Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024

Κορωνοϊοί

Κορωνοϊοί. Λοιμώξεις από κοροναϊούς ή κορονοϊούς ή κορωνοϊούς ή κορωναϊούς είναι οικογένεια RNA ιών που προκαλούν ασθένειες.

Οι κορονοϊοί ή κοροναϊοί ή κορωνοϊοί ή κορωναϊοί είναι οικογένεια RNA ιών που προκαλούν ασθένειες σε θηλαστικά και πτηνά.

Οι κοροναϊοί (Coronaviruses) είναι ιοί με περίβλημα, RNA γονιδιώματος. Το όνομα “coronavirus” προέρχεται από τη λατινική κορώνα, που σημαίνει στεφάνη  και αναφέρεται στην χαρακτηριστική εμφάνιση των ιών στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο με προεξοχές σαν κρόσσια, που μοιάζουν με τον ήλιο.  

Οι κοροναϊοί μολύνουν, κυρίως, το ανώτερο αναπνευστικό και το γαστρεντερικό σωλήνα των θηλαστικών και πτηνών.

Τέσσερα έως πέντε διαφορετικά, επί του παρόντος, γνωστά στελέχη κορονοϊών μολύνουν τους ανθρώπους. Το πιο γνωστό στέλεχος είναι το SARS-CoV που προκαλεί το SARS-Severe acute respiratory syndrome-Σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο και έχει μια μοναδική παθογένεια, επειδή, προκαλεί λοίμωξη τόσο του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, όσο και γαστρεντερίτιδα.

Οι κοροναϊοί  είναι υπεύθυνοι για ένα σημαντικό ποσοστό του συνόλου των κοινών κρυολογημάτων στους ενήλικες ανθρώπους. Οι κορονοϊοί προκαλούν κρυολόγημα στους ανθρώπους, κυρίως, το χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. 

Σε κοτόπουλα, ο ιός της λοιμώδους βρογχίτιδας (IBV-Infectious bronchitis virus-Ιός λοιμώδους βρογχίτιδας), ένας κορονοϊός, στοχεύει όχι μόνο την αναπνευστική οδό, αλλά και την ουρογεννητική οδό. Ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί σε διάφορα όργανα σε όλο το κοτόπουλο. Οι κορονοϊοί, επίσης, μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από ασθένειες στα εκτρεφόμενα ζώα και οικόσιτα ζώα.


Ο κύκλος μόλυνσης του κοροναϊού

Η αναπαραγωγή του Coronavirus αρχίζει με την είσοδο στο κύτταρο, η οποία λαμβάνει χώρα στο κυτταρόπλασμα. Μετά την είσοδο στο κύτταρο το σωματίδιο του ιού είναι μη επικαλυμμένο και το γονιδίωμα RNA εναποτίθεται στο κυτταρόπλασμα, για να συνδεθεί με τα ριβοσώματα για μετάφραση και να μεταγραφεί σε νέα αντίγραφα RNA χρησιμοποιώντας τα κύτταρα του ξενιστή.

Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες γνώριζαν μόνο για την ύπαρξη των δύο ανθρώπινων coronaviruses (HCoV-229Ε και HCoV-OC43). Η ανακάλυψη του SARS-CoV πρόσθεσε ένα άλλο ανθρώπινο coronavirus στη λίστα. Μέχρι το τέλος του 2004, τρία ανεξάρτητα ερευνητικά εργαστήρια ανέφεραν την ανακάλυψη ενός τέταρτου ανθρώπινου κορονοϊού. Έχει ονομαστεί NL63, New Haven κοροναϊός από τις διάφορες ερευνητικές ομάδες. Στις αρχές του 2005, μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ ανέφερε ότι βρήκε έναν πέμπτο σε δύο ασθενείς με πνευμονία, και στη συνέχεια τον ονόμασε HKU1. Τον Σεπτέμβριο του 2012,  ένα νέο είδος του κορονοϊού, ονομάστηκε Novel Coronavirus 2012 (nCoV) που είναι παρόμοια με το SARS.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει ένα παγκόσμιο συναγερμό για να βοηθήσει τις χώρες να ενισχύσουν τα μέτρα προστασίας της υγείας κατά του νέου ιού. Ο ΠΟΥ με ενημέρωση στις 28 του Σεπτεμβρίου του 2012 είπε ότι ο ιός δεν φαίνεται να μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο. 

Λίστα των ανθρώπινων κοροναϊών

  • HCoV-229E
  • HCoV-OC43
  • SARS-CoV
  • NL63/NL/New Haven 
  • HKU1-CoV
  • HCoV-EMC

Μετα τον COVID-19 πολλά μεταλλαγμένα στελέχη παρουσιάζονται κατά διαστήματα…

Οι ασθένειες που προκαλούνται από πολύ μεταβλητούς ιούς RNA αποδεικνύονται πολύ δύσκολο να ελεγχθούν και η ανάπτυξη εμβολίων κατά τέτοιων ιών είναι ανεπιτυχής. Η μεταβλητότητα των ιοσωμάτων τους, τους επιτρέπει τη γρήγορη εξέλιξη των ιών RNA που αναπτύσσουν αντίσταση στα εμβόλια πολύ πιο γρήγορα από ότι στους ιούς DNA

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας ενηλίκων

Κάνναβη για τη λοίμωξη από κορονοϊό

Οι παρενέργειες από την παρατεταμένη χρήση μάσκας

Μετάγγιση πλάσματος με αντισώματα έναντι του κορωνοϊού

Ρεμδεσιβίρη

Οι ιατρικές χρήσεις της κολχικίνης

Αντιεμβολιαστικό κίνημα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια

Νόσος Kawasaki

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ