Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΔερματικές μεταστάσεις στον καρκίνο

Δερματικές μεταστάσεις στον καρκίνο

Τι είναι η μετάσταση του καρκίνου στο δέρμα;

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Η δερματική μετάσταση αναφέρεται στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στο δέρμα που προέρχεται από έναν εσωτερικό καρκίνο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δερματική μετάσταση αναπτύσσεται μετά την αρχική διάγνωση της πρωτοπαθούς εσωτερικής κακοήθειας (π.χ. καρκίνος του μαστού, καρκίνος του πνεύμονα) και εμφανίζεται αργότερα στην πορεία της νόσου. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, η μετάσταση στο δέρμα μπορεί να συμβεί ταυτόχρονα ή πριν από την εμφάνιση του πρωτοπαθoούς καρκίνου.

Μετάσταση δέρματος μπορεί, επίσης, να προκύψει από ένα καρκίνο του δέρματος, συνήθως από μελάνωμα. Το μελάνωμα παράγει μεταστάσεις ή «δευτεροπαθείς» εντοπίσεις σε γειτονικές ή απομακρυσμένες περιοχές του δέρματος και άλλους ιστούς, όπως στους πνεύμονες ή στον εγκέφαλο.


Τι προκαλεί την μετάσταση του δέρματος;

Μετάσταση του δέρματος εμφανίζεται όταν τα καρκινικά κύτταρα ξεφύγουν από τον αρχικό όγκο και φτάσουν προς το δέρμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ή του λεμφικού συστήματος. Οι περισσότεροι κακοήθεις όγκοι μπορούν να κάνουν μετάσταση του δέρματος, αλλά κάποιοι είναι περισσότερο πιθανό να το κάνουν. 

Οι πιο συχνοί καρκίνοι που κάνουν δερματικές μεταστάσεις:

 • Μελάνωμα – 45 % πιθανότητα ανάπτυξης μετάστασης στο δέρμα (αλλά μόνο το 15 έως 20 % των μελανωμάτων κάνουν μεταστάσεις, έτσι ώστε η συνολική πιθανότητα μιας μετάστασης του δέρματος είναι περίπου 7-10 %)
 • Ο καρκίνος του μαστού – 30 %
 • Ο καρκίνος των ρινικών κόλπων – 20 %
 • Ο καρκίνο του λάρυγγα – 16 %
 • Ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας – 12 %

Η συχνότητα εμφάνισης μετάστασης του δέρματος ποικίλλει, αλλά είναι μεταξύ 3-10% σε ασθενείς με πρωτοπαθή κακοήθη όγκο.

Το φύλο και η ηλικία του ατόμου φαίνεται, επίσης, να καθορίζει τη συχνότητα της μετάστασης του δέρματος σε ορισμένους πρωτοπαθείς καρκίνους.

Όργανο προέλευσης

όγκου

% Δερματικές μεταστάσεις σε γυναίκες

Δερματικές μεταστάσεις σε άνδρες

Μαστός

69

0

Έντερο

9

19

Μελάνωμα

5

13

Ωοθήκες

4

0

Πνεύμονες

4

24

Στοματική κοιλότητα

12

Παρακάτω παρατίθενται οι πιο συχνοί εσωτερικοί καρκίνοι που προκαλούν μετάσταση του δέρματος σε φθίνουσα σειρά συχνότητας ανάλογα με το φύλο και ηλικιακή ομάδα.

Άντρες

Γυναίκες

<40 ετών

>40 ετ.

<40 ετ.

>40 ετ.

Μελάνωμα

Καρκίνος παχέος

Καρκίνος πνεύμονα

Καρκίνος πνεύμονα

Καρκίνος παχέος

SCC στο στόμα

Μελάνωμα

Καρκίνος μαστού

Καρκίνος παχέος

Καρκίνος ωοθηκών

Καρκίνος μαστού

Καρκίνος παχέος

Καρκίνος πνεύμονα

Καρκίνος ωοθηκών

Μελάνωμα


Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα της μετάστασης του δέρματος;

Η μετάσταση στο δέρμα εμφανίζεται σε μια περιοχή του σώματος κοντά στον πρωτοπαθή όγκο. Το πρώτο σημείο μετάστασης του δέρματος είναι συχνά η ανάπτυξη ενός στρογγυλού ή οβάλ, κινητού, μη επώδυνου όζου. Ο όζος είναι ελαστικός,  ή σκληρός στην υφή και ποικίλει σε μέγεθος από μικρές βλάβες έως μεγάλους όγκους. Αυτοί μπορεί να είναι κόκκινοι, ή, στην περίπτωση του μελανώματος, μπλε ή μαύροι. Μερικές φορές πολλαπλά οζίδια εμφανίζονται γρήγορα. Οι δερματικές μεταστάσεις μπορεί να κάνουν εξέλκωση.

Τύποι δερματικών μεταστάσεων

 • Ερυσιπελοειδές Καρκίνωμα: Απότομα οριοθετημένες βλάβες και οφείλεται σε τοπική εξάπλωση του πρωτοπαθούς καρκίνου μπλοκάροντας τα λεμφικά αγγεία του αίματος στο παρακείμενο δέρμα
 • Σκληροδερμοειδές Καρκίνωμα: Ουλώδης ιστός που μοιάζει με πλάκες λόγω καρκινικών κυττάρων που διηθούν το κολλαγόνο στο δέρμα
 • Τελαγγειεκτασικό Καρκίνωμα: Κόκκινες κηλίδες με πολλά αιμοφόρα αγγεία (τελαγγειεκτασίες) ή λεμφαγγεία (λεμφαγγείωμα -like)

Ανάλογα με τη θέση του πρωτοπαθούς όγκου, οι μεταστάσεις του δέρματος εμφανίζουν ορισμένα χαρακτηριστικά.

 • Μαστός

-Οι περισσότερο συχνές θέσεις μετάστασης του δέρματος είναι το στήθος και η κοιλιά. Λιγότερο συχνές θέσεις περιλαμβάνουν το τριχωτό της κεφαλής, το λαιμό, τα άνω άκρα και τη ράχη.

-Μερικοί ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν μια ουλή στο δέρμα. Εάν αυτό συμβεί στο τριχωτό της κεφαλής, τα μαλλιά μπορεί να πέσουν (αλωπεκία νεοπλασματική)

-Οι βλάβες μπορεί να εμφανιστούν ως φλεγμονώδεις πλάκες με σχηματισμένα όρια (καρκίνωμα ερυσιπελοειδές)

 • Πνεύμονας

-Οι περισσότερες συχνές περιοχές είναι το στήθος, η κοιλιά και η πλάτη

Κοκκινωπά οζίδια εμφανίζονται ξαφνικά στο δέρμα

-Τα οζίδια έχουν την τάση να ακολουθούν τα μεσοπλεύρια διαστήματα, όταν εμφανίζονται στο στήθος

 • Μελάνωμα

-Στους άνδρες, η μετάσταση στο δέρμα εμφανίζεται στο στήθος, στα άκρα και την πλάτη

-Στις γυναίκες, η μετάσταση στα κάτω άκρα είναι συχνή

Δερματική μεταστάση από μελάνωμα

 • Παχύ έντερο και στομάχι

-Συχνές θέσεις είναι η κοιλιά και η λεκάνη

Ένα οζίδιο εμφανίζεται στην περιοχή του ομφαλού που ονομάζεται όζος Sister Mary Joseph και είναι ένα σημείο  εκτεταμένου καρκίνου του παχέος εντέρου


Ποια είναι η θεραπεία για τις μεταστάσεις του δέρματος;

Ο υποκείμενος πρωτογενής όγκος πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις όπου έχει συμβεί μετάσταση του δέρματος, ο πρωτοπαθής καρκίνος είναι μεταστατικός. Σε αυτή την περίπτωση, παρηγορητική φροντίδα παρέχεται και περιλαμβάνει τη διατήρηση των βλαβών καθαρών και στεγνών. Καθαρισμός μπορεί να γίνει, αν οι βλάβες αιμορραγούν ή έχουν κρούστα.

Άλλες θεραπείες που μπορεί να είναι χρήσιμες:

 • Κρέμα imiquimod – μπορεί να οδηγήσει σε υποχώρηση της μετάστασης
 • Κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο
 • Φωτοδυναμική θεραπεία
 • Εκτομή
 • Θεραπεία με λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα
 • Παλμική θεραπεία με λέιζερ χρωστικής ουσίας
 • Ενδοβλαβική χημειοθεραπεία και θεραπεία με κυτοκίνες
 • Ηλεκτροχημειοθεραπεία, μια νέα θεραπεία που χρησιμοποιεί ηλεκτρικούς παλμούς για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της μπλεομυκίνης ή της σισπλατίνης που εγχέεται με ένεση στους δερματικούς όγκους

Σε πολλές περιπτώσεις, οι μεταστάσεις του δέρματος προκαλούν παραμόρφωση και δυσφορία. Απομάκρυνση των βλαβών του δέρματος με απλή εκτομή μπορεί να ενισχύσει την ποιότητα ζωής του ασθενούς, αλλά έχει μικρή επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα που υπαγορεύεται από τον πρωτοπαθή καρκίνο.

Βιβλιογραφία

Textbook of Dermatology. Ed Rook A, Wilkinson DS, Ebling FJB, Champion RH, Burton JL. Fourth edition. Blackwell Scientific Publications

www.emedi.gr

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πένες αλά κρεμ

Πένες αλά κρεμ. Οι πένες αλά κρεμ είναι ένα νόστιμο πιάτο κι έχει πολλά οφέλη για την υγεία Πένες αλά κρεμ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ