Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΟρμόνη που θεραπεύει τον καρκίνο παγκρέατος

Ορμόνη που θεραπεύει τον καρκίνο παγκρέατος

H  φυσική ορμόνη klotho στη  θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος

 

Ισραηλινοί ερευνητές αναγνώρισαν πρωτεΐνη που μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου του παγκρέατος.
Η μελέτη δείχνει ότι η  φυσική ορμόνη klotho μπορεί να είναι αποτελεσματική στη  θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος. Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι  να μειώσουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες της ορμόνης.

Η πρωτεΐνη θα μπορούσε δυνητικά να είναι αποτελεσματική κι  έναντι  άλλων επιθετικών καρκίνων.

Ερευνητές από το Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο στη Sheba Medical Center στο Tel Hashomer μελέτησαν τη συμπεριφορά της πρωτεΐνης klotho, που είναι μια φυσική ορμόνη που εκρίνεται από τον εγκέφαλο και τους νεφρούς και είναι γνωστό ότι επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. (Η πρωτεΐνη έχει πάρει το όνομα από την ελληνική μυθολογία (Μοίρα που περιστρέφεi το νήμα για να κρατήσει ένα άτομο στη ζωή…)

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Sheba το 2008 διαπίστωσε ότι όταν εγχέεται στις εργαστηριακές καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων του μαστού, η  klotho,  αποτρέπεται ο πολλαπλασιασμός τους.

Η παρούσα μελέτη, για πρώτη φορά εξέτασε κατά πόσον  η  klotho  μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου σε ποντίκια.
Τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν είχαν καρκίνο του παγκρέατος, η οποία θεωρείται μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή καρκίνου που εξαπλώνεται ραγδαία: Το μέσο προσδόκιμο ζωής κάποιου με προχωρημένο καρκίνο του παγκρέατος είναι μόνο έξι μήνες, και δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες.

Οι ερευνητές αρχικά παρατήρησαν ότι τα υγιή κύτταρα του παγκρέατος περιείχαν την klotho, ενώ τα καρκινικά κύτταρα όχι.
Αυτό σημαίνει ότι στα κύτταρα του παγκρέατος έλεγχος για ύπαρξη της klotho  θα μπορούσε να παρέχει πρώιμη ένδειξη για την παρουσία του καρκίνου.

Η ένεση, στη συνέχεια, στα  ποντίκια με καρκίνο με klotho, ανέδειξε ότι όχι μόνο αποτρέπει την μετάσταση, αλλά στην πραγματικότητα προκαλεί και συρρίκνωση του όγκου. Μέσα σε μια εβδομάδα ή δύο μετά την ένεση με την πρωτεΐνη σταμάτησε η εξέλιξη του καρκίνου και ο όγκος άρχισε να συρρικνώνεται.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να βρουν τρόπους για να μειώσουν τις παρενέργειες. Αυτή η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των επιπέδων ασβεστίου και του φωσφόρου στο σώμα, και η χορήγηση της πρωτεΐνης αυτής  είναι σαν την χορήγηση οποιασδήποτε άλλης ορμόνης και έχει τις παρενέργειες των ορμονών.

Η ορμόνη θα δοκιμαστεί και στην πρόληψη της εξάπλωσης του καρκίνου του ήπατος και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Ότι οι ορμόνες παίζουν κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων,  αυτό είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό.
Υπάρχει μια, επίσης, γνωστή σχέση μεταξύ του καρκίνου και του διαβήτη  που οφείλεται στην ορμονική δραστηριότητα, και η τρέχουσα έρευνα παρέχει μια πρόσθετη πηγή για την εξέταση της σχέσης μεταξύ των ορμονών και καρκίνου.
Μια μελέτη από την Maccabi health maintenance organization που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2010 διαπίστωσε ότι ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο των γυναικών για την ανάπτυξη κάποιας μορφής καρκίνου κατά 25 τοις εκατό, και αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος  κατά 89 τοις εκατό. Κατά μέσο όρο, 610 Ισραηλινοί διαγιγνώσκονται με καρκίνο στο πάγκρεας κάθε χρόνο.
Αυτή η μορφή καρκίνου ευθύνεται για οκτώ από 100.000 θανάτους μεταξύ των ισραηλινών ανδρών και έξι από 100.000 θανάτους μεταξύ των ισραηλινών γυναικών.

Βιβλιογραφία

www.haaretz.com

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΙοί εναντίον καρκίνου
Επόμενο άρθροΚανέλα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλες οι χρήσεις του Botox

Όλες οι χρήσεις του Botox: Καλλυντικές και ιατρικές χρήσεις της τοξίνης Botulinum Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD Το Botox ή Μπότοξ είναι ένα φάρμακο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ