Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΑγγειοχειρουργικήRivaroxaban σε επεμβάσεις ισχίου και γόνατος

Rivaroxaban σε επεμβάσεις ισχίου και γόνατος

Rivaroxaban σε επεμβάσεις ισχίου και γόνατος. Xarelto-Rivaroxaban. Οι ενδείξεις, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του φαρμάκου
Ριβαροξαβάνη
Ενδείξεις
1.         Πρόληψη του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και συστηματικής εμβολής σε ενήλικες ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή με έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου
2.         Θεραπεία της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (DVT-deep vein thrombosis) και την πρόληψη υποτροπιάζουσας DVT και πνευμονικής εμβολής (PE-pulmonary embolism) μετά από οξεία DVT σε ενήλικες.
3.         Πρόληψη της φλεβικής θρομβοεμβολής σε ενήλικες ασθενείς που υποβάλλονται σε  χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου ή γόνατος.
Το Xarelto έχει έγκριση για τη μείωση του κινδύνου θρόμβωσης του αίματος μετά από χειρουργικές επεμβάσεις του ισχίου και γονάτου.
Το Xarelto (rivaroxaban) χρησιμοποιείται για τη μείωση του κινδύνου θρόμβωσης του αίματος, της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (DVT) και πνευμονικής εμβολής (PE-pulmonary embolism) μετά χειρουργική επέμβαση γόνατος ή ισχίου.
Πρόκειται για τον πρώτο διαθέσιμο από του στόματος ενεργό άμεσο αναστολέα παράγοντα Xa. Η αναστολή του παράγοντα Xa διακόπτει την ενδογενή και εξωγενή οδό του καταρράκτη της πήξης του αίματος, αναστέλλοντας τη δημιουργία θρομβίνης και την ανάπτυξη θρόμβων. Το rivaroxaban δεν αναστέλλει τη θρομβίνη (ενεργοποιημένος Παράγοντας ΙΙ) και δεν έχει καμία επίδραση στα αιμοπετάλια, όπως, έχει αποδειχθεί. Το rivaroxaban απορροφάται καλά από το έντερο και η μέγιστη αναστολή του παράγοντα Xa εμφανίζεται τέσσερις ώρες μετά τη δόση. Τα αποτελέσματα διαρκούν 8-12 ώρες, αλλά η δραστηριότητα του παράγοντα Xa δεν επιστρέφει στο φυσιολογικό εντός 24 ωρών, έτσι, ώστε, η μια φορά την ημέρα δοσολογία είναι αρκετή.
Το Xarelto είναι ένα χάπι που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα. Εκείνοι που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος θα πρέπει να λαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή για 12 ημέρες και οι ασθενείς που υποβάλλονται σε διαδικασία αντικατάστασης ισχίου πρέπει να λάβουν το Xarelto για 35 ημέρες.
Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του Xarelto αξιολογήθηκε σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αρθροπλαστική ισχίου και ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος. 
Κλινικές μελέτες έχουν σχεδιαστεί για τον εντοπισμό εμφάνισης φλεβικών θρομβοεμβολικών επεισοδίων, εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (DVD),  πνευμονικής εμβολής (PE) ή θανάτου σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία. Η θεραπεία με Xarelto συγκρίθηκε με τη θεραπεία με ενοξαπαρίνη, ένα φάρμακο που εμποδίζει την θρόμβωση και την πήξη του αίματος.
Το Xarelto αντιπροσωπεύει μια νέα από του στόματος θεραπευτική επιλογή για να βοηθήσει στην πρόληψη της πήξης του αίματος σε ασθενείς που κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις αντικατάστασης ισχίου ή γόνατος αντικατάστασης. Περισσότεροι από 6.000 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου ή γόνατος, έλαβαν Xarelto σε κλινικές μελέτες. Μεταξύ των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος, 9,7 τοις εκατό των ασθενών που έλαβαν Xarelto είχε φλεβοθρόμβωση σε σύγκριση με το 18,8 τοις εκατό των ασθενών που έλαβαν ενοξαπαρίνη. Μεταξύ αυτών που υποβλήθηκαν σε αρθροπλαστική ισχίου, 1,1 τοις εκατό των ασθενών που έλαβαν Xarelto είχε φλεβοθρόμβωση, σε σύγκριση με το 3,9 τοις εκατό από αυτούς που έλαβαν ενοξαπαρίνη. Σε μια άλλη μελέτη σε ασθενείς με αντικατάστασης ισχίου, 2,0 τοις εκατό των ασθενών που έλαβαν Xarelto είχε φλεβοθρόμβωση σε σύγκριση με 8,4 τοις εκατό των ατόμων που έλαβαν ενοξαπαρίνη.
Η πιο συνηθισμένη παρενέργεια που παρατηρήθηκε σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με Xarelto ήταν η αιμορραγία.
Φάρμακα για την πρόληψη της πήξης του αίματος περιλαμβάνουν την ενοξαπαρίνη, τη fondaparinux ή φονταπαρινόξη, τη δαλτεπαρίνη) για τη χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου μόνο, τη βαρφαρίνη, τη φαινπροκουμόνη, την ασενοκουμαρόλη και όλοι οι από του στόματος ενεργοί ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ (VKA-Vitamin K antagonists) που προκαλούν μείωση της ηπατικής σύνθεσης μια σειράς παραγόντων πήξης, συμπεριλαμβανομένου του Παράγοντα X. 
Επίσης, το rivaroxaban έχει μελετηθεί για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων σε κολπική μαρμαρυγή, την πρόληψη της φλεβικής θρομβοεμβολής σε νοσηλευόμενους ιατρικά πάσχοντες ασθενείς, τη θεραπεία και την δευτερογενή πρόληψη της φλεβικής θρομβοεμβολής και τη δευτερογενή πρόληψη των μειζόνων καρδιοαγγειακών επεισοδίων σε ασθενείς με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο. 
Το rivaroxaban έχει μια εντυπωσιακή δομική ομοιότητα με το αντιβιοτικό λινεζολίδη.  Συνεπώς, το rivaroxaban μελετήθηκε για τυχόν αντιμικροβιακές ιδιότητες και για τη δυνατότητα της μιτοχονδριακής τοξικότητας, η οποία είναι μια γνωστή επιπλοκή της μακροχρόνιας χρήσης λινεζολίδης. Από τις μελέτες διαπιστώθηκε ότι ούτε το rivaroxaban ούτε οι μεταβολίτες του έχουν αντιβιοτική δράση εναντίον Gram-θετικών βακτηρίων. Όσο για την μιτοχονδριακή τοξικότητα, από τις in vitro μελέτες διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός και δεν είναι πιθανό να έχει κλινική συνέπεια, επειδή το rivaroxaban προορίζεται και εγκρίθηκε για βραχυπρόθεσμη χρήση.
Διαβάστε, επίσης,
Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ