Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Μεγάλα χείλη αιδοίου

Τα μεγάλα χείλη αιδοίου είναι, μονάχα, ένα μέρος του αιδοίου, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά ακόμα, που σας προστατεύουν.

Μεγάλα χείλη αιδοίου

Αποτελούν τμήματα των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Τα εσωτερικά γεννητικά όργανα αποτελούνται από τον κόλπο, τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες και τη μήτραενώ τα εξωτερικά από το αιδοίο και τα εξαρτήματά του (εφήβαιο, μεγάλα χείλη, μικρά χείλη, πρόδομος του κόλπου, κλειτορίδα, είσοδος του κόλπου, παρθενικός υμένας, βολβοί του προδόμου, βαρθολίνειοι αδένες, περιουρηθρικοί αδένες, μυες του περινέου), που διακρίνονται με το μάτι. Το όριο ανάμεσα στα έξω και στα έσω γεννητικά όργανα είναι ο παρθενικός υμένας, ο οποίος, συνήθως, υποχωρεί μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή.

Τα μεγάλα χείλη του αιδοίου

Τα μεγάλα χείλη του αιδοίου είναι συμμετρικές πτυχές του δέρματος μήκους 7-8 cm, που εξορμούν από το εφηβαίο και φέρονται μέχρι το περίνεο και σχηματίζουν τα πλάγια της ουρογεννητικής σχισμής, μέσα στην οποία καταλήγουν η ουρήθρα και ο κόλπος. Όταν η γυναίκα είναι σε όρθια θέση και τα πόδια της είναι κλειστά, τα δύο μεγάλα χείλη του αιδοίου πλησιάζουν μεταξύ τους και καλύπτουν τέλεια τα υπόλοιπα εξωτερικά γεννητικά όργανα (τα προστατεύουν).

Κάθε μεγάλο χείλος έχει 2 επιφάνειες:

-Την εξωτερική επιφάνεια, που έχει αρκετή τριχοφυϊα και είναι πλούσια σε μελαγχρωστική και μοιάζει με το δέρμα της υπόλοιπης περιοχής.

-Την εσωτερική επιφάνεια, που είναι πολύ πιο μαλακή, άτριχη και γεμάτη σμηγματογόνους αδένες. Μεταξύ των 2 αυτών επιφανειών υπάρχει λίπος, αδένες, αγγεία και νεύρα και μυϊκές ίνες.

Ο στρόγγυλος σύνδεσμος της μήτρας, που αποτελείται κυρίως από συνδετικό ιστό, καταλήγει, επίσης, στο λίπος και στο δέρμα του πρόσθιου μέρους των μεγάλων χειλέων.

Στο πρόσθιο μέρος και πολύ κοντά στην ηβική σύμφυση, τα μεγάλα χείλη παχαίνουν σημαντικά και σχηματίζουν στη μέση γραμμή τον πρόσθιο σύνδεσμο.

Πίσω, δεν ενώνονται πραγματικά, αλλά φαίνονται σα να εξαφανίζονται μέσα στο δέρμα της περιοχής, τελειώνοντας παράλληλα και σχηματίζοντας τον οπίσθιο σύνδεσμο, που είναι πιο μικρός και αδύνατος από τον πρόσθιο.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 2.png

Το δέρμα που σκεπάζει τα μεγάλα χείλη αποτελείται από τυπικά πολύστιβο πλακώδες επιθήλιο, με μετρίου βαθμού κερατινοποίηση και καλά αγγειούμενο χόριο. Οι λείες μυϊκές ίνες που βρίσκονται μέσα στα μεγάλα χείλη μοιάζουν πολύ με εκείνες του δαρτού χιτώνα του όρχεως, με τη διαφορά ότι είναι λιγότερο ανεπτυγμένες.

Ο λιπώδης ιστός, που περιέχεται στα μεγάλα χείλη του αιδοίου, διαιρείται σε λοβίδια, που χωρίζονται μεταξύ τους από ίνες συνδετικού και ελαστικού ιστού. Αυτός ο ελαστικός συνδετικός ιστός σχηματίζει ένα σάκκο με σαφή όρια και με άνοιγμα προς την βουβωνική περιοχή. Σε αυτό το σημείο, ο στρόγγυλος σύνδεσμος μπαίνει μέσα στο μεγάλο χείλος και οι ίνες του διαπλέκονται με τις ίνες του πιο πάνω σάκκου.

Η αγγείωση των μεγάλων χειλέων γίνεται από την έσω αιδοιική αρτηρία, με τον οπίσθιο ή χειλικό κλάδο της, αλλά και από ένα μικρό κλάδο της θυρεοειδούς αρτηρίας. Οι φλέβες τους έχουν περίπου τη ίδια κατάληξη, αλλά επικοινωνούν, επίσης και με το κυστεοκοπλικό δίκτυο και τις κάτω αιμορροϊδικές φλέβες.

Τα νεύρα των μεγάλων χειλέων έχουν πολλαπλή προέλευση: Το αιδοιικό νεύρο, που σχηματίζεται από το 2ο, 3ο και 4ο ιερό νεύρο, δίνει τον περινεϊκό του κλάδο, από τον οποίο προέρχεται και ο οπίσθιος χειλικός κλάδος, που νευρώνει τα μεγάλα χείλη και μέρος του τριγώνου της ουρήθρας. Συμπληρωματική νεύρωση εξασφαλίζεται από το λαγονοβουβωνικό νεύρο, που προέρχεται από τον έσω κλάδο του μηρογεννετικού νεύρου και το γεννητικό κλάδο του έσω ισχιακού νεύρου.

Τα λεμφικά αγγεία του αιδοίου εκβάλλουν στους βουβωνικούς, στους μηριαίους και στους περιπρωκτικούς λεμφαδένες.

Το δέρμα των μεγάλων χειλέων έχει άφθονους ιδρωτοποιούς, σμηγματογόνους και οσμηγόνους αδένες και έχει ως υπόθεμα υποδόριο λιπώδη συνδετικό ιστό και προστατεύουν, επειδή κρατούν τα βακτήρια μακριά από τον πρόδρομο του κόλπου. Επίσης, βρίσκονται νευρικές απολήξεις, που προσφέρουν ευχαρίστηση, κατά τη σεξουαλική πράξη.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη γυναίκα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη γυναίκα

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι echinacea-capsules.jpg

Διαβάστε, επίσης, παρόμοια άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Καρκίνος αιδοίου

Μικρά χείλη αιδοίου

Αποτρίχωση γεννητικών οργάνων

Ατροφία του αιδοίου

Κνησμός αιδοίου

Οι ανωμαλίες του αιδοίου

Χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο του κόλπου

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ριμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας

Ριμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας. Η ριμεγκεπάντη, σύμφωνα με τις μελέτες, βοηθάει στη μείωση του πόνου και των άλλων συμπτωμάτων. Η ριμεγκεπάντη (rimegepant) προσδένεται εκλεκτικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ