Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓυναικολογίαΟ καρκίνος του μαστού στην αρχαία Αίγυπτο

Ο καρκίνος του μαστού στην αρχαία Αίγυπτο

Ο καρκίνος του μαστού στην αρχαία Αίγυπτο. Ο καρκίνος του μαστού έχει περιγραφεί από πολύ παλιά και η χειρουργική εφαρμοζόταν από πρακτικούς

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η χειρουργική εφαρμοζόταν από πρακτικούς, αλλά, ήταν μια πολύ ριζοσπαστική θεραπεία, αφού δεν υπήρχε η αναισθησία και δεν εφαρμοζόταν η αντισηψία.

Πάπυρος Smith (1600 πΧ)

Κατεγράφησαν όγκοι μαστού το 1600 π.Χ. σε πάπυρους Αιγυπτιακούς που βρέθηκαν στη Θήβα της Αιγύπτου το 1862 και ανακοινώθηκαν από τον Edwin Smith, καθώς και από τον Ebers (1500 π.Χ.). Σε αυτούς αναφέρονται 700 θεραπευτικές συμβουλές για διάφορα ιατρικά θέματα. Επίσης, είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται κακοήθης όγκος στήθους, όχι σε γυναίκα, αλλά σε άνδρα και είναι η περίπτωση του πάπυρου Edwin Smith.

Τίτλος: Οδηγίες (του χειρουργού προς τον μαθητή του) που αφορούν εξελκωμένους όγκους στο μαστό (σε άνδρα).

Εξέταση: Ο γιατρός κάνοντας κλινική εξέταση σε έναν άνδρα που έχει καρκίνο του μαστού διερευνά εάν το οίδημα έχει εξαπλωθεί στην γύρω περιοχή, εάν έχει συμβεί επιμόλυνση στην περιοχή πάνω από τον όγκο (δηλαδή, αν είναι ψυχρή η περιοχή ή θερμή όταν ψηλαφείται, αν υπάρχει κοκκιωμάτωση ή υγρό) και γενικά αν είναι εξελκωμένος ο όγκος και ψηλαφητικά.

Διάγνωση: Εάν ο όγκος είναι εξελκωμένος πρέπει να θεωρηθεί νόσος, για την οποία θα γίνει προσπάθεια να θεραπευθεί.

Θεραπεία: Δεν υπάρχει θεραπεία. Εάν βρεθεί εξελκωμένος όγκος μαστού σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος πρέπει να ακολουθηθούν οι ίδιες οδηγίες.

Σχόλιο: Εξελκωμένος όγκος μαστού σημαίνει η παρουσία οιδήματος στο μαστό, που είναι μεγάλο, εξαπλώνεται στην γύρω περιοχή και είναι σκληρό. Στην ψηλάφηση είναι σα να πιάνεις μια μπάλα σκληρή ή ένα πράσινο ανώριμο φρούτο σκληρό και κρύο.

(Ελεύθερη μετάφραση από το βιβλίο «Surgery an illustrated history» Ira M. Rutkow, M.D., M.P.H., DR.P.H. published by Mosby).

Ο πάπυρος Edwin Smith From Breasted J: The Edwin Smith Surgical Papyrus, Chicago, 1930, University of Chicago

Βιβλιογραφία

Διδακτορική Διατριβή Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Διαβάστε, επίσης,

Ο μαστός στην Τέχνη

Ο ακρωτηριασμός των μαστών

Μαστός και μαστεκτομή

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυστίτιδα

Κυστίτιδα. Πρόληψη και θεραπεία κυστίτιδας, που είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως, με φυσικούς τρόπους Η κυστίτιδα είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης ή του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ