Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΤσιρότα οιστρογόνων για τον καρκίνο προστάτη

Τσιρότα οιστρογόνων για τον καρκίνο προστάτη

Ορμονοθεραπεία με τσιρότα για τον καρκίνο προστάτη

Τσιρότα που προσκολλώνται στο δέρμα του άνδρα ασθενούς και απελευθερώνουν στον οργανισμό του «θηλυκές» ορμόνες (οιστρογόνα) είναι μια εναλλακτική φθηνότερη και ασφαλέστερη θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη, σε σχέση με τις τωρινές πιο επιθετικές θεραπείες.

Ανάλογα τσιρότα χρησιμοποιούνται, ήδη, από τις γυναίκες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης (εξάψεις, απώλεια λίμπιντο κ.α.), αυξάνοντας την ορμόνη που ο οργανισμός των μεσήλικων γυναικών σταματά πλέον να παράγει.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στους άνδρες και η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο μετά τον καρκίνο των πνευμόνων. Σήμερα, η βασική θεραπεία περιλαμβάνει την χορήγηση μιας χημικής ουσίας, η οποία μειώνει το επίπεδο της τεστοστερόνης (που πυροδοτεί την εξάπλωση της νόσου στα αρχικά στάδιά της).

Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών της Βρετανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας “Lancet Oncology”, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», έκαναν κλινικές δοκιμές (ήταν η δεύτερη φάση) σε 254 καρκινοπαθείς, συγκρίνοντας την αποτελεσματικότητα των τσιρότων και της παραδοσιακής θεραπείας. Η μελέτη έδειξε ότι τα τσιρότα οιστρογόνων είναι ασφαλής μέθοδος και δεν προκαλούν συμπτώματα τύπου εμμηνόπαυσης, ενώ η πιθανότερη παρενέργεια είναι απλώς ένας ερεθισμός του δέρματος.

Η χρήση οιστρογόνων κατά του καρκίνου του προστάτη είναι παλιά θεραπεία, που εφαρμόστηκε με το σκεπτικό ότι η αύξησή τους στον οργανισμό οδηγεί σε αντίστοιχη μείωση της «ανδρικής» ορμόνης τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η ανάπτυξη του καρκίνου. Όμως η λήψη χαπιών οιστρογόνων προκάλεσε στο παρελθόν σοβαρές παρενέργειες λόγω επιβάρυνσης του ήπατος, κάτι που, με τη σειρά του, οδηγούσε σε έκκριση χημικών ουσιών, οι οποίες προκαλούσαν θρομβώσεις στο αίμα, εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Η προτινόμενη σήμερα θεραπεία είναι η χορήγηση ενός φαρμάκου (LHRHa), που μειώνει την παραγωγή στο σώμα τόσο των οιστρογόνων, όσο και της τεστοστερόνης. Όμως κι αυτό έχει, επίσης, παρενέργειες στους άνδρες, οι οποίες προσομοιάζουν με εκείνες της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες, κάτι που, μεταξύ άλλων, οδηγεί σε οστεοπόρωση και διαβήτη.

Τα τσιρότα οιστρογόνου ή τα οιστρογόνα σε μορφή γέλης (τζελ) για τη θεραπεία του καρκίνoυ του προστάτη, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό. Επίσης, η αιτία που η λήψη των οιστρογόνων από το στόμα προκαλεί τις παρενέργειες, είναι ότι αυτές οι ορμόνες φθάνουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις απευθείας στο ήπαρ από το στομάχι, ενώ αν τα οιστρογόνα απορροφώνται μέσω του δέρματος, τότε αποφεύγεται η επίπτωση στο ήπαρ.

Οι ερευνητές, όπως ανέφεραν, θα συνεχίσουν τις κλινικές δοκιμές τους σε βάθος χρόνου σε πάνω από 600 ασθενείς για να δουν αν όντως τα τσιρότα οιστρογόνου είναι εξίσου αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της μεγέθυνσης του καρκινικού όγκου, όσο είναι οι τωρινές ορμονικές θεραπείες.

Διαβάστε, επίσης,

Νανοσωματίδια από τσάι κατά του καρκίνου του προστάτη

Ιός καταπολεμάει τον καρκίνο προστάτη

Καρκίνος προστάτη

www.emedi.gr

Βιβλιογραφία

cancerresearchuk.org

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καψικόν

Καψικόν. Τα οφέλη στην Υγεία από τις καυτερές πιπεριές που περιέχουν καψαϊκίνη είναι πολλά. Το καψικόν ή Capsicum annuum ή Καψικόν το ετήσιον ή πιπεριές...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ