Aκεταλδεΰδη. Η τοξική ουσία που βρίσκεται στον καπνό των τσιγάρων και παράγεται στο σώμα από το αλκοόλ και είναι τοξική για τον άνθρωπο
Η ακεταλδεΰδη (αιθανάλη) είναι μια οργανική χημική ένωση με τον τύπο CH3 CHO. Είναι μία από τα πιο σημαντικές αλδεΰδες στη φύση και παράγεται σε μεγάλη κλίμακα και βιομηχανικά.
Η ακεταλδεΰδη βρίσκεται φυσικά στον καφέ, το ψωμί και τα ώριμα φρούτα και παράγεται από τα φυτά. Επίσης, παράγεται από την οξείδωση του αιθυλενίου στο ήπαρ από το ένζυμο δεϋδρογενάση της αλκοόλης.
Η έκθεση στην ακεταλδεΰδη γίνεται από τον αέρα, το νερό, το έδαφος ή τα υπόγεια ύδατα, καθώς και από το ποτό και τον καπνό. Η κατανάλωση δισουλφιράμης αναστέλλει την αφυδρογονάση ακεταλδεΰδης, το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για το μεταβολισμό της ακεταλδεΰδης, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται στο σώμα.
Στο ήπαρ, η αφυδρογονάση αλκοόλης οξειδώνει την αιθανόλη σε ακεταλδεΰδη, η οποία στη συνέχεια οξειδώνεται περαιτέρω σε οξικό οξύ από την αφυδρογονάση ακεταλδεΰδης. Αυτές οι δύο αντιδράσεις οξείδωσης συμβαίνουν σε συνδυασμό με την μείωση του NAD/Nicotinamide adenine dinucleotide/Δινουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης αδενίνης + σε NADH/nicotinamide adenine dinucleotide (NAD) + hydrogen (H)/δινουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης αδενίνης (NAD) + υδρογόνο (Η).
Στον εγκέφαλο, η αφυδρογονάση αλκοόλης έχει ένα μικρό ρόλο στην οξείδωση της αιθανόλης σε ακεταλδεΰδη. Αντ ‘αυτού, το ένζυμο καταλάση οξειδώνει, κυρίως, την αιθανόλη σε ακεταλδεΰδη. Τα τελευταία βήματα της αλκοολικής ζύμωσης στα βακτηρίδια, στα φυτά και στη μαγιά περιλαμβάνει τη μετατροπή του πυροσταφυλικού σε ακεταλδεΰδη και διοξείδιο του άνθρακα από το ένζυμο αποκαρβοξυλάση πυροσταφυλικού, ακολουθούμενη από την μετατροπή της ακεταλδεΰδης σε αιθανόλη (αντίστροφη αντίδραση).
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ακεταλδεΰδης στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας κατανάλωσης το 2012.
Όρια έκθεσης ακεταλδεΰδης
Η οριακή τιμή κατωφλίου είναι 25ppm και η μέγιστη συγκέντρωση στο χώρο εργασίας είναι 50 ppm. Στα 50 ppm ακεταλδεΰδης, ερεθισμός ή τοπική βλάβη του ρινικού βλεννογόνου παρατηρείται. Όταν παραλαμβάνεται από τον οργανισμό, η ακεταλδεΰδη μεταβολίζεται γρήγορα στο ήπαρ σε οξικό οξύ. Μόνο ένα μικρό ποσοστό εκπνέεται αμετάβλητη. Μετά από ενδοφλέβια ένεση, ο χρόνος ημίσειας ζωής στο αίμα είναι περίπου 90 δευτερόλεπτα.
Κίνδυνοι τοξικότητας από την ακεταλδεΰδη
Η ακεταλδεΰδη είναι τοξική όταν εφαρμόζεται εξωτερικά για παρατεταμένες περιόδους, είναι ερεθιστική και μια καρκινογόνος ουσία. Πρόκειται για έναν ατμοσφαιρικό ρύπο που προκύπτει από την καύση, όπως από τις εξατμίσεις και τον καπνό. Επίσης, δημιουργείται από τη θερμική αποικοδόμηση των πολυμερών στη βιομηχανία επεξεργασίας πλαστικών. Η ακεταλδεΰδη διασπάται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα.
Η ακεταλδεΰδη είναι ερεθιστική ουσία του δέρματος, των οφθαλμών, των βλεννογόνων, του λαιμού και της αναπνευστικής οδού. Αυτό συμβαίνει σε συγκεντρώσεις μέχρι 1000ppm. Τα συμπτώματα της έκθεσης σε αυτή την ένωση περιλαμβάνουν τη ναυτία, τον έμετο και την κεφαλαλγία. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μη συμβούν, αμέσως. Το όριο αντίληψης της ακεταλδεΰδης στον αέρα είναι μεταξύ 0,07 και 0,25 ppm. Σε τέτοιες συγκεντρώσεις η φρουτώδης οσμή της ακεταλδεΰδης είναι εμφανής. Ερεθισμοί του επιπεφυκότα έχουν παρατηρηθεί μετά από έκθεση 15 λεπτών σε συγκεντρώσεις 25 και 50 ppm, αλλά παροδική επιπεφυκίτιδα και ερεθισμός της αναπνευστικής οδού έχουν αναφερθεί μετά από έκθεση σε 200 ppm ακεταλδεΰδης για 15 min. Σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει, ακόμη και θάνατο από αναπνευστική παράλυση. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει υπνηλία, παραλήρημα, ψευδαισθήσεις και απώλεια της νοημοσύνης. Η έκθεση μπορεί, επίσης, να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο στόμα, το λαιμό και το στομάχι. Ακόμη, προκαλεί συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες, χρόνια αναπνευστική νόσο, νεφρική και ηπατική βλάβη, ερεθισμό λαιμού, ζάλη, ερυθρότητα και οίδημα του δέρματος.
Καρκινογένεση από ακεταλδεΰδη
Η ακεταλδεΰδη είναι μια καρκινογόνος ουσία για τον άνθρωπο. Επιπλέον, η ακεταλδεΰδη είναι επιβλαβής για το DNA/Deoxyribonucleic Acid/Δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ.
Μια μελέτη σε 818 γερούς πότες διαπίστωσαν ότι εκείνοι που εκτίθενται σε περισσότερο από το φυσιολογικό σε ακεταλδεΰδη μέσα από ένα ελάττωμα στο γονίδιο της αφυδρογονάσης ακεταλδεΰδης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνων του ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος και του ήπατος.
Alzheimer από ακεταλδεΰδη
Οι άνθρωποι που έχουν μια γενετική ανεπάρκεια για το ένζυμο που υπεύθυνο για τη μετατροπή της ακεταλδεΰδης σε οξικό οξύ μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για νόσο Alzheimer. Η ανεπάρκεια ALDH2/Aldehyde Dehydrogenase 2/Αφυδρογονάση Αλδεΰδης 2 είναι ένας παράγοντας κινδύνου για όψιμη έναρξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Δισουλφιράμη
Η δισουλφιράμη εμποδίζει την οξείδωση της ακεταλδεΰδης προς οξικό οξύ και μερικές φορές χρησιμοποιείται ως παράγοντας για τους αλκοολικούς για να παραμείνουν νηφάλιοι.
Πηγές έκθεσης της ακεταλδεΰδης σε εσωτερικούς χώρους
Τα VOCs-Volatile organic compounds (πτητικές οργανικές ενώσεις), όπως το βενζόλιο, η φορμαλδεΰδη, η ακεταλδεΰδη, το τολουόλιο και το ξυλόλιο πρέπει να θεωρηθούν ως ρύποι με επιπτώσεις στην υγεία. Έχει επισημανθεί ότι σε ανακαινισμένα ή εντελώς νέα κτίρια, τα επίπεδα συγκέντρωσης πτητικών οργανικών ενώσεων είναι υψηλότερα. Οι κύριες πηγές ακεταλδεΰδης στα σπίτια περιλαμβάνουν τα δομικά υλικά, το laminate, το λινέλαιο, τα ξύλινα βερνίκια και το δάπεδο φελλού από πεύκο. Επίσης, έχει βρεθεί σε πλαστικά με βάση το νερό και ματ πλαστικά χρώματα, σε ξύλινες οροφές και σκάφη, κόντρα πλακέ, ξύλο πεύκου και τα έπιπλα νοβοπάν.
Πηγές έκθεσης της ακεταλδεΰδης σε εξωτερικούς χώρους
Η χρήση ακεταλδεΰδης είναι διαδεδομένη σε διάφορες βιομηχανίες και μπορεί να βρεθεί σε λύματα ή τον αέρα κατά την παραγωγή, τη χρήση, τη μεταφορά και την αποθήκευση. Πηγές ακεταλδεΰδης είναι οι εκπομπές καύσης καυσίμων από σταθερούς κινητήρες εσωτερικής καύσης και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που καίνε ορυκτά καύσιμα, ξύλο ή σκουπίδια, εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, διυλιστήρια, κλιβάνους τσιμέντου, ξυλεία και χαρτοβιομηχανίες. Η ακεταλδεΰδη είναι, επίσης, παρούσα στην αυτοκινητοβιομηχανία και το ντίζελ καυσίμων.
Ο καπνός του τσιγάρου
Η ακεταλδεΰδη είναι ένα σημαντικό συστατικό του καπνού. Έχει αποδειχθεί να έχει μια συνεργιστική επίδραση με τη νικοτίνη στον εθισμό και είναι η πιο καρκινογόνος ουσία στον καπνό. Διαλύεται μέσα στο σάλιο με το κάπνισμα.
Η κατανάλωση αλκοόλ
Πολλά μικρόβια παράγουν ακεταλδεΰδη από αιθανόλη. Τρόφιμα και πολλά αλκοολούχα ποτά, μπορεί, επίσης, να περιέχουν σημαντικές ποσότητες ακεταλδεΰδης. Η ακεταλδεΰδη, που προέρχεται από τη μικροβιακή οξείδωση της αιθανόλης, τον καπνό και τη διατροφή, φαίνεται να δρα ως σωρευτικό καρκινογόνο στην ανώτερη πεπτική οδό του ανθρώπου.
Πρόληψη επιπτώσεων της ακεταλδεΰδης στην υγεία
Η ακεταλδεΰδη καταστρέφει τη βιταμίνη Β1, τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη Β6.
Αυτές οι βιταμίνες συν το αμινοξύ L-κυστεΐνη μπορούν να υπερνικήσουν τις επιπτώσεις της ακεταλδεΰδης σε επίπεδα δόσεων Β1 (10χλγρ), Β6 (10χλγρ), C (500χλγρ), L-κυστεΐνη (100χλγρ), καθημερινά.
Υψηλής ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για αποτοξίνωση
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το Υψηλής ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για αποτοξίνωση
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για αποτοξίνωση
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για αποτοξίνωση
Διαβάστε, επίσης,
Οι απαραίτητες βιταμίνες για όσους καπνίζουν
Τρόποι για να μην πονοκεφαλιάζετε από το ποτό
www.emedi.gr