Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΧειρουργική της παχυσαρκίας

Χειρουργική της παχυσαρκίας

Χειρουργική της παχυσαρκίας. Πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και υποβάλλονται σε ειδικές χειρουργικές επεμβάσεις
Σύμφωνα, με επιστημονικά στοιχεία, σήμερα, περισσότεροι από 1.4 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Δυστυχώς, ο αριθμός αυτός καθημερινά αυξάνει και η ανάγκη για αντιμετώπιση του προβλήματος είναι επιτακτική, όσο ποτέ. Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνδρες και 300 εκατομμύρια γυναίκες είναι παχύσαρκοι. Επίσης, πάνω από 40 εκατομμύρια παιδιά, κάτω των 15χρόνων, είναι παχύσαρκα.
Η παχυσαρκία, όχι μόνο ευθύνεται για πολλά προβλήματα υγείας, αλλά και όπως έχει αποδειχθεί, μπορεί να αφαιρέσει 20 χρόνια ζωής, γιατί αυξάνει τους κινδύνους νοσηρότητας και θνητότητας, λόγω των σοβαρών συνοδών προβλημάτων που σχετίζονται συχνά με αυτή, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος, η υπέρταση και τα καρδιοαγγειακά νοσήματα.
Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.
Η χειρουργική παχυσαρκίας προσφέρει μια αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη λύση για την απαλλαγή από τη νοσογόνο παχυσαρκία, όταν τα άλλα μέτρα (δίαιτα και άσκηση) δεν αποδίδουν.
Η χειρουργική της παχυσαρκίας, βοηθάει και στην εξάλειψη και των συνοδών νοσημάτων, όπως π.χ του διαβήτη.  Στην Ευρώπη ο επιπολασμός του σακχαρώδους διαβήτου τύπου 2 κυμαίνεται από 5 έως 10%. Στην Ελλάδα έχει τριπλασιασθεί τα τελευταία 35 χρόνια και σήμερα κυμαίνεται στο 8%, εξαιτίας της παχυσαρκίας.
Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στη βελτίωση ή ίαση του σακχαρώδους διαβήτου τύπου 2, μετά από βαριατρική επέμβαση, οδηγούν σιγά-σιγά, στη δημιουργία μίας νέας ειδικότητας, της χειρουργικής διαβήτη (μεταβολική χειρουργική). Η χειρουργική της παχυσαρκίας, όπως έχει αποδειχθεί, όχι μόνο απαλλάσσει τον ασθενή από το υπερβολικό βάρος, αλλά θεραπεύει διάφορες παθήσεις και το διαβήτη.
Πολλά προβλήματα υγείας βελτιώνονται ή εξαφανίζονται μετά το χειρουργείο, με αξιοσημείωτα τα αποτελέσματα στον διαβήτη τύπου 2, στην υπνική άπνοια, στη δυσλιπιδαιμία, στον κίνδυνο εμφράγματος, στον καρκίνο και στα εγκεφαλικά επεισόδια που μειώνονται δραματικά.
Η ιδανική επέμβαση για την παχυσαρκία
Για όλους τους παχύσαρκους δεν υπάρχει μία ιδανική επέμβαση. Αντίθετα, η επέμβαση επιλέγεται μετά από αναλυτική συζήτηση με τον ασθενή και προσαρμόζεται στο ιδιαίτερο πρόβλημα και τις ανάγκες του.
Η χειρουργική αποτελεί μόνο ένα πρώτο βήμα, στη μακρά πορεία προς την απαλλαγή από τα προβλήματα της παχυσαρκίας. Οι μελέτες, δείχνουν ότι η χειρουργική της νοσογόνου παχυσαρκίας μπορεί να παρατείνει τη ζωή, αλλά απαιτείται και αφοσίωση από την πλευρά του ασθενούς, ως προς τη σωματική άσκηση και την προσαρμογή της διατροφής.
Τα πιστοποιημένα κέντρα βαριατρικής χειρουργικής διαθέτουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εξειδικευμένο στα προβλήματα των παχύσαρκων ασθενών. Επίσης, διαθέτουν χειρουργούς με εξειδίκευση στη νοσογόνο παχυσαρκία και κατάλληλη νοσοκομειακή υποδομή, που μπορεί να υποδεχτεί παχύσαρκους ασθενείς και να διαχειριστεί σωστά την προεγχειρητική και μετεγχειρητική τους φροντίδα.
Μάλιστα η Παγκόσμια Ομοσπονδία Χειρουργικής της Νοσογόνου Παχυσαρκίας (IFSO-International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders) θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει ξεχωριστή πιστοποίηση για τα κέντρα εκείνα που πληρούν τα βέλτιστα κριτήρια, ώστε να ξέρουν και οι ασθενείς που να απευθυνθούν για τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματός τους.
Σε  Ευρώπη και Αμερική, τα κέντρα αναφοράς καλύπτονται από ασφαλιστικούς φορείς και ταμεία. Ανάλογη προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη από το ελληνικό κράτος.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα βέλτιστης φροντίδας, όταν υπάρχει μια ομάδα που πρέπει να στέκεται δίπλα στον ασθενή σε όλα τα βήματα της  προεγχειρητικής και μετεγχειρητικής του πορείας, με 24ωρη υποστήριξη, διατροφικά προγράμματα και οδηγίες για άσκηση και αποκατάσταση που βοηθούν τους ασθενείς να χρησιμοποιήσουν την επέμβαση, ως αφετηρία για μία ριζικότερη αλλαγή στον τρόπο ζωής τους. 
Διαβάστε, επίσης,
Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ασύρματος έξυπνος επίδεσμος για την επούλωση χρόνιων πληγών

Ασύρματος έξυπνος επίδεσμος για την επούλωση χρόνιων πληγών. Ταχύτερη επούλωση των πληγών με έναν έξυπνο ηλεκτρονικό επίδεσμο Ο ασύρματος έξυπνος επίδεσμος παρακολουθεί την επούλωση πληγών,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ