Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιατροφήΓιατί η μεσογειακή διατροφή έχει αντικαρκινική δράση

Γιατί η μεσογειακή διατροφή έχει αντικαρκινική δράση

Γιατί η μεσογειακή διατροφή έχει αντικαρκινική δράση. Αντικαρκινική δράση έχει η μεσογειακή διατροφή και γι’ αυτό να την προτιμάτε 

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η μεσογειακή διατροφή έχει αντικαρκινική δράση

Η φλαβονοειδής ουσία απιγενίνη είναι η ουσία που εντοπίζεται σε διάφορα φρούτα και λαχανικά της μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Ο μαϊντανός, το σέλινο και το χαμομήλι είναι από τις πιο γνωστές πηγές απιγενίνης.

Η απιγενίνη σε ένα στάδιο της γονιδιακής ρύθμισης εκπαιδεύει καρκινικά κύτταρα να συμπεριφέρονται σα φυσιολογικά και τελικά να πεθαίνουν.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και του καρκίνου οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε πολλές τροφές (όσπρια, φρέσκα φρούτα ή ξηροί καρποί, λαχανικά, ψάρια και ελαιόλαδο).

Η μεσογειακή διατροφή είναι ένας προστατευτικός παράγοντας κατά της εμφάνισης καρκίνου, ειδικά όταν υπάρχει υψηλή πρόσληψη ελαιολάδου, φρέσκων φρούτων και λαχανικών, χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αυτών των τροφών.

Αν και η μεσογειακή διατροφή συνιστά χαμηλή πρόσληψη κρέατος, έτσι ώστε τα επιβλαβή προϊόντα να έχουν χαμηλό αντίκτυπο, είναι απαραίτητο να υπογραμμιστεί ότι η συνολική ποσότητα ορμονών και αντιβιοτικών, που προσλαμβάνεται από φρούτα, λαχανικά και κρέας, έχει τεράστια επιβλαβή επίδραση στο ανθρώπινη υγεία (π.χ., η οιστραδιόλη είναι καρκινογόνος κατηγορίας Α1, η προγεστερόνη, εάν καταποθεί, προκαλεί βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα μέχρι και ανοσοκαταστολή, καθώς, είναι καρκινογόνο κατηγορίας 2Β, τα ανδρογόνα είναι καρκινογόνα κατηγορίας 2Α και τα αντιβιοτικά αλλοιώνουν την εντερική χλωρίδα και αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου).

Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για τη μείωση της χρήσης ορμονών και αντιβιοτικών στη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου στον παγκόσμιο πληθυσμό, καθώς, χαρακτηρίζεται από μια σειρά τροφών που, λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους, είναι σε θέση να αποτρέπουν και εξουδετερώνουν τις βλάβες του DNA/Deoxyribonucleic Acid/Δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ και να επιβραδύνουν την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου, επηρεάζοντας αρνητικά τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό.

Βιβλιογραφία

dailymail.co.uk

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Τα καλύτερα βιολογικά τρόφιμα για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά τρόφιμα για την υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Η μεσογειακή διατροφή ιδανική για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου

Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής

Κοστίζει περισσότερο η υγιεινή διατροφή;

Παραδοσιακή ελληνική διατροφή

Η ιστορία της διατροφής

Μόλυνση του περιβάλλοντος και διατροφή

Μεσογειακή δίαιτα

Χαμομήλι

Home

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πολύ καλή συνταγή για τον πονόδοντο

Πολύ καλή συνταγή για τον πονόδοντο. Υπάρχουν πολλές συνταγές για την ανακούφιση από τον πόνο στο δόντι, αλλά πια είναι η καλύτερη; Συνταγή για τον...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ