Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΤο πιο υγιεινό γάλα

Το πιο υγιεινό γάλα

Το πιο υγιεινό γάλα. Οδηγός για να διαλέξετε το πιο υγιεινό γάλα, προσαρμόζοντάς το στις διατροφικές σας συνήθειες.

Άραγε ποιο είναι το πιο υγιεινό γάλα;

Το πιο υγιεινό γάλα. Οδηγός για να διαλέξετε το πιο υγιεινό γάλα, προσαρμόζοντας το στις διατροφικές σας συνήθειες. Άραγε ποιο είναι το πιο υγιεινό γάλα;

Το γάλα που προτιμούν τα παιδιά και οι αθλητές είναι το σοκολατούχο, ειδικά, μετά από μια προπόνηση. Παρέχει το κατάλληλο μείγμα πρωτεϊνών και υδατανθράκων στο σώμα για ενεργειακό εφοδιασμό, μετά από μια έντονη προπόνηση.


Τι πρέπει να ελέγξουμε στο γάλα

Περιεκτικότητα σε λίπος, αν είναι βιολογικό, αν είναι χωρίς ορμόνες και χωρίς λακτόζη, νωπό ή παστεριωμένο.


Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε την επιλογή σας για το πιο υγιεινό και το καλύτερο γάλα.

Πλήρες γάλα, γάλα με χαμηλά λιπαρά ή τελείως άπαχο γάλα;

Το πλήρες γάλα έχει 150 θερμίδες και 8 γραμμάρια λίπους (5 γραμμάρια κορεσμένο) ανά ένα φλιτζάνι.  Πολλοί συνιστούν διατροφή με γάλα χαμηλών λιπαρών (1%), (100 θερμίδες, 2,5 γραμμάρια λίπους) ή τελείως άπαχο γάλα (80 θερμίδες, 0,5 γραμμάριο λίπους) για να περιοριστεί η πρόσληψη των κορεσμένων λιπών που αυξάνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

Να προτιμάτε το πλήρες γάλα.

Τα βρέφη κάτω των 2 ετών χρειάζονται επιπλέον λίπος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και θα πρέπει να πίνουν πλήρες γάλα.

Και δεν πρέπει να ξεγελαστείτε: το γάλα με μειωμένα λιπαρά (2%) έχει λιπαρά. Ένα φλιτζάνι έχει 5 γραμμάρια λίπους, 3 εκ των οποίων είναι κορεσμένα.  Όλα βέβαια τα γάλατα περιέχουν ασβέστιο και τουλάχιστον το 20 τοις εκατό της ημερήσιας απαιτούμενης ποσότητας ριβοφλαβίνη, φώσφορο και βιταμίνη D.


Βιολογικό γάλα ή όχι;

Οι άνθρωποι συνδέουν το βιολογικό γάλα με την ανώτερη διατροφή, με καλύτερη μεταχείριση των ζώων και με ένα υγιέστερο πλανήτη. Αλλά, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το βιολογικό γάλα είναι πιο θρεπτικό. Για να είναι πράγματι βιολογικό το γάλα πρέπει τα ζώα να τρέφονται με χόρτα και σπόρους που έχουν βιταμίνη Ε, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα και μη βιολογικά λιπάσματα. Επίσης, δεν πρέπει να χορηγούνται στις αγελάδες προληπτικά αντιβιοτικά ή ορμόνες ανάπτυξης. Τα ζώα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους όλο το χρόνο, τουλάχιστον 120 ημέρες ανά έτος βόσκησης.


Γάλα χωρίς ορμόνες;

Ο ισχυρισμός “rBST-free” δείχνει το γάλα παράγεται χωρίς τη χρήση της τεχνητής ανασυνδυασμένης αυξητικής ορμόνης των βοοειδών (rBST-Recombinant somatotropin ή bovine growth hormone)). Δίνοντας αυτή την ορμόνη σε μια αγελάδα ενισχύεται  η παραγωγή γάλακτος κατά περίπου πέντε λίτρα ανά ημέρα. Το FDA υποστηρίζει ότι η θεραπεία σε αγελάδες με rBST δε βλάπτει τα ζώα και δεν  επηρεάζει σημαντικά την περιεκτικότητα του γάλακτος σε ορμόνες. Όλα τα βιολογικά γάλατα είναι rBST-free, αλλά δεν είναι όλα τα ελεύθερα rBST γάλατα βιολογικά, γιατί  οι γεωργοί μπορεί να χρησιμοποιούν  φυτοφάρμακα, μη βιολογικά λιπάσματα, κ.λπ.


Χωρίς λακτόζη;

Αυτό το είδος του γάλακτος είναι γάλα χωρίς λακτόζη που είναι το φυσικό σάκχαρο του γάλακτος. Παρέχει όλα τα  υγιεινά θρεπτικά συστατικά (π.χ., πρωτεΐνες και ασβέστιο), απλά δεν έχει τη λακτόζη και είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.


Φρέσκο ή παστεριωμένο;

Κατά την παστερίωση, το γάλα θερμαίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες (> 72 °C) και στη συνέχεια ψύχεται ταχέως για να σκοτώσει τα επιβλαβή βακτηρίδια, όπως τη σαλμονέλα, το Escherichia coli 0157: Η7 και τη λιστέρια. Ενώ, οι λάτρεις του νωπού γάλατος ισχυρίζονται ότι η θέρμανση του γάλακτος καταστρέφει τα φυσικά ένζυμα και τα ωφέλιμα βακτήρια, οι μελέτες δείχνουν ότι οι διατροφικές διαφορές μεταξύ παστεριωμένου γάλατος και νωπού γάλακτος είναι πολύ μικρές. Η κατανάλωση νωπού γάλακτος, πολλοί ισχυρίζονται, ότι είναι σα να παίζει κάποιος  ρώσικη ρουλέτα. Στην πραγματικότητα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρουν ότι το νωπό γάλα είναι υπεύθυνο για 1700 ασθένειες.


Τι γίνεται αν δεν αρέσει σε κάποιον το γάλα;
Υπάρχει το γιαούρτι και το τυρί. Κανένα πρόβλημα.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι milk2-1.webp


Το αγελαδινό γάλα
80-150 θερμίδες, 0.5-8 g λίπους, 0-5 g κορεσμένου λίπους, 8-9 γραμμάρια πρωτεΐνης, 12-13 g υδατάνθρακες, 0 g φυτικές ίνες, ασβέστιο 30% DV, το 25% της βιταμίνης D DV-Daily Value ή Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης-ΣΗΔ.

Ένα φλιτζάνι παρέχει το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε ασβέστιο και το 16% της ημερήσιας δόσης πρωτεϊνών. Είναι μια καλή πηγή της βιταμίνης D και φωσφόρου, για υγιή οστά και επίσης, περιέχει και τη βιταμίνη του συμπλέγματος Β, τη ριβοφλαβίνη.


Το κατσικίσιο γάλα

90-150 θερμίδες, 2.5-8 g λίπους, 1,5-5 g κορεσμένα λιπαρά, 7-8 g πρωτεΐνης, 9-12 g υδατάνθρακες, 0 g φυτικές ίνες, 30% ασβέστιο DV, βιταμίνη D έως 30% DV

Όπως και το αγελαδινό γάλα, το κατσικίσιο γάλα περιέχει λακτόζη. Πολλοί θεωρούν ότι οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στο γάλα της αγελάδας μπορεί να ανεχθούν το γάλα κατσίκας, αλλά οι αλλεργιολόγοι, συχνά, συμβουλεύουν εκείνους με αλλεργία στο γάλα της αγελάδας να αποφεύγουν και το κατσικίσιο γάλα, γιατί υπάρχει διασταυρούμενη αντίδραση στην αλλεργία.


Γάλα σόγιας

60-130 θερμίδες, 2-6 g λίπους, 0-0.5 g κορεσμένα λιπαρά, 4-12 g πρωτεΐνης, 5-15 g υδατάνθρακες, 0-4 g φυτικές ίνες, 4-30% ασβέστιο DV, D βιταμίνη έως 30% DV.

Μελέτες συνδέουν την πρωτεΐνη σόγιας και τα φυτοοιστρογόνα που περιέχει με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Επιλέξτε ένα γάλα σόγιας εμπλουτισμένο με ασβέστιο και βιταμίνη D (30% DV και 25% DV, αντίστοιχα) και ανακινήστε πριν την χρήση, γιατί τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να μείνουν στον πυθμένα.


Γάλα ρυζιού

110-120 θερμίδες, 2,5 g λίπους, 0 g κορεσμένα λιπαρά, 1 g πρωτεΐνης, 20-24 g υδατάνθρακες, 0 g φυτικές ίνες, 2-25% ασβέστιο DV, D βιταμίνη έως 25% DV.

Το γάλα ρυζιού έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υψηλότερη σε υδατάνθρακες από το αγελαδινό γάλα και το γάλα σόγιας. Είναι, επίσης, μια κακή φυσική πηγή ασβεστίου, γι΄αυτό πρέπει να εμπλουτιστεί με ασβέστιο.


Γάλα αμυγδάλου

60-80 θερμίδες, 2.5 – 4.5 g λίπους, 0-0.5 g κορεσμένα λιπαρά, 2-9 g πρωτεΐνης, 5-11 g υδατάνθρακες, 0-4 g φυτικές ίνες, 20-30% ασβέστιο DV, D βιταμίνη έως 25% DV.

Το γάλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, αλλά πρέπει να  εμπλουτιστεί με βιταμίνη D.


Γάλα κάνναβης

110-130 θερμίδες, 3-7 g λίπους, 1 g κορεσμένα λιπαρά, 4-5 g πρωτεΐνης, 6-20 g υδατάνθρακες, 1 g φυτικές ίνες, 2-46% ασβέστιο DV, έως 25% D βιταμίνης DV.

Είναι υψηλής ποιότητας σε πρωτεΐνη (δηλαδή, περιέχει ένα καλό μείγμα αμινοξέων), α-λινολενικό οξύ (ALA) και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.

Το γάλα κάνναβης  περιέχει 10 απαραίτητα αμινοξέα. Οι πρωτεΐνες κάνναβης μπορεί, επίσης, να είναι πιο εύπεπτες από τις πρωτεΐνες σόγιας, διότι σε αντίθεση με τη σόγια, δεν περιέχουν ολιγοσακχαρίτες που είναι σύνθετα σάκχαρα που μπορεί να προκαλούν μετεωρισμό.

Τα καλύτερα βιολογικά πρωϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

www.emedishop.gr

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι milkkk-1024x686.webp

Διαβάστε, επίσης,

Τα οφέλη στην υγεία από την βιολογική πρωτεϊνη γάλακτος

Smoothie με καρύδα, γάλα κάνναβης και κεράσια

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Όταν κάποιος δεν μπορεί να καταναλώσει γαλακτοκομικά

Το παστεριωμένο αγελαδινό γάλα υπεύθυνο για το διαβήτη τύπου Ι

Αλλεργία στο γάλα

Πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη;

Το καλύτερο γιαούρτι είναι ελληνικό

Εναλλακτικές λύσεις γάλακτος

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ