Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓαστρεντερολογίαΤο ασβέστιο και η βιταμίνη D για τον καρκίνο παχέος εντέρου

Το ασβέστιο και η βιταμίνη D για τον καρκίνο παχέος εντέρου

Το ασβέστιο και η βιταμίνη D για τον καρκίνο παχέος εντέρου. Μείωση του κινδύνου του καρκίνου του παχέος εντέρου με ασβέστιο και βιταμίνη D

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D συνδέεται με μια σημαντική μείωση στον κίνδυνο του καρκίνου του εντέρου. Οι άνθρωποι που δεν παίρνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D έχει αποδειχθεί ότι έχουν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αυτές οι θρεπτικές ουσίες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου με διάφορους μηχανισμούς:

  • Το ασβέστιο έχει την ικανότητα να συνδέεται με τα χολικά άλατα, μειώνοντας έτσι την έκθεση των κυττάρων του παχέος εντέρου σε αυτά. Τόσο το ασβέστιο όσο και η βιταμίνη D έχει δειχθεί ότι μειώνουν τον υπερβολικό πολλαπλασιασμό των κυττάρων του παχέος εντέρου και του ορθού, αυξάνουν την φυσιολογική διαδικασία της απόπτωσης και βελτιώνουν την απαραίτητη διαφοροποίηση αυτών των κυττάρων. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν αποδειχθεί ακόμα και σε όσους συνεχίζουν να καταναλώνουν πολλά κακά λιπαρά (κορεσμένα και τρανς λιπαρά), που είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.
  • H δίαιτα η υψηλή σε ασβέστιο μπορεί να αποτρέψει την πιθανό καρκίνο που μπορεί να προκληθεί από το κόκκινο κρέας. Είναι, γενικά, αποδεκτό ότι η υψηλή πρόσληψη του κόκκινου κρέατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κόκκινο κρέας περιέχει αιμίνη, μια μορφή του σιδήρου (συγκεκριμένα, ένα χλωρίδιο της αίμης στην οποία το ΗΕ2 + έχει γίνει He3 +). Πιστεύεται ότι η αιμίνη, προωθεί το σχηματισμό δυσπλασιών στις κρύπτες του παχέος εντέρου που είναι προκαρκινικές βλάβες. Στο παχύ έντερο δεν υπάρχουν λάχνες. Οι κρύπτες είναι μικρές και βαθιές και το επιθήλιό τους αποτελείται από λαγηνοειδή κύτταρα που παράγουν βλέννα. Ο μηχανισμός δεν είναι γνωστός, αλλά ο σίδηρος της αίμης έχει καταλυτική επίδραση στον ενδογενή σχηματισμό καρκινογόνων ενώσεων N-nitroso και στο σχηματισμό κυτταροτοξικών και γονοτοξικών αλδεϋδών με τη λιποϋπεροξείδωση.

Τα πράσινα γογγύλια ή ρέβες, το σπανάκι και το πράσινα λαχανικά είναι άριστες διατροφικές πηγές ασβεστίου.

Οι γαρίδες και το ενισχυμένο γάλα είναι δύο πολύ καλές πηγές της βιταμίνης D.

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Υψηλής Ποιότητας Βιταμίνη D3 & K2 για τον καρκίνο παχέος εντέρου

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το Υψηλής Ποιότητας Βιταμίνη D3 & K2 για τον καρκίνο παχέος εντέρου

D3 5000 & K2 EMEDI® 60 caps
D3 5000 & K2 EMEDI® 60 caps

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο παχέος εντέρου

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο παχέος εντέρου

Διαβάστε, επίσης,

Γιατί οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες στον καρκίνο παχέος εντέρου

Η διατροφή στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Υψηλές δόσεις βιταμινών για τη θεραπεία καρκίνου

Τα βακτήρια του εντέρου

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο

Η άσκηση προστατεύει από τον καρκίνο παχέος εντέρου

Ο πολύς σίδηρος είναι επικίνδυνος

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η υπνική άπνοια διαταράσσει τον ύπνο

Η υπνική άπνοια διαταράσσει τον ύπνο. Η υνική άπνοια είναι πάθηση που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα και την ποσότητα ύπνου Υπνική άπνοια και αϋπνία Ο ύπνος...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ