Αμυγδαλωτά. Η διατροφική αξία των αμυγδαλωτών είναι μεγάλη, γιατί έχουν πολλές βιταμίνες και μπορείτε να τα φτιάχνετε στο σπίτι μόνοι σας
Αμυγδαλωτά
Τα αμυγδαλωτά είναι ένα γλύκισμα αρκετά ακριβό, αφού, το συστατικό που βρίσκεται στην μεγαλύτερη ποσότητα είναι τα αμύγδαλα.
Το αμύγδαλο είναι ο καρπός της αμυγδαλιάς.
Το εξωκάρπιο έχει χρώμα γκριζοπράσινο και είναι χνουδωτό.
Στο εσωτερικό του υπάρχει ο πυρήνας, ένα ξυλώδες τσόφλι και μέσα σε αυτό ένα ή δύο σπέρματα που είναι και αυτά που χρησιμοποιούνται για τροφή ή επεξεργασία. Ανάλογα με την ποικιλία του δέντρου, τα σπέρματα είναι γλυκά ή πικρά.
Τα αμύγδαλα περιέχουν 25-40% αμυγδαλέλαιο, που χρησιμοποιείται στη φαρμακοποιία, την κοσμετολογία και στην αρωματοποιία.
Σε πολλά κράτη, τα αμύγδαλα χρησιμοποιούνται για την ίαση από νευρικές και διατροφικές διαταραχές, καθώς και για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.
Το αμύγδαλο ήταν ο δημοφιλέστερος ξηρός καρπός της Κλασσικής περιόδου. Ευδοκιμούσαν σε πολλές περιοχές, ενώ τα αμύγδαλα της Νάξου είχαν ξεχωριστή θέση. Το δέντρο εξημερώθηκε στην ανατολή περίπου την 3η χιλιετία π.Χ.
Μια άλλη ποικιλία αμυγδάλων, τα πικραμύγδαλα, είναι καρπός ενός μη βελτιωμένου εγχώριου δέντρου ή προϊόν αναλογίας μη γλυκών σπόρων από δέντρα της εξημερωμένης ποικιλίας, τα οποία κατά την γνώμη τους προφύλασσαν από τα κακά συμπτώματα της μέθης, ενώ το αμυγδαλέλαιο αποτελούσε την βάση για την παρασκευή αρωμάτων.
Τα αμύγδαλα μπορούν να φαγωθούν ωμά ή ψημένα και αλατισμένα.
Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Χετταίοι, οι Ρωμαίοι και οι Ευρωπαίοι τον Μεσαίωνα τα χρησιμοποιούσαν και στην μαγειρική, κάτι που γίνεται ακόμα και σήμερα. Επίσης, καβουρντισμένα και τριμμένα, λιωμένα ή και ολόκληρα χρησιμοποιούνται και στη ζαχαροπλαστική.
Στην Ελλάδα γνωστά γλυκά που παρασκευάζονται με βάση τα αμύγδαλα είναι τα αμυγδαλωτά.
Τα πικρά αμύγδαλα αναπτύσσουν, όταν ο καρπός πληγωθεί ή υποστεί μηχανική παραμόρφωση, ένα πολύ ισχυρό δηλητήριο, το πρωσικό οξύ.
Σε ορισμένες χώρες, η αμυγδαλιά-νάνος καλλιεργείται και ως διακοσμητικό φυτό.
Συνταγή αμυγδαλωτών:
- 450γρ βιολογικά άσπρα αμύγδαλα
- 225γρ ακατέργαστη ζάχαρη
- 100γρ ασπράδια βιολογικών αυγών
- 10γρ βιολογικό κονιάκ
- ο χυμός ενός βιολογικού λεμονιού
Εκτέλεση
- Βάζετε τα αμύγδαλα σε ένα σκεύος με λίγο νερό στην φωτιά, έτσι, ώστε, να μπορέσετε να αποχωρήσετε το φλοιό και τα χτυπάτε, έτσι ώστε να γίνουν τρίμματα.
- Στη συνέχεια ανακατεύετε τη ζάχαρη με τα λιωμένα αμύγδαλα, ενώ προσθέτετε το ασπράδια των αυγών χτυπημένα σε μαρέγκα και το κονιάκ.
- Ψήνετε στο φούρνο.
- Μπορεί να είναι και επικαλυμμένα με βιολογική άχνη ζάχαρη και να βάλετε σε καθένα στην κορυφή ένα βιολογικό γαρίφαλο.
Ποσότητα μαγειρεμένου τροφίμου: 625γρ
Οι βιταμίνες που προσφέρονται από τα αμύγδαλα, το χυμό λεμονιού και τα αυγά.
- Το περιεχόμενο σε βιταμίνη Α είναι 10 μγρ ανά 100γρ, αλλά η καροτίνη απουσιάζει.
- Το περιεχόμενο σε βιταμίνη D είναι 0,13μγρ ανά 100γρ.
- Καλός προμηθευτής της βιταμίνης Ε σε στάθμη 9,1χλγρ ανά 100γρ.
- Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που υπάρχουν είναι (σε χλγρ ανά 100γρ): θειαμίνη 0,12, ριβοφλαβίνη 0,45, νικοτινικό οξύ 2,4, πυριδοξίνη 0,06, παντοθενικό οξύ 0,35. Το επίπεδο του φυλλικού οξέος είναι 45μγρ ανά 100γρ και το επίπεδο της βιοτίνης είναι 2 μγρ ανά 100γρ.
- Το περιεχόμενο σε βιταμίνη C είναι 2χλγρ ανά 100γρ.
- Είναι εξαιρετική πηγή καλίου που επιπλέον είναι χαμηλή σε νάτριο. Πλούσια πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου. Καλή πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου και θείου. Τα επίπεδα μετάλλων (σε χλγ ανά 100γρ) είναι: νάτριο 13, κάλιο 400, ασβέστιο 120, μαγνήσιο 120, φώσφορος 220, σίδηρος 2,0, χαλκός 0,08, ψευδάργυρος 1,5, θείο 81 και χλώριο 13.
Τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα για την υγεία σας
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα για την υγεία σας
Διαβάστε, επίσης,