Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Αχιλλαία

Αχιλλαία. Η αχίλλεια ή Achillea Millefolium ή αχιλλέα η χιλιόφυλλος ή αχιλλέα ή αγριαψιθιά ή Yarrow έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες
Η Αχιλλαία η χιλιόφυλλος ή Achillea millefolium ή Yarrow ή Αχιλλαία ή Αχιλλέα ανήκει στην οικογένεια των σύνθετων και κατάγεται από την Ευρώπη. Είναι αυτοφυές, αρωματικό φυτό με γκριζοπράσινα φύλλα, το χρώμα των ανθών του ποικίλει από λευκό έως ροζ, ανθίζει τους καλοκαιρινούς μήνες και το ύψος της φτάνει έως και 60 εκ.
Χρήσιμα μέρη Αχιλλέας
Χρήσιμα μέρη είναι, κυρίως, τα άνθη και τα φρέσκα βλαστάρια, αλλά και η ρίζα και η γεύση του πικρίζει. Έχει μια ισχυρή, γλυκιά μυρωδιά, παρόμοια με τα χρυσάνθεμα.

Αχιλλέα
Η Αχιλλαία η χιλιόφυλλος ή Achillea millefolium ή Yarrow ή Αχιλλαία ή Αχιλλέα
Θεραπευτικές Ιδιότητες Αχιλλέας
Περιέχει ισοβαλερικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, ασπαραγίνη, στερόλες, φλαβονοειδή, ταννίνες και κουμαρίνες.
Το όνομα Αχιλλέα προέρχεται από τον Αχιλλέα, ο οποίος χρησιμοποιούσε την Αχιλλέα για να θεραπεύσει τις πληγές των πολεμιστών του στις μάχες. Οι Αγγλοσάξονες θεράπευαν τις πληγές που προκαλούνταν από το σίδερο. Επίσης, εντυπωσιακό είναι ότι οι Σουηδοί την προσθέτουν στην μπύρα τους για διεγερτικούς σκοπούς.
Ιδιότητες της Αχιλλέας
•      Η Αχιλλέα είναι ένα από τα καλύτερα εφιδρωτικά και αντιπυρετικά βότανα κατάλληλο για εμπύρετες ιώσεις και κρυολογήματα.
•      Έχει τονωτικές, ηρεμιστικές, αντισπασμωδικές, αλλά και αντιφλεγμονώδες, απολυμαντικές ιδιότητες. 
•      Βοηθά στην μείωση της υψηλής πίεσης και των θρόμβων τονώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία, σε προβλήματα στην πέψη, σε ενοχλήσεις και έλκη του στομάχου, του εντέρου, της χολής ή σε περιπτώσεις ανορεξίας.
•      Συνιστάται, επίσης, για την θεραπεία της αμηνόρροιας και άλλων ενοχλήσεων του γυναικείου υπογαστρίου, στην  εσωτερική αιμορραγία των αιμορροΐδων,  σε αποστήματα και ως αντισηπτικό του ουροποιητικού ενδείκνυται για λοιμώξεις, όπως η κυστίτιδα.

Αχιλλέα
Η Αχιλλαία η χιλιόφυλλος ή Achillea millefolium ή Yarrow ή Αχιλλαία ή Αχιλλέα
Χρήσεις Αχιλλέας
Γενικότερα η Αχιλλέα είναι δυναμωτικό, τονωτικό και βοηθά τις κυκλοφορικές διαταραχές.
Αν χρησιμοποιηθεί στο λούσιμο είναι τονωτικό και μαλακτικό για το δέρμα της κεφαλής και έχει διεγερτική δράση στην τριχοφυΐα.
Χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως.
-Ένα ζεστό αφέψημα προξενεί θεραπευτικό ιδρώτα που ρίχνει τον πυρετό και απομακρύνει τις τοξίνες και σε περίπτωση ενοχλήσεων κατά την εμμηνόρροια.
-Χρησιμοποιείται φρέσκια ως κατάπλασμα για την επούλωση των πληγών.
-Λουτρά με χιλιόφυλλο συνιστώνται, κυρίως, σε περίπτωση αρθρίτιδας, ρευματικών και αιμορροΐδων.
-Τα φρέσκα ψιλοκομμένα βλαστάρια του χιλιόφυλλου είναι, επίσης, γευστικά σε σαλάτες.
-Το σκούρο μπλε αιθέριο έλαιο, εκχυλίζεται με απόσταξη από τα λουλούδια, και χρησιμοποιείται, γενικά, ως ένα αντιφλεγμονώδες ή για εντριβές στο στήθος για το κρυολόγημα και τη γρίπη.
-Μπορεί, επίσης, να μασηθεί η ρίζα ως διεγερτικό.
Αχιλλέα
Η Αχιλλαία η χιλιόφυλλος ή Achillea millefolium ή Yarrow ή Αχιλλαία ή Αχιλλέα

Κίνδυνοι

•      Σε σπάνιες περιπτώσεις, η αχίλλεια μπορεί να προκαλέσει αλλεργικά δερματικά εξανθήματα.
•      Παρατεταμένη χρήση μπορεί να αυξήσει την φωτοευαισθησία του δέρματος. Αυτό μπορεί να προκληθεί όταν το βρεγμένο δέρμα έρχεται σε επαφή με κομμένη χλόη και αχίλλεια μαζί.
Διαβάστε, επίσης,
Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΑνανεώσιμες πηγές ενέργειας
Επόμενο άρθροΑνακύκλωση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ασύρματος έξυπνος επίδεσμος για την επούλωση χρόνιων πληγών

Ασύρματος έξυπνος επίδεσμος για την επούλωση χρόνιων πληγών. Ταχύτερη επούλωση των πληγών με έναν έξυπνο ηλεκτρονικό επίδεσμο Ο ασύρματος έξυπνος επίδεσμος παρακολουθεί την επούλωση πληγών,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ