Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΕίναι υγιεινά τα κατεψυγμένα λαχανικά;

Είναι υγιεινά τα κατεψυγμένα λαχανικά;

Όλοι αναρωτιούνται αν είναι υγιεινά τα κατεψυγμένα λαχανικά

Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι η ιδανική απάντηση στο τι θα φάμε σήμερα.

Έχουν όμως την ίδια διατροφική αξία με τα φρέσκα;

Τα καταψυγμένα λαχανικά μπορούν να έχουν ισοδύναμη θρεπτική αξία με τα νωπά και όλα εξαρτώνται από την ποιότητα της πρώτης ύλης, από την διαδικασία κατάψυξης και από την συντήρησή τους.

Μάλιστα, είναι πιο πλούσια σε θρεπτικές ουσίες από τα λεγόμενα φρέσκα αν αυτά είναι δύο ή περισσότερων ημερών και αυτό γιατί την στιγμή που συλλέγεται ένα λαχανικό αρχίζει να χάνει τις θρεπτικές του ουσίες.

Η βιομηχανική κατάψυξη με την μέθοδο IQF (Instant Quick Freeze) χωρίς συντηρητικά ή άλλα χημικά πρόσθετα επιβραδύνει την απώλεια και την οξείδωση των θρεπτικών ουσιών.

Επιπλέον, είναι πιο ασφαλή από τα νωπά, γιατί γίνεται θερμική επεξεργασία, η οποία απενεργοποιεί τα ένζυμα που προκαλούν αλλοιώσεις.

Άρα τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι εξαιρετική, φθηνή εναλλακτική λύση για τα φρέσκα λαχανικά και περιέχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά με αυτά. 

Βέβαια, τα λαχανικά που θα καταναλωθούν αμέσως μετά την συγκομιδή  παρέχουν την υψηλότερη συγκέντρωση των θρεπτικών ουσιών, ωστόσο οι περισσότεροι δεν ζουν κοντά σε αγροκτήματα. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς από το αγρόκτημα στο κατάστημα, τα λαχανικά χάνουν μερική από την θρεπτική τους αξία, μετά την έκθεση στον αέρα, το φως και τη θερμότητα. Ωστόσο, όταν τα λαχανικά καταψύχονται αμέσως μετά τη συγκομιδή, τα θρεπτικά συστατικά τους παραμένουν ανέπαφα. Το συμπέρασμα αυτό βγήκε και από μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων Του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η οποία έδειξε ότι τρία λαχανικά ο αρακάς, τα φασολάκια και οι μπάμιες ως κατεψυγμένα έχουν ισοδύναμη θρεπτική αξία με τα νωπά.


Κατά την αποθήκευσή τους:

-Ρυθμίστε τη θερμοκρασία στην κατάψυξη στους 0 βαθμούς.

-Φυλάσσετε τα  κατεψυγμένα λαχανικά σε μια σφραγισμένη σακούλα. Όταν τα ανοίξετε, αν περισσέψουν κλείστε τα καλά ξανά την σακούλα.

-Γράψτε στη σακούλα που αποθηκεύετε τα λαχανικά με ένα ανεξίτηλο μαρκαδόρο. Τα κατεψυγμένα λαχανικά παραμένουν στην  καλύτερη κατάσταση τους για 18 μήνες.

-Όταν αγοράζετε κατεψυγμένα λαχανικά, είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες διατροφής. Κατά το μαγείρεμα, χρησιμοποιείτε βότανα και καρυκεύματα για να προσθέσετε γεύση.

-Τα κατεψυγμένα λαχανικά που έχουν σάλτσες ή κρέμες μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, λίπος και χοληστερίνη. Αποφύγετε κατεψυγμένα λαχανικά που έχουν τις  λέξεις «υδρογονωμένο» ή «μερικώς υδρογονωμένο» στον κατάλογο των συστατικών, καθώς αυτό δείχνει ότι περιέχουν πολλά τρανς λιπαρά. Κατά την προετοιμασία τους χρησιμοποιήστε αγνό ελαιόλαδο αντί για κρέμες ή σάλτσες.

-Όταν ψήνετε τα κατεψυγμένα λαχανικά καταναλώστε τα όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μην χαθούν τα πολλά θρεπτικά συστατικά.

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συκιά

Αμπέλι

Καψικόν

Ανανάς

Νεραντζιά

Κακαόδεντρο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκιά

Συκιά. Τα οφέλη στην Υγεία από τη συκιά είναι πολλά και ποικίλα και πολύ σημαντικά. Η συκιά ή Συκή η καρική ή Συκή η κοινή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ