαλής – Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που, συχνά, εμφανίζεται σε παιδιά. Οι τρίχες που προσβάλλονται από το μύκητα αποσπώνται εύκολα με ελαφρό τράβηγμα. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται στο κεφάλι περιοχές διαμέτρου 1-6 εκατοστών, χωρίς, μαλλιά. Το δέρμα στις περιοχές αυτές δεν είναι υγιές. Είναι κόκκινο, φουσκωμένο και κάποτε παρουσιάζει φυσαλίδες. Τα μπαλώματα είναι, συνήθως, στρογγυλά ή οβάλ. Οι τρίχες μπορούν να φαίνονται στην επιφάνεια του δέρματος και να μοιάζουν με μαύρες κουκίδες στο τριχωτό της κεφαλής. Η μικροσκοπική εξέταση μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Η θεραπεία, συνήθως, περιλαμβάνει αντιμυκητιασικό, όπως γκριζεοφουλβίνη που λαμβάνεται από το στόμα για οκτώ εβδομάδες. Γίνεται χρήση και ενός ένα αντιμυκητισιακού σαμπουάν, όπως, θειούχο σελήνιο ή κετοκοναζόλη. Επειδή η δερματοφύτωση είναι μεταδοτική, δεν πρέπει να μοιράζονται οποιαδήποτε αντικείμενα που αγγίζουν το κεφάλι, όπως καπέλα, μαξιλαροθήκες, κουρευτικές μηχανές ή βούρτσες.
Πατήστε, εδώ, για να διαβάσετε για τη γκριζεοφουλβίνη και τις παρενέργειές της
- Γυροειδής αλωπεκία – Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια μη μεταδοτική αιτία τριχόπτωσης που πιστεύεται ότι προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και επιτίθεται στα θυλάκια της τρίχας. Χαρακτηρίζεται από την ξαφνική εμφάνιση στρογγυλών ή οβάλ μπαλωμάτων τριχόπτωσης. Τα μπαλώματα είναι λεία ή ομαλά, χωρίς τρίχες. Το δέρμα της περιοχής αυτής, είναι τελείως φυσιολογικό. Οι τρίχες στην περιφέρεια των βλαβών είναι κοντές και έχουν την μορφή “θαυμαστικού”. Περίπου το 25% των παιδιών έχουν, επίσης, σκασίματα και αυλακώσεις νυχιών. Ενώ, δεν υπάρχει καμία θεραπεία για τη γυροειδή αλωπεκία, η θεραπεία μπορεί να ελέγξει την ασθένεια σε μερικά παιδιά. Πολλά παιδιά ανακτούν τα μαλλιά μέσα σε ένα χρόνο, αν και η αναγέννηση είναι απρόβλεπτη. Για περίπου 5% των παιδιών η νόσος εξελίσσεται με αλωπεκία και απώλεια όλων των μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής. Μερικά από αυτά θα αναπτύξουν καθολική αλωπεκία, με συνολική απώλεια των τριχών του σώματος. Για τα μικρότερα παιδιά, η θεραπεία γίνεται, κυρίως, με ισχυρές αλοιφές κορτικοστεροειδών που εφαρμόζονται στις φαλακρές περιοχές. Οι έφηβοι μπορεί να κάνουν ενέσεις στεροειδών στο τριχωτό της κεφαλής. Η Minoxidil χρησιμοποιείται, συχνά, σαν επιπλέον τοπική θεραπεία με τα στεροειδή. Η Anthralin που είναι Hydroxyanthrone, παράγωγο ανθρακενίου και εφαρμόζεται στο δέρμα των ανθρώπων με ψωρίαση, μπορεί να βοηθήσει, για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Η ανάπτυξη τριχών μπορεί να επανέλθει σε 8-12 εβδομάδες.
Πατήστε, εδώ, για να διαβάσετε για τη Minoxidil και τις παρενέργειές της
Πατήστε, εδώ, για να διαβάσετε για την Anthralin και τις παρενέργειές της
- Τριχοτιλλομανία – Τριχοτιλλομανία είναι η απώλεια μαλλιών που προκαλείται από το παιδί με το τράβηγμα, το μάδημα, τη συστροφή ή το τρίψιμο των μαλλιών του. Η τριχόπτωση είναι αποσπασματική και χαρακτηρίζεται από σπασμένες τρίχες διαφορετικού μήκους. Τα μπαλώματα υπάρχουν, συνήθως, από την πλευρά του κυρίαρχου χεριού του παιδιού. Η τριχοτιλλομανία μπορεί να προκληθεί από έναν στρεσογόνο παράγοντα ή άγχος στη ζωή του παιδιού στο σπίτι, όπως η απώλεια του παππού ή της γιαγιάς ή ένα διαζύγιο ή έναν στρεσογόνο παράγοντα στο σχολείο.
- Αλωπεκία έλξης – Υπάρχει και μια άλλη κατάσταση που ονομάζεται αλωπεκία έλξης που συμβαίνει όταν σε πλεξούδες ή αλογοουρά σφίγγονται τα μαλλιά με αποτέλεσμα την απώλεια. Μπορεί να παρουσιαστεί με φλεγμονή στα θυλάκια στην περιοχή του ερεθισμού.
- Ξαφνικό ή έντονο στρες του οργανισμού – Είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα ξαφνικό ή έντονο στρες – όπως, υψηλός πυρετός, ή χειρουργική επέμβαση υπό γενική αναισθησία ή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή η χρήση ορισμένων φαρμάκων διακόπτει την κανονική πορεία του κύκλου της ανάπτυξης των μαλλιών. Σε 6 έως 16 εβδομάδες αργότερα, τα μαλλιά πέφτουν υπερβολικά, οδηγώντας σε μερική ή πλήρη φαλάκρα. Δεν υπάρχει καμία θεραπεία. Ωστόσο, όταν το αγχωτικό γεγονός περάσει, η πλήρης ανάπτυξη των μαλλιών επιστρέφει, συνήθως, μέσα σε έξι μήνες έως ένα χρόνο.
- Διατροφική ανεπάρκεια – Αν και είναι λιγότερο συχνή αιτία, σήμερα, η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα ελλείψεων σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά:
–Βιοτίνη, μία βιταμίνη του συμπλέγματος βιταμινών Β, που βοηθά το σώμα να μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη.
–Ψευδάργυρος, ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο που συμμετέχει σε πολλές πτυχές του κυτταρικού μεταβολισμού. Υποστηρίζει, επίσης, τη φυσιολογική αύξηση και ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, την παιδική ηλικία και την εφηβεία.
-Σε μερικές περιπτώσεις, η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα υπερβολικής βιταμίνης Α.
Με μια υγιεινή διατροφή, τα περισσότερα παιδιά δεν θα έχουν διατροφικές ελλείψεις που προκαλούν απώλεια μαλλιών.
- Προβλήματα του ενδοκρινικού συστήματος – Σε μερικά παιδιά η αιτία της απώλειας μαλλιών είναι ο υποθυρεοειδισμός, μια κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής υπολειτουργεί και παράγει ανεπαρκή ποσότητα των ορμονών του θυρεοειδούς που απαιτούνται για τη ρύθμιση του μεταβολισμού. Η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού γίνεται με εξέταση αίματος και ενδεχομένως, με έναν υπέρηχο θυρεοειδούς αδένα. Η συμβατική θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για να αντικατασταθεί η ανεπάρκεια ορμονών.
Μη ιατρικές αιτίες τριχόπτωσης σε παιδιά
–Απώλεια μαλλιών σε νεογέννητα. Πολλά νεογέννητα χάνουν τα μαλλιά τους κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής και τα μαλλιά του μωρού αντικαθίστανται από τα μόνιμα μαλλιά.
–Τρίψιμο. Μεταξύ 3 και 6 μηνών, πολλά μωρά έχουν ένα φαλακρό σημείο που προκύπτει από την τριβή με το στρώμα της κούνιας ή το κάθισμα αυτοκινήτου. Μόλις το παιδί σας αρχίζει να κάθεται, η τυχόν απώλεια μαλλιών αποκαθίσταται.
–Η έντονη περιποίηση των μαλλιών. Το συχνό βούρτσισμα ή το τράβηγμα των μαλλιών μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση, αλλά, τα μαλλιά θα ξαναεμφανιστούν.
Το κεφάλι έχει περίπου 100.000 τρίχες. Η τρίχα περνά μια περίοδο ανάπτυξης κατά την οποία μεγαλώνει και στη συνέχεια περνά μια περίοδο ηρεμίας, που διαρκεί 60-90 μέρες και μετά πέφτει. Περίπου το 15% των τριχών βρίσκεται σε φάση ηρεμίας και περίπου 75 τρίχες χάνονται, ημερησίως.
Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για την τριχόπτωση
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για την τριχόπτωση

Τα καλύτερα προϊόντα για την τριχόπτωση
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για την τριχόπτωση
Διαβάστε, επίσης,
Τα εξτένσιονς δημιουργούν προβλήματα