Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Λαμβλίαση

Λαμβλίαση. Eίναι η μόλυνση από βακτήρια, που φυσιολογικά υπάρχουν στο λεπτό έντερο και σε ζώα που συναντώνται σε ποταμούς και λίμνες.

Η λαμβλίαση, ICD-10 A07.1, οφείλεται στο μαστιγοφόρο πρωτόζωο Λάμβλια η εντερική (Giardia lamblia ή Giardia duodenalis ή Gardia Intestinalis).

Η Giardia intestinalis ή G. lamblia ή Lamblia intestinalis είναι ένα μαστιγοφόρο πρωτόζωο, το οποίο προκαλεί λοίμωξη σποραδικά ή υπό μορφή επιδημιών, σε εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο πιο συχνός τρόπος μετάδοσης είναι η λήψη των κύστεων του παρασίτου G. lamblia με το μολυσμένο νερό, η μετάδοση με τα μολυσμένα τρόφιμα και η μετάδοση από άτομο σε άτομο.

Το πρωτόζωο αποικίζει το δωδεκαδάκτυλο και το ανώτερο 1/3 της νήστιδας, εγκαθίσταται στο λεπτό έντερο και προκαλεί συμπτώματα, σε ένα ποσοστό 25%-50% των μολυσμένων ατόμων. Στη συνέχεια, από το λεπτό έντερο μολύνουν δια της πρωκτικής οδού, το περιβάλλον του φορέα κι έτσι ο κύκλος συνεχίζεται.

Προσβάλλει συχνότερα παιδιά και ιδρυματοποιημένα άτομα.

Οι ταξιδιώτες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο προσβολής, ιδίως, οι κατασκηνωτές και οι πεζοπόροι, αν καταναλώνουν νερό από λίμνες και από πηγάδια, δίχως την απαραίτητη επεξεργασία.

Ενδημεί, κυρίως, σε θερμά και υγρά κλίματα. Αρκετά ζώα (ήμερα και άγρια, π.χ. κάστορες) χρησιμεύουν ως αποθηκευτικοί ξενιστές της Λάμβλια στη φύση, αλλά δεν είναι, ακόμη, γνωστό αν η λαμβλίαση είναι μια πραγματική ζωονόσος.

Ο χρόνος επώασης  είναι 7– 14 ημέρες. Η οξεία φάση διαρκεί 2 – 4 εβδομάδες.

Σημεία και συμπτώματα λαμβλίασης

20%-50% των μολυσμένων ατόμων είναι συμπτωματικοί.

Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι το εμπύρετο διαρροϊκό σύνδρομο, που διαρκεί από 5 ημέρες μέχρι εβδομάδες, με διάχυτους κοιλιακούς πόνους, τεινεσμό, ναυτία κι απώλεια βάρους. Οι κενώσεις είναι λιπαρές και κάκοσμες.

Η κλινική λοίμωξη περιλαμβάνει ασυμπτωματική αποβολή κύστεων (συχνά η λοίμωξη παραμένει ασυμπτωματική), οξεία διάρροια, μετεωρισμό και σπανιότερα, διαρροϊκό σύνδρομο, με δυσαπορρόφηση και δυσανεξία στη λακτόζη και απώλεια βάρους.

Η διάγνωση γίνεται με τι ιστορικό του ασθενούς αλλά, κυρίως, με την παρασιτολογική εξέταση κοπράνων, για την ανίχνευση της Gardia στα κόπρανα, όπου θα αναζητηθούν οι κύστεις – ωάρια, καθώς και το ίδιο το παράσιτο, που έχει εικόνα χαρακτηριστική.

Η λοίμωξη μεταδίδεται, επίσης, από άνθρωπο σε άνθρωπο με άμεση επαφή, γεγονός που έχει προκαλέσει στο παρελθόν την εμφάνιση σποραδικών ή συρροϊκών κρουσμάτων σε  ιδρύματα.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 13.jpg

Παράγοντες κινδύνου για λαμβλίαση

 • Παιδικοί σταθμοί.
 • Ανδρική ομοφυλοφιλία.
 • Κατασκήνωση σε άγρια μέρη.
 • Υπογαμμασφαιριναιμία και ανεπάρκεια IgA. Στους ασθενείς, αυτούς, η διάρροια είναι βαριά και παρατεταμένη.

Διαφορική διάγνωση λαμβλίασης

 • Αιτίες άλλες διάρροιας λεπτού εντέρου.
 • Λοιμώδη αίτια, όπως κρυπτοσποριδίαση, ισοσπορίαση.
 • Άλλα αίτια δυσαπορρόφησης, όπως κοιλιοκάκη, τροπικό sprue, σύνδρομο υπέρμετρης ανάπτυξης βακτηριδίων, ειλεϊτιδα Crohn.
 • Ευερέθιστο έντερο, όταν η διάρροια δε συνοδεύεται από απώλεια βάρους.

Διάγνωση λαμβλίασης

 • Συνήθως, ζητούνται 3 επαναλαμβανόμενα δείγματα κοπράνων. Κύστεις παρατηρούνται σε μονιμοποιημένα και φρέσκα κόπρανα και μερικές φορές ανευρίσκονται τροφοζωϊτες σε πρόσφατες διαρροϊκές κενώσεις.
 • Επίσης, γίνεται με φθορίζοντα αντισώματα και ELISA.
 • Η βιοψία δείχνει λεμφοκυτταρική διήθηση και τροφοζωϊτες στην επιφάνεια.
 • Γίνεται και η δοκιμασία Enterotest. Μια κάψουλα πηκτής δεμένη με σχοινί καταπίνεται και αφήνεται στο δωδεκαδάκτυλο όλη τη νύχτα.
 • Γίνεται οισοφαγογαστροδωδεκαδακτυλοσκόπηση, με βιοψία και λήψη υγρού εντέρου.

Επειδή, προσβάλλεται, κυρίως, το 12δάκτυλο, η συχνότερη και βαρύτερη επιπλοκή της λαμβλίασης είναι η εμφάνιση συνδρόμου δυσαπορρόφησης, που αφορά και τη βιταμίνη Β12 (η έλλειψη της οδηγεί σε εμφάνιση μεγαλοβλαστικής αναιμίας), καθώς και σε απώλεια βάρους.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 12-2-1024x683.jpg

Θεραπεία λαμβλίασης

Χορηγείται αντιπαρασιτική αγωγή για την αποφυγή  ανάπτυξης του συνδρόμου δυσαπορρόφησης.

Η θεραπεία δεν είναι πάντα απαραίτητη, καθώς, η λοίμωξη, συνήθως, υποχωρεί από μόνη της. Aν η ασθένεια είναι οξεία ή τα συμπτώματα επιμένουν χορηγείται μετρονιδαζόλη, αλβενδαζόλη και τινιδαζόλη. Στις περισσότερες χώρες, το φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της λαμβλίασης είναι η μετρονιδαζόλη. Η αλβενδαζόλη είναι εξίσου αποτελεσματική, αλλά έχει λιγότερες παρενέργειες (γαστρεντερικές και νευρολογικές). Και τα δυο φάρμακα χρειάζονται 5-10 ημέρες για τη θεραπεία. Η αλβενδαζόλη λαμβάνεται μία φορά την ημέρα, ενώ η μετρονιδαζόλη πρέπει να λαμβάνεται τρεις φορές την ημέρα. Άλλα φάρμακα είναι η tinidazole, η φουραζολιδόνη 8mg/3 φορές την ημέρα για 10 ημέρες (παιδιά), η nitazoxanide και η παρομομυκίνη, που είναι μη απορροφήσιμη αμινογλυκοσίδη (κύηση). Επίσης, χορηγείται κινακρίνη 100mg 3 φορές την ημέρα. Εκτός από την παρομομυκίνη, τα υπόλοιπα φάρμακα αντενδείκνυνται το πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης. Η κινακρίνη προκαλεί ψύχωση και η μετρονιδαζόλη είναι υπεύθυνη για καρκινογένεση και αντίδραση δισουλφιράμης.

Φαρμακευτική αγωγή γίνεται σε όλα τα μολυσμένα άτομα και αναπληρώνονται όλα τα υγρά σε αφυδάτωση. Δίνεται διατροφή φτωχή σε λακτόζη και λίπη.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 14.jpg

Πρόληψη λαμβλίασης

Προληπτικά, είναι απαραίτητο να αποφεύγεται η χρήση πόσιμου νερού, που προέρχεται από ύποπτες πηγές. Οι κύστεις της Λάμβλιας είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στη χλωρίωση.

 • Αποφύγετε να καταναλώνετε νερό από ύποπτες πηγές, λίμνες ή ποτάμια.
 • Χρησιμοποιήστε κάποια μέθοδο κάθαρσης του νερού, όπως βράσιμο, φιλτράρισμα ή αγωγή ιονισμού, προτού καταναλώσετε νερό προερχόμενο από επιφανειακούς υδάτινους πόρους.
 • Σε περίπτωση συμπτωμάτων, άμεση ιατρική εξέταση για διάγνωση της νόσου και λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
 • Σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος στο περιβάλλον (ιδιαίτερα σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, γηροκομεία) έλεγχος των επαφών του κρούσματος.
 • Καλό πλύσιμο των χεριών όταν φροντίζετε παιδιά με διάρροια.

Το κατάλληληλο συμπλήρωμα διατροφής για τα παράσιτα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το υψίστης συμπλήρωμα διατροφής για τα παράσιτα

GR Orega Plus EMEDI® 30 softgels

Διαβάστε, επίσης, παρόμοια άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Τριχίνωση

Σπαργάνωση

Ελμινθίαση

Χρόνια διάρροια

Εντερικά παράσιτα

Ελμινθίαση: Ανήκει στις παρασιτώσεις

Τροπικό sprue

Αντιμετώπιση οξείας διάρροιας

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ