Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔιαγνωστικές εξετάσειςΧρήσιμες πληροφορίες για τη μαγνητική τομογραφία

Χρήσιμες πληροφορίες για τη μαγνητική τομογραφία

Χρήσιμες πληροφορίες για τη μαγνητική τομογραφία και χρήσιμες ενδείξεις για όσους επιθυμείτε να κάνετε αυτή την εξέταση.

Η απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (MRI-Magnetic Resonance Imaging) είναι μια τεχνική, για τη λήψη φωτογραφιών του σώματος χωρίς τη χρήση x-rays ή ακτίνων Χ.

Είναι η μαγνητική τομογραφία ασφαλής;

Ο εξοπλισμός, που χρησιμοποιείται, είναι ένας σαρωτής, που παράγει πολύ σαφείς εικόνες υψηλής ποιότητας διαφόρων δομών του σώματος, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, οι αρθρώσεις και τα εσωτερικά όργανα. Αυτές οι εικόνες, που παράγονται από το συνδυασμό των αποτελεσμάτων των μαγνητικών πεδίων στο υδρογόνο μέσα στο σώμα, μαζί με ένα εξελιγμένο σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών, στη συνέχεια, προβάλλονται σε μια οθόνη υπολογιστή και μεταφέρονται σε ένα CD και εξετάζονται προσεκτικά από τους γιατρούς.

Λόγω του ισχυρού μαγνητικού πεδίου, που χρησιμοποιείται, η MRI δεν είναι κατάλληλη για όλους.

Η MRI δεν είναι κατάλληλη για οποιονδήποτε έχει:

  • καρδιακό βηματοδότη,
  • ορισμένες μεταλλικές βαλβίδες στην καρδιά,
  • νευρολογικά διεγερτικά,
  • κοχλιακά εμφυτεύματα,
  • ορισμένοι τύποι των εμφυτευμάτων σώματος,
  • ορισμένοι τύποι piercing σώματος,
  • ορισμένα κλιπ ανευρύσματος,
  • στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης,
  • σε πρόσφατη χειρουργική επέμβαση,
  • μεταλλικά θραύσματα στο μάτι ή στο λοιπό σώμα.

Εάν είχατε ποτέ μεταλλικά θραύσματα στο σώμα σας και ιδιαίτερα στα μάτια σας, λόγω τραυματισμού, θα χρειαστείτε να πραγματοποιήσετε μια ακτινογραφία της περιοχής προτού διενεργήσετε την μαγνητική τομογραφία, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν εξακολουθούν να υπάρχουν θραύσματα.

Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν έχετε οποιαδήποτε σφραγίσματα ή άλλα οδοντικά εξαρτήματα.

Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει καμία προετοιμασία που να είναι αναγκαία για την μαγνητική τομογραφία. Εκτός αν υπάρχουν διαφορετικές οδηγίες, μπορείτε να φάτε και να πιείτε κανονικά και να λαμβάνετε κάθε τακτική φαρμακευτική αγωγή. Θα σας ζητηθεί να διαβάσετε το φυλλάδιο πληροφοριών μας και να συμπληρώσετε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο ασφαλείας πριν από την εξέταση σας.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής τομογραφίας;

Για την εξέταση θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε σε ένα μαλακό τραπέζι και θα σας ζητηθεί να βολευτείτε όσο το δυνατόν καλύτερα. Θα σας δοθεί ένα κουμπί συναγερμού, το οποίο μπορείτε να πατήσετε σε περίπτωση που χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τον γιατρό, κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, θα ακούσετε επαναλαμβανόμενους δυνατούς ήχους και βουητό, τα οποία σταματούν και ξαναρχίζουν. Αυτοί οι θόρυβοι είναι φυσιολογικοί. Δε θα αισθανθείτε τίποτα. Το μηχάνημα είναι ανοιχτό στα δύο άκρα του. Θα σας δοθούν ακουστικά και μπορείτε να επιλέξετε τη μουσική που θέλετε να ακούσετε κατά τη διάρκεια της σάρωσης. Θα πρέπει να μπορείτε να μείνετε ακίνητοι και ξαπλωμένοι για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα που χρειάζεται.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 6-7-1024x536.jpg

Πόση ώρα κρατάει μια μαγνητική τομογραφία;

Η εξέταση ενός μέρους του σώματός σας, η οποία ονομάζεται και σάρωση μπορεί να διαρκέσει περίπου 15 λεπτά. Ως εκ τούτου, θα χρειαστεί αναλογικά περισσότερο χρόνο για να σαρώσετε περισσότερα, από ένα, μέρη του σώματός σας. Ο χρόνος της σάρωσης μπορεί, επίσης, να ποικίλει, ανάλογα με τη διάγνωση που έχει ζητηθεί – για παράδειγμα, συχνά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την παραγωγή εικόνων υψηλής ανάλυσης όταν οι εξεταζόμενες δομές που σαρώνονται είναι πολύ μικρές.

Ποιός θα αναλύσει τα αποτελέσματα;

Ο ακτινολόγος θα γράψει ένα πόρισμα αναλύοντας τα πιθανά ευρήματα, κατά την εξέταση. Το πόρισμα της εξέτασης μπορείτε να το συζητήσετε με τον ίδιο τον ακτινολόγο, καθώς και με το θεράποντα ιατρό σας.

Αν έχετε κλειστοφοβία

Μια σειρά από ανοιχτά ή ανοικτής διαμέτρου μηχανήματα είναι διαθέσιμα για να διευκολύνουν ανθρώπους, που μπορεί να αισθάνονται κλειστοφοβία κατά τη σάρωση. Θα σας δοθεί μια σειρήνα που μπορείτε να πατήσετε, ανά πάσα στιγμή, αν για κάποιο λόγο θελήσετε να σταματήσετε την εξέταση.

Υπάρχουν οποιεσδήποτε παρενέργειες από τη μαγνητική τομογραφία;

Δεν υπάρχουν γνωστές παρενέργειες από τη μαγνητική τομογραφία. Δε χρησιμοποιείται καθόλου ακτινοβολία. Εάν γνωρίζετε ότι έχετε ανεύρυσμα στο κεφάλι σας, μεταλλικές βαλβίδες στην καρδιά, καρδιακό βηματοδότη, εσωτερικά εμφυτεύματα στο αυτί (κοχλιακό εμφύτευμα) ή μεταλλικά θραύσματα στο μάτι σας, θα πρέπει να το αναφέρετε.

Μπορείτε να κάνετε μαγνητική τομογραφία αν είστε έγκυος;

Αν και η μαγνητική τομογραφία δεν κάνει χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας, σε γενικές γραμμές, δε θα πρέπει να συστήνεται σε περίπτωση ή πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Επηρεάζεται η εξέταση της μαγνητικής τομογραφίας από τη διατροφή;

Η καφεΐνη πρέπει να ληφθεί υπόψη σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI-Functional magnetic resonance imaging) της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο. Η κατανάλωση καφεΐνης μειώνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Ανάλογα με τον τύπο της της μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να χρειαστεί να απέχετε από οποιαδήποτε τρόφιμα ή ποτά που περιέχουν καφεΐνη.

Τα καλύτερα βιολογικά σκευάσματα για εσάς και την οικογένειά σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά σκευάσματα

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 7-6.jpg

Διαβάστε, επίσης, παρόμοια άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Μαγνητική Μαστογραφία

Μαγνητική τομογραφία σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Σύγκριση ολοσωματικής MRI και ολοσωματικού PET/CT SCAN

3D απεικόνιση στην ιατρική

Μπορεί κάποιος που έχει καρδιακή βαλβίδα να κάνει μαγνητική τομογραφία;

Μαγνητική τομογραφία ή μαστογραφία για πρόληψη καρκίνου μαστού

Χρήσιμες πληροφορίες για την αξονική τομογραφία

Οπτική τομογραφία συνοχής

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Smoothie με ποικιλία μούρων

Smoothie με ποικιλία μούρων. Αυτό το smoothie με μούρα είναι μια τέλεια καλοκαιρινή απόλαυση. Είναι δροσιστικό, υγιεινό και γευστικό Smoothie με ποικιλία μούρων ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 φλιτζάνια βιολογικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ