Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓυναικολογίαΠότε η κύηση είναι υψηλού κινδύνου

Πότε η κύηση είναι υψηλού κινδύνου

Πότε η κύηση χαρακτηρίζεται υψηλού κινδύνου και ποια τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την πρόληψη αποβολής

To 70% των εγκύων, που η κύησή τους χαρακτηρίζεται «υψηλού κινδύνου», είτε λόγω της ηλικίας της μέλλουσας μητέρας, είτε εξαιτίας κάποιων επιπλοκών, θα χρειαστεί να περάσει ένα μικρό ή μεγαλύτερο μέρος της εγκυμοσύνης σε σχετική ή απόλυτη ακινησία.

Το, τι ακριβώς σημαίνει ακινησία, μπορεί να διαφέρει σημαντικά από τη μία περίπτωση στην άλλη. Όταν ο γιατρός ζητάει κάτι τέτοιο, μπορεί να εννοεί από το να περιορίσετε τις μετακινήσεις και να ξεκουράζεστε κάποιες ώρες, στη διάρκεια της ημέρας, μέχρι να σταματήσετε να δουλεύετε, αλλά να κινήστε μέσα στο σπίτι ή και να νοσηλευτείτε για ένα διάστημα σε κλινική.

Οι λόγοι, για τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό, είναι πολλοί, αλλά ο στόχος είναι πάντα ένας: Να αυξηθούν οι πιθανότητες να συνεχιστεί η εγκυμοσύνη για όσο περισσότερο χρόνο γίνεται, ώστε να συμπληρωθούν οι εβδομάδες που είναι απαραίτητες για να γεννηθεί το μωρό δυνατό και υγιές.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 12-1-1024x1024.png


Μερικές από τις αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν μια έγκυο στο κρεβάτι είναι:

– Υπέρταση, προεκλαμψία και εκλαμψία.

– Προβλήματα στον τράχηλο της μήτρας, όπως ανεπάρκεια.

– Αιμορραγία.

– Πρόωρη έναρξη συσπάσεων μήτρας.

– Πολύδυμη κύηση.

– Ιστορικό αποβολών ή πρόωρων τοκετών.

– Προβλήματα στον πλακούντα, όπως προδρομικός πλακούντας, αποκόλληση ή χαμηλή πρόσφυσή του.


Τα είδη της «ακινησίας» κατά την εγκυμοσύνη

-Προγραμματισμένη ξεκούραση: Με την ελπίδα να μη χρειαστεί να μείνει η έγκυος εντελώς ξαπλωμένη, αργότερα, ο γιατρός είναι πιθανό -εφόσον υπάρχουν λόγοι που καθιστούν την κύηση «υψηλού κινδύνου», όπως εάν περιμένει περισσότερα από δύο μωρά ή είναι σε προχωρημένη ηλικία- να της συστήσει να ξεκουράζεται για ένα συγκεκριμένο διάστημα (π.χ. δύο ώρες ή για μισή ώρα κάθε τέσσερις-πέντε ώρες). Ή μπορεί να της ζητήσει να περιορίσει ή να σταματήσει εντελώς κάποιες δραστηριότητες, όπως να ανεβαίνει σκάλες, να περπατάει, να οδηγεί ή να στέκεται όρθια για πολλή ώρα κλπ.

-Μερική ακινησία: Στην περίπτωση αυτή, η έγκυος «απαγορεύεται» να εργάζεται, να οδηγεί και να κάνει δουλειές του σπιτιού, αλλά μπορεί να μένει καθιστή και να σηκώνεται για να φτιάξει π.χ. ένα σάντουιτς ή να κάνει ένα μπάνιο. Συχνά, της επιτρέπεται, ακόμα, να πάει σινεμά ή σε μια φίλη, αρκεί να μη χρειαστεί να οδηγήσει, να περπατήσει πολύ ή να ανεβοκατέβει σκάλες.

-Απόλυτη ακινησία: Αυτό, συνήθως, σημαίνει ότι η γυναίκα θα πρέπει να είναι ξαπλωμένη όλη μέρα και να σηκώνεται μόνο για να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα ή να κάνει ένα σύντομο ντους. Σε ακραίες περιπτώσεις, εάν απαιτείται συνεχής παρακολούθηση της κατάστασης από εξειδικευμένα μηχανήματα, είναι πιθανό, η έγκυος να χρειαστεί να παραμείνει όλο αυτό το διάστημα στο νοσοκομείο.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 7-819x1024.jpg


Τι θα κερδίσει η έγκυος εάν μείνει στο κρεβάτι

Όταν η έγκυος είναι ξαπλωμένη…

… δεν ασκείται μεγάλη πίεση στον τράχηλο.

… βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος στα νεφρά, γεγονός που βοηθά στη μείωση των οιδημάτων.

… αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος στη μήτρα, παρέχοντας έτσι περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο έμβρυο.

… μειώνονται τα επίπεδα κατεχολαμινών στο αίμα (οι ορμόνες του στρες που, μαζί με την αδρεναλίνη και την ντοπαμίνη, προκαλούν συσπάσεις της μήτρας).


Οδηγός επιβίωσης στο κρεβάτι

Τις πρώτες μέρες είναι σίγουρο, ότι θα τις περάσει, η γυναίκα σκεπτόμενη το μωρό και το πρόβλημα που οδήγησε το γιατρό να της ζητήσει να περάσει ένα διάστημα στο κρεβάτι. Όσο, όμως, οι εβδομάδες περνούν και το μωρό αποκτά την «ηλικία», που του επιτρέπει να γεννηθεί γερό και δυνατό, ίσως αρχίσει να αναρωτιέται τι συνέπειες θα υπάρχουν στο δικό της σώμα με το να περνάει τόσες πολλές ώρες ξαπλωμένη.

Η παρατεταμένη έλλειψη σωματικής κίνησης, μπορεί να προκαλέσει καούρες, πρήξιμο στα πόδια και πόνους στη μέση και την πλάτη. Ο γιατρός θα της δώσει συμβουλές για το πώς να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα και να νιώσει καλύτερα. Επιπλέον, η ακινησία μπορεί να προκαλέσει θρόμβους στο αίμα, γι’ αυτό θα χρειαστεί να παίρνει αντιπηκτικά. Τέλος, οι μυς χαλαρώνουν, γεγονός που σημαίνει, ότι θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να επιστρέψει μετά τον τοκετό στη σιλουέτα που είχε πριν μείνει έγκυος.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 11.jpg


Συμβουλές για να νιώθει καλύτερα η έγκυος σε ακινησία στο κρεβάτι…

…Πρέπει να ξαπλώνει στο πλάι και όχι ανάσκελα, ώστε να επιτρέπεται η καλύτερη ροή αίματος στη μήτρα. Πρέπει, επίσης, να φροντίζει να αλλάζει συχνά πλευρό, για να μην πονάει το σώμα της.
…Πρέπει να γυμνάζει τους μυς της (π.χ. κάνοντας μερικές ασκήσεις με βαράκια για τα χέρια) ή γενικά να κάνει μερικές ασκήσεις, που μπορεί να γίνουν σε καθιστή ή ξαπλωτή στάση.
…Πρέπει να τρώει σωστά, φροντίζοντας να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα όχι μόνο για εκείνη, αλλά και για το μωρό. Συχνά, οι γυναίκες που πρέπει, λόγω επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, να περάσουν ένα διάστημα στο κρεβάτι, παρουσιάζουν μειωμένη όρεξη και τείνουν να χάνουν κιλά και να γεννούν λιποβαρή μωρά.

Πρόσφατες έρευνες, δείχνουν ότι οι έγκυες που αναγκάζονται να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο κρεβάτι, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη και παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως σημαντική απώλεια όρεξης ή έντονες αλλαγές στη διάθεση, οπότε μπορεί να χρειαστεί η βοήθεια από έναν ψυχοθεραπευτή.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 8.jpg

Μερικές πρακτικές ιδέες για να μην πάθει κατάθλιψη μία έγκυος

  • Να οργανώσει την ημέρα της. Να διατηρεί μια ρουτίνα – ακόμα κι όταν το μόνο που ουσιαστικά αλλάζει μέσα στην ημέρα είναι ότι ξαπλώνει πότε στο κρεβάτι και πότε στον καναπέ.
  • Μπορεί να δουλέψει από το σπίτι. Εάν η δουλειά της, της επιτρέπει να κάνει κάποια πράγματα από το σπίτι (π.χ. επαγγελματικά τηλεφωνήματα, ενημέρωση μέσω Ίντερνετ, τηλεργασία κλπ.), θα της κάνει καλό να νιώθει ότι εξακολουθεί να είναι επαγγελματικά ενεργή και δραστήρια – ακόμη και στο κρεβάτι. Να φροντίσει, όμως, να μην αγχώνεται. Διαφορετικά, ίσως να μην είναι και τόσο καλή ιδέα.
  • Μπορεί να εκμεταλλευτεί το διαδίκτυο. Να ψάξει ιδέες, για το πώς θα ήθελε να διακοσμήσει το παιδικό δωμάτιο, να αγοράσει τα πρώτα ρουχαλάκια του μωρού και να δει ενημερωτικά βίντεο για το θηλασμό, χωρίς να χρειαστεί να σηκωθεί από το κρεβάτι. Έτσι, θα είναι προετοιμασμένη και θα χρειαστεί να «τρέξει» λιγότερο, όταν γεννηθεί το μωρό.
  • Να ανακαλύψει ένα δημιουργικό χόμπι. Μπορεί να μάθει να πλέκει, να κεντάει, να ζωγραφίζει, να μιλάει μια ξένη γλώσσα… Ακόμη καλύτερα, να ζητήσει από κάποια φίλη, που ξέρει ήδη, να έρχεται στο σπίτι και να τη διδάσκει. Έτσι, θα έχει μια δημιουργική απασχόληση και μια καλή παρέα.
  • Να οργανωθεί. Τώρα, σίγουρα γκρινιάζει που πρέπει να περνάει την ημέρα της χωρίς να κάνει τίποτα το ιδιαίτερο, όμως να έχει υπόψη, πόσο θα νοσταλγήσει αυτή τη νωχελική απραξία, μόλις γεννηθεί το μωρό. Μπορεί να εκμεταλλευτεί όλον αυτόν το χρόνο, για να ασχοληθεί με όλα όσα πάντα βαριόταν να κάνει, όπως να οργανώσει τις φωτογραφίες του γάμου της σε άλμπουμ, να μεταφέρει στην ατζέντα της όλα τα τηλέφωνα που βρίσκονται στη μνήμη του κινητού της και το αντίστροφο ή να «τακτοποιήσει» τα αρχεία στον υπολογιστή της.
  • Μπορεί, επίσης, να ασχοληθεί με τον εαυτό της. Πρόκειται να περάσει πάλι μόνη τις περισσότερες ώρες της ημέρας φορώντας τις πιτζάμες της; Αυτό δεν πρέπει να την εμποδίζει από το να κάνει ένα όμορφο χτένισμα στα μαλλιά της, να φορέσει μέικαπ και να απλώσει στο δέρμα της μια αρωματική λοσιόν. Ακόμα καλύτερα, ίσως ζητήσει από μια κομμώτρια ή μια αισθητικό να περνάει κάθε τόσο από το σπίτι για να την περιποιείται, ώστε να νιώθει καλύτερα.
  • Να επικοινωνεί. Μπορεί να ζητήσει από την κολλητή της να περνάει το απόγευμα από το σπίτι, να καλέσει τη γειτόνισσα για έναν καφέ (ναι, στην κρεβατοκάμαρα), να μιλήσει στο τηλέφωνο με το σύντροφό της, να στείλει e-mails στους συναδέρφους της, να επικοινωνήσει μέσω skype με τη μαμά της… Να μείνει σε επαφή με τους φίλους και τους γνωστούς της, ακόμα κι αν το μόνο που θέλει να κάνει είναι να τους γκρινιάζει για όσα τραβάει.

Εάν είναι ήδη μαμά…

Εάν έχει κι άλλο παιδί, εκτός από αυτό που περιμένει, η κατάσταση αυτή είναι σίγουρα δύσκολη, όχι μόνο για εκείνη, αλλά και για εκείνο, ειδικά εάν είναι ακόμα μικρό για να καταλάβει ότι η μαμά, δε μπορεί αυτό το διάστημα να το παίρνει αγκαλιά και να παίζει μαζί του. Το πιο σημαντικό, είναι να εξασφαλίσει, ότι δε θα διαταραχθεί η καθημερινή ρουτίνα του παιδιού – ακόμα κι αν χρειάζεται κάποιος άλλος να ασχοληθεί μαζί του, με τα πρακτικά ζητήματα, όπως να το πηγαίνει στον παιδικό σταθμό ή να το κάνει μπάνιο. Να προσπαθεί να αφιερώνει, έστω και λίγο χρόνο, κάθε μέρα, αποκλειστικά σε εκείνο, με δραστηριότητες που δεν απαιτούν να σηκωθεί από το κρεβάτι, όπως να του διαβάσει ένα παραμύθι ή να δούνε μαζί μια παιδική ταινία. Εάν υπάρχει η δυνατότητα, να φροντίσει κάποιος να βγαίνει μαζί του βόλτα καθημερινά, ώστε να εκτονώνει την ενέργειά του, και να βεβαιωθεί ότι όλοι οι χώροι του σπιτιού είναι ασφαλείς για εκείνο, ώστε να μη χρειάζεται να τρέξει πίσω του σε περίπτωση που απομακρυνθεί από το οπτικό της πεδίο.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 9.jpg


Μετά τον τοκετό

Αφού όλα πάνε καλά και συμπληρώσει τις εβδομάδες, που είναι απαραίτητες για να ωριμάσει το μωρό, ώστε να γεννηθεί γερό, θα μπορεί να ασχοληθεί με τον εαυτό της. Μην εκπλαγεί εάν διαπιστώσει ότι νιώθει να φουσκώνει και να πονούν τα πόδια της, επειδή ανέβηκε τα σκαλιά ενός ορόφου. Εάν έχει μείνει για μερικές εβδομάδες (ή και μήνες) στο κρεβάτι, είναι λογικό, η μυϊκή δύναμη και η αντοχή της να είναι μειωμένες. Θα χρειαστεί, να «χτίσει» ξανά το επίπεδο της ενεργητικότητάς της. Μόλις ο γιατρός της το επιτρέψει, μπορεί να επιλέξει μια ελαφριά μορφή άσκησης, όπως περπάτημα, γιόγκα ή κολύμβηση, που θα την βοηθήσει να δυναμώσει το μυϊκό της σύστημα και να αφήσει, σύντομα, πίσω της όλη την ταλαιπωρία που πέρασε.

Πηγή

imomy.gr

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την εγκυμοσύνη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την εγκυμοσύνη

Διαβάστε, επίσης, άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Τι να διαλέξετε καισαρική ή φυσιολογικό τοκετό;

Τι να διαλέξετε καισαρική ή φυσιολογικό τοκετό;

Παθήσεις μαστών

Τραχηλίτιδα

Τοξιναιμία της κύησης

Ερυθροβλάστωση εμβρύου

Επιλόχειος λοίμωξη

Έρπης της κυήσεως

Σύνδρομο πλακουντιακής ανεπάρκειας

Σεξ στην εγκυμοσύνη

Χρήσιμες πληροφορίες για την καισαρική τομή

Τοκετός μετά από μεταμόσχευση μήτρας

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ