Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΒιολογία και γενετικήΓονίδιο ένοχο για την ανδρική υπογονιμότητα

Γονίδιο ένοχο για την ανδρική υπογονιμότητα

Γονίδιο ένοχο για την ανδρική υπογονιμότητα. Η ανδρική υπογονιμότητα οφείλεται σε γονίδιο που επηρεάζει την ποιότητα των σπερματοζωαρίων
Επιστήμονες εντόπισαν ένα γονίδιο οι μεταλλάξεις του οποίου μειώνουν την κολυμβητική ικανότητα των σπερματοζωαρίων.
Το νέο επίτευγμα αποτελεί το κλειδί όχι μόνο για την κατανόηση της ανδρικής υπογονιμότητας, αλλά και για την ανάπτυξη ενός ανδρικού χαπιού που θα βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος.
Υπεύθυνο για την κακή ποιότητα του σπέρματος βρέθηκε ότι είναι το γονίδιο RABL2 το οποίο όταν είναι ελαττωματικό, παράγονται σπερματοζωάρια που έχουν ουρές 17% κοντύτερες κι έτσι μειώνεται η κολυμβητική τους ικανότητα.
Επίσης, όταν υπάρχει μετάλλαξη του γονιδίου RABL 2 η παραγωγή σπερματοζωαρίων μειώνεται κατά 50% σε σύγκριση με αυτούς που έχουν φυσιολογικό αντίγραφο του γονιδίου.
Βιβλιογραφία
Lo JCY, Jamsai D, O’Connor AE, Borg C, Clark BJ, et al. (2012) RAB-Like 2 Has an Essential Role in Male Fertility, Sperm Intra-Flagellar Transport, and Tail Assembly. PLoS Genet 8(10)
Διαβάστε, επίσης,
Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ