Ιχθυέλαια. Τα ιχθυέλαια είναι πλούσια σε ωμέγα λιπαρά οξέα, έχουν πολλά οφέλη και είναι απαραίτητα για την καλή υγεία.
Τα ιχθυέλαια είναι πλούσια σε Ωμέγα 3 λιπαρά και Ωμέγα 6 λιπαρά οξέα. Αυτό δεν ισχύει για ιχθυέλαια που προέρχονται από ψάρια ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς, αυτά περιέχουν πολύ χαμηλές ποσότητες των συγκεκριμένων ουσιών.
Το ιχθυέλαιο παράγεται από τη σάρκα των λιπαρών ψαριών, όπως του σολομού, της ρέγγας, του σκουμπριού, της σαρδέλας και της πέστροφας. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα EPA-Eicosapentaenoic acid (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και DHA-Docosahexaenoic acid (δοκοσαεξανοϊκό οξύ). Αυτά τα λιπαρά οξέα μετατρέπονται στο σώμα στις ωφέλιμες προσταγλανδίνες της σειράς 3.
Το ιχθυέλαιο από συκώτι (μουρουνέλαια) παράγεται από συκώτι λευκών ψαριών, όπως από τον μπακαλιάρο και τον ιππόγλωσσο. Τα ιχθυέλαια από συκώτι περιέχουν βιταμίνες Α και D.
Το α-λινολενικό οξύ (ΑLA/Alpha-lipoic acid) εντοπίζεται και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το έλαιο λιναρόσπορου (λινάρι), το σογιέλαιο κ.τ.λ. Ωστόσο, ακόμη κι αν η διατροφή μας είναι πλούσια σε μερικά από αυτά, μπορεί ακόμη να παρουσιάζουμε έλλειψη στις προσταγλανδίνες της σειράς 3 διότι τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για τη μετατροπή του ΑLA σε ΕΡΑ είναι μόνο ελαφρώς δραστικά.
Το ΕΡΑ στη διατροφή είναι λοιπόν σημαντικό, γιατί με αυτό μπορούν εύκολα να παραχθούν οι προσταγλανδίνες της σειράς 3.
Το μεταβολικό μονοπάτι στο οποίο εμπλέκονται τα ιχθυέλαια είναι το εξής: το α-λινολενικό οξύ (ΑLA) μετατρέπεται σε στεαριδονικό οξύ (SA/stearidonic acid) το οποίο μετατρέπεται σε εικοσιτετρανοϊκό οξύ/docosatetranoic acid. Το docosatetranoic acid μετατρέπεται σε εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) και αυτό με τη σειρά του δίνει είτε δοκοσαπεντανοϊκό οξύ (DPA/docosapentanoic acid) είτε προσταγλανδίνες της σειράς 3. Το docosapentanoic acid μετατρέπεται σε δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA).
Οφέλη των ιχθυελαίων στην υγεία
– Έχει αποδειχθεί ότι τα ιχθυέλαια έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς (ισορροπία των λιπών του αίματος, αύξηση της καλής χοληστερόλης HDL/high density lipoprotein, μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης, μείωση της υπέρτασης, μείωση της πήξης και του ιξώδους του αίματος, μείωση αρρυθμιών).
-Συνιστάται στις εγκύους να παίρνουν συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.
-Βελτιώνουν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
-Μειώνουν τον πόνο της εμμήνου ρύσης.
-Ωφελούν σημαντικά σε διπολική νόσο (μια μανιοκαταθλιπτική ψύχωση).
-Μαζί με συμπληρώματα ασβεστίου αυξάνουν την οστική πυκνότητα και χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της οστεοπόρωσης.
Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μπορεί να αντικαταστήσουν τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα των κυτταρικών μεμβρανών και μπορεί να προκαλέσουν μείωση των επιπέδων ινωδογόνου, θρομβίνης και παράγοντα V.
Τα ιχθυέλαια από συκώτι περιέχουν βιταμίνες Α και D. Όταν λαμβάνονται ιχθυέλαια από συκώτι, είναι πολύ σημαντικό οι δοσολογίες των βιταμινών Α και D να ελέγχονται προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι καμία από αυτές δε θα ξεπεράσει το ανώτερο επίπεδο ασφάλειας (80% του ανώτερου φυσιολογικού). Αυτό πρέπει να γίνεται διότι οι βιταμίνες αυτές είναι λιποδιαλυτές και το ιχθυέλαιο αυξάνει τις ποσότητές τους στο σώμα. Όταν οι έγκυες λαμβάνουν μουρουνέλαιο, δε θα πρέπει ταυτόχρονα να λαμβάνουν περισσότερα από 2500 IU βιταμίνης Α ημερησίως, ενώ τα υπόλοιπα άτομα δε θα πρέπει να ξεπερνούν τις 7500 IU. Η κατανάλωση βιταμίνης D μέσω συμπληρωμάτων δε θα πρέπει να ξεπερνά τις 10.000 IU.
Έτσι, όταν δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για την κατανάλωση ιχθυελαίου είναι προτιμότερη η κατανάλωση ψαριών 2-3 φορές την εβδομάδα. Τα λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες και ο σολομός περιέχουν υψηλές ποσότητες από ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.
Ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταυτοχρόνως με ένα συμπλήρωμα ελαίου νυχτολούλουδου, προκειμένου να επιτευχθεί μια ισορροπία ανάμεσα στις δύο οικογένειες λιπαρών οξέων (Ωμέγα 3 και Ωμέγα 6) που περιέχουν. Παρόλα αυτά, ο συνδυασμός α-λινολενικού οξέος (ALA) και γ-λινολενικού οξέος/λινολεϊκού οξέος (GLA-GAMMA-LINOLENIC ACID/LA-LINOLENIC ACID) είναι αντικρουόμενος, καθώς, το πρώτο εμποδίζει τη περαιτέρω μετατροπή των επόμενων δύο.
Τα ιχθυέλαια ενδέχεται να προκαλέσουν περιστασιακά ναυτία όταν λαμβάνονται για πρώτη φορά. Αυτό το σύμπτωμα υποχωρεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και μπορεί να μειωθεί αν τα ιχθυέλαια ληφθούν μαζί με κάποιο γεύμα.
Οι πολύ υψηλές δοσολογίες ιχθυελαίων θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά, όπως η βαρφαρίνη και η ηπαρίνη.
Τέλος, επειδή πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τη μυρωδιά και τη γεύση των ιχθυελαίων δυσάρεστη μπορούν ως εναλλακτική λύση να καταναλώσουν λινέλαιο το οποίο είναι φυτικής προέλευσης και έχει, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.
Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα υπάρχουν, επίσης και αλλού
• Λιναρόσπορος και λάδι κανόλας (ωστόσο τα λάδια αυτά δεν είναι τόσο δραστικά κατά της φλεγμονής, όπως τα ιχθυέλαια)
• Καρύδια
• Τρόφιμα ενισχυμένα με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, όπως τα αυγά
Εδώ, θα βρείτε Συμπληρώματα διατροφής με Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα
Διαβάστε, επίσης,
Οι κατάλληλες βιταμίνες για την υγεία σας
Να τρώτε τροφές που έχουν πολλά ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση
Τροφές για όσους έχουν καρκίνο