Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΓιατί οι Κρητικοί ζουν περισσότερο

Γιατί οι Κρητικοί ζουν περισσότερο

Γιατί οι Κρητικοί ζουν περισσότερο. Τι είναι αυτό που τους προσφέρει μακροζωία και μια πιο υγιεινή ζωή για εκείνους και τις οικογένειές τους

Μια μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε το 1980, είχε δείξει, ότι το επίπεδο υγείας των Κρητικών ήταν το καλύτερο στον κόσμο.

Οι καρκίνοι και τα καρδιαγγειακά νοσήματα ήταν σπάνια, αφού από 100.000 άτομα στην Κρήτη, υπήρχαν μόνο 9 θάνατοι που αποδίδονται σε αυτές τις ασθένειες, σε αντίθεση με 466 στη Φινλανδία.

Αποδείχθηκε, επιπλέον, ότι αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές συνήθειες των Κρητικών, που το βασικό συστατικό είναι το ελαιόλαδο.


Τα κρητικά προϊόντα

Για τους Κρητικούς το μυστικό της μακροζωίας είναι πολύ απλό. Τρώνε ό,τι παράγει η πλούσια γη τους! Καταναλώνουν πολλά φρούτα, λαχανικά, χόρτα, φρέσκα προϊόντα, όσπρια, τυριά και ψωμί.

Οι Κρητικοί χρησιμοποιούν βότανα, για να προσθέσουν γεύση στο φαγητό τους. Κάνουν γλυκά/κέικ με φυσικές γλυκαντικές ύλες, μέλι και πετιμέζι.

Οι Κρητικοί τρώνε και κρέας. Στη σύγχρονη εποχή, το κρέας καταναλώνεται κατά τη διάρκεια εορτών, αλλά και κάθε Κυριακή, αν και υπάρχουν Κρητικοί που καταναλώνουν κρέας καθημερινά.

Τα νωπά προϊόντα, που καλλιεργούνται κάτω από τις πιο κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες, έχουν εξέχουσα θέση. Οι Κρητικοί καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών. Σταφύλια, σταφίδες, πορτοκάλια κ.ά. Το κρέας με αγκινάρες και τα άγρια χόρτα, όπως το σταμναγκάθι καταναλώνονται, συχνά.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 14-1-1024x429.jpg

Μια νέα επιστημονική μελέτη, του πανεπιστημίου Cambridge της Μ. Βρετανίας, αποδεικνύει ότι οι Κρητικοί ζουν περισσότερο.

Σύμφωνα, με τη νέα μελέτη από το Wellcome Trust Sanger Institute στο Cambridge, UK , οι Κρητικοί διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, παρά το ότι κάνουν μια διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη. Η μελέτη έγινε στα Ανώγεια Κρήτης και στις γύρω περιοχές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι έχουν μια σπάνια γενετική πάθηση, που τους προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτό το γονίδιο είναι 40 φορές πιο συχνό σε αυτό το μικρό ελληνικό πληθυσμό, από ό, τι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Το γονίδιο που είναι γνωστό ως R19X, βρέθηκε για πρώτη φορά στον Amish πληθυσμό (Ελβετοί, Γάλλοι και Γερμανοί που μετανάστευσαν στην Πενσυλβανία) το 2008. Μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ενώ την ίδια στιγμή, αυξάνει την λιποπρωτεϊνη υψηλής πυκνότητας, γνωστή ως «καλή χοληστερόλη», τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ο τρόπος της ζωής αυτών των ανθρώπων. Ζουν σε ορεινά χωριά της Κρήτης και ασκούνται πολύ, πράγμα που τους βοηθά να ζήσουν μια μακρά και υγιή ζωή, παρά την υψηλή σε λιπαρά διατροφή, που θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία.

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και σε  στρατηγικές πρόληψης των καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, και μεταβολικών διαταραχών.

Τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα για μία πιο υγιεινή ζωή

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα για μια πιο υγιεινή ζωή

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 16.jpg

Διαβάστε, επίσης,

Androcymbium rechingeri

Bupleurum kakiskalae

Το κρητικό χάπι για το κρυολόγημα και τη γρίπη

Η Κρήτη κόμβος της Μεσογείου

Ελιά και θεραπευτικές ιδιότητες

Γραβιέρα Κρήτης

Ατεκνόχορτα

Eλληνικό Μέλι

Το κόκκινο κρασί χαρίζει μακροζωία

Κριαράς Εμμανουήλ

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΚαρκίνος Στομάχου
Επόμενο άρθροΚαρκίνος παγκρέατος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ