Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓηριατρικήΚόλπο για να σταματήσετε την άνοια

Κόλπο για να σταματήσετε την άνοια

Κόλπο για να σταματήσετε την άνοια. Τρόπος να σταματήσετε την εξέλιξη της άνοιας και να επιβραδύνετε τη γήρανση των εγκεφαλικών κυττάρων
Ο περιορισμός των θερμίδων θεραπεύει την άνοια
Ο δραστικός περιορισμός έως 40% στη λήψη θερμίδων μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων, ακόμη και να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής.
Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν ένα τρόπο να μιμούνται τα αντιγηραντικά οφέλη του θερμιδικού περιορισμού, αναπτύσσοντας ένα φάρμακο σε μορφή χαπιού, που δρα στον εγκέφαλο, καθυστερώντας την εκφύλισή του και την άνοια. 
Η απώλεια νευρώνων και η συνακόλουθη έκπτωση των νοητικών-γνωστικών λειτουργιών συνοδεύουν την τρίτη ηλικία, ενώ επιταχύνονται δραματικά στις περιπτώσεις άνοιας και Αλτσχάιμερ. 
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ-Tεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και του Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιουζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης “The Journal of Neuroscience”, συνέθεσαν ένα χάπι που ενεργοποιεί ένα ένζυμο, τη σιρτουίνη 1 (SIRT1-Sirtuin 1 ή NAD-dependent deacetylase sirtuin-1), στα εγκεφαλικά κύτταρα και επιβραδύνει την εκφύλισή τους.
Οι ερευνητές του ΜΙΤ εστιάστηκαν στο πώς ο θερμιδικός περιορισμός επιδρά στα κύτταρα του εγκεφάλου και έδειξαν ότι η μείωση κατά 40% στη λήψη θερμίδων αύξησε το επίπεδο ενός ενζύμου στον εγκέφαλό τους, κάτι που καθυστέρησε τη φυσιολογική απώλεια των νευρώνων λόγω ηλικίας. Μετά από τρεις μήνες αυστηρής δίαιτας, όσοι πήραν μέρος στη μελέτη τα κατάφεραν καλύτερα στα τεστ μνήμης σε σχέση με τους υπόλοιπους που έτρωγαν κανονικά και δεν είχαν υποστεί μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες μιμήθηκαν τον θερμιδικό περιορισμό, δίνοντας ένα φάρμακο που ενεργοποιούσε το ίδιο ένζυμο στον εγκέφαλο. Και σε αυτή την περίπτωση, τα πήγαν καλύτερα στα τεστ αυτοί που πήραν τη φυσική ουσία, σε σχέση με όσους δεν είχαν πάρει το ίδιο φάρμακο.
Έτσι, για πρώτη φορά, οι ερευνητές έδειξαν ότι ένα μόριο (που θα μπορούσε να ληφθεί και σε μορφή χαπιού) είναι σε θέση να αποτρέψει τον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων. Ο περιορισμός των θερμίδων όντως μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο της ζωής. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Οι αμερικανοί ερευνητές τόνισαν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω, ώστε να υπάρξει επιβεβαίωση ότι η αύξηση του επιπέδου του συγκεκριμένου ενζύμου μέσω ενός χαπιού θα ωφελήσει πράγματι την υγεία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων. Αν όντως αυτό αποδειχτεί, τότε ένα τέτοιο χάπι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά κατά της νόσου Αλτσχάιμερ.
Για παράδειγμα, το υπερβολικό σωματικό βάρος που προκύπτει από μια δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακες και λίπη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο AD. Αντίθετα, η μείωση της πρόσληψης θερμίδων σε μια τακτική διατροφή μπορεί να παρατείνει μια υγιή διάρκεια ζωής και να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης AD και σχετικής άνοιας
Σημειώνεται, ότι και η ρεσβερατρόλη, που περιέχεται στο κόκκινο κρασί, αυξάνει τη σιρτουίνη 1.
Βιβλιογραφία
healthline.com
Διαβάστε, επίσης,
www.emedi.gr
Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ