Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠώς πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά σας;

Πώς πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά σας;

Πώς πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά σας; Είναι επιστήμη ο καθαρισμός των αυτιών. Μάθετε τη σωστή τεχνική για να καθαρίζετε τα αυτιά σας.

Πώς πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά σας;

Σε γενικές γραμμές, στους περισσότερους ανθρώπους τα αυτιά αυτοκαθαρίζονται, καθώς, το κερί έχει τη φυσική τάση να βγαίνει προς τα έξω. Έτσι, εσείς χρειάζεται να καθαρίσετε μόνοι σας μόνο όσο κερί έχει βγει προς τα έξω. Δηλαδή, δεν πρέπει να προσπαθείτε να καθαρίσετε τα αυτιά σας βαθιά, αλλά στο εξωτερικό τους κανάλι, με μια πετσέτα, λίγο βαμβάκι ή χαρτί. Ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να καθαρίζετε βαθιά τα αυτιά είναι, επειδή κινδυνεύετε να τραυματίσετε το τύμπανο ή τον έξω ακουστικό πόρο και επειδή το μόνο που θα κερδίσετε θα είναι να σπρώξετε και να «στοιβάξετε» το κερί προς τα μέσα. Αντίθετα, καθαρίζοντάς τα στο εξωτερικό τους κανάλι, θα απομακρύνετε μόνο το κερί που έχει ήδη προχωρήσει προς τα έξω από μόνο του.

Το κερί το δημιουργούν ορισμένοι αδένες για να προστατέψουν το αυτί, επομένως, πρόκειται για κάτι φυσιολογικό.

Άλλωστε, το κερί  απομακρύνεται μόνο του με νερό. Ωστόσο, σε ορισμένους ανθρώπους που έχουν λιπαρό δέρμα, συγκεκριμένη ανατομία αυτιού ή χρησιμοποιούν μπατονέτες σε υπερβολικό βαθμό παράγεται μεγαλύτερη ποσότητα. Με τις μπατονέτες ουσιαστικά το σπρώχνετε προς τα μέσα και το αφαιρείτε μόνο επιφανειακά, γι΄αυτό καλό είναι να το βοηθάτε να φύγει με νερό (π.χ. στο ντους).


Είναι επιστήμη ο καθαρισμός των αυτιών

Μάθετε την σωστή τεχνική για να καθαρίζετε τα αυτιά σας

Να σιγουρευτείτε ότι δεν έχετε μια μόλυνση στο αυτί ή διάτρηση στο τύμπανο. Ο καθαρισμός των αυτιών είναι επικίνδυνος σε αυτές τις καταστάσεις.

Τα συμπτώματα της  μόλυνσης στο αυτί περιλαμβάνουν:

  • Πυρετός
  • Εμετός ή διάρροια
  • Πράσινη ή κίτρινη έκκριση από τα αυτιά
  • Επίμονος και έντονος πόνος στο αυτί

Μαλακώστε το κερί. Μπορείτε να αγοράσετε ένα καθαριστικό διάλυμα υπεροξειδίου του καρβαμιδίου ή μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας διάλυμα.

Συνδυάστε το ζεστό νερό με ένα από τα ακόλουθα:

•           Ένα διάλυμα κουταλάκι του γλυκού ή δύο 3-4 % υπεροξείδιο του υδρογόνου

•           Ένα κουταλάκι του γλυκού ή δύο γλυκερίνη ή ελαιόλαδο

Ετοιμάστε έναν σταγονόμετρο (προαιρετικό). Μπορείτε απλά να ρίχνετε το διάλυμα στο αυτί σας από το κύπελλο, αν δεν έχετε ειδική συσκευή. Ωστόσο, εάν έχετε η διαδικασία είναι ευκολότερη. Χρησιμοποιήστε μια μεγάλη πλαστική σύριγγα με πλαστική μύτη ή ακόμα και ένα σταγονόμετρο. Γεμίστε το απλικατέρ με το διάλυμα περισσότερο από το μισό.

Γείρετε το κεφάλι σας στο πλάι. Η διαδικασία καθαρισμού θα λειτουργήσει καλύτερα εάν κανάλι του αυτιού σας είναι κατακόρυφο όσο το δυνατόν. Αφήστε το αυτί με κατεύθυνση προς τα άνω. Ξαπλώστε στο πλάι, αν μπορείτε και βάλτε μερικές πετσέτες κάτω από το κεφάλι σας.

-Αδειάστε το διάλυμα από το μπολ στο αυτί σας ή τοποθετήσετε το άκρο του εφαρμοστή μερικά εκατοστά πάνω από το κανάλι του αυτιού και ρίξτε το διάλυμα. Εάν χρησιμοποιείτε το υπεροξείδιο του υδρογόνου, μπορεί να ακούσετε ένα σφύριγμα. Μην ανησυχείτε, αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό! Αν δεν μπορείτε, ζητήστε να σας βοηθήσει κάποιος.

-Αφήστε το διάλυμα να λειτουργήσει για μερικά λεπτά. Κρατήστε το κεφάλι στο πλάι. Πέντε έως 10 λεπτά είναι αρκετά. Εάν χρησιμοποιείτε το υπεροξείδιο του υδρογόνου, αφήστε το διάλυμα να λειτουργήσει μέχρι να μην ακούτε το σφύριγμα.

Αδειάστε το υγρό

Αδειάστε το υγρό. Κρατήστε ένα άδειο δοχείο κάτω από το αυτί σας ή βάλτε ένα κομμάτι βαμβάκι στο εξωτερικό του αυτιού σας. Γείρετε το κεφάλι σας αργά, και αφήστε το υγρό να στραγγίξει. Να είστε προσεκτικοί, ώστε να μην ωθείτε την μπατονέτα στο αυτί σας – απλά κρατήστε το ελαφρά προς το εξωτερικό μέρος του αυτιού.

-Ξεπλύνετε τα αυτιά σας. Χρησιμοποιήστε μια σύριγγα και ρίξτε ελαφρά χλιαρό νερό (37 ° C) στο κανάλι του αυτιού σας. Τραβήξτε το λοβό του αυτιού προς τα έξω μέχρι να ανοίξει το κανάλι του αυτιού. Κάντε το αυτό πάνω από το νεροχύτη.

Στεγνώστε τα αυτιά σας. Τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το αυτί σας και γείρετε το κεφάλι σας προς την άλλη πλευρά για να στραγγίξει το νερό και στη συνέχεια, επαναλάβετε τη διαδικασία για το άλλο αυτί.

Συμβουλές για τον καθαρισμό των αυτιών

Καθαρίστε τα αυτιά σας μετά από ένα ντους. Είναι πολύ πιο εύκολο, επειδή το κερί έχει μαλακώσει.

Μη χρησιμοποιείτε την τεχνική του υπεροξειδίου του υδρογόνου, αν έχετε διάτρηση στο τυμπάνο ή προβλήματα στα αυτιά.   

Τα κατάλληλα βιολογικά καλλυντικά για την προσωπική σας περιποίηση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά καλλυντικά για την προσωπική σας περιποίηση

Διαβάστε, επίσης,

Αυτί του κολυμβητή

www.emedi.gr 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Smoothie με ποικιλία μούρων

Smoothie με ποικιλία μούρων. Αυτό το smoothie με μούρα είναι μια τέλεια καλοκαιρινή απόλαυση. Είναι δροσιστικό, υγιεινό και γευστικό Smoothie με ποικιλία μούρων ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 φλιτζάνια βιολογικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ