Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΑιματολογίαΜετάγγιση λευκών αιμοσφαιρίων

Μετάγγιση λευκών αιμοσφαιρίων

Η μετάγγιση λευκών αιμοσφαιρίων παλιότερα δεν ήταν πάντα μία εύκολη και δεδομένη διαδικασία, όπως είναι τώρα.


Τα λευκά αιμοσφαίρια βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και τις ασθένειες. Σπάνια, χορηγούνται μεταγγίσεις λευκών αιμοσφαιρίων. Συνήθως, προορίζονται για άτομα που έχουν χαμηλό αριθμό λευκοκυττάρων, που ονομάζεται λευκοπενία ή ουδετεροπενία και μια σοβαρή λοίμωξη που δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά.

Στις δεκαετίες του 1970 και 1980, υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός, σχετικά με την εφαρμογή μεταγγίσεως των λευκών αιμοσφαιρίων και ιδιαίτερα, των πολυμορφοπύρηνων.

Αυτά, τα έπαιρναν, είτε με τη βοήθεια φυγοκέντρων συνεχούς ροής, είτε από συμπυκνώματα της στιβάδας της πλούσιας σε λευκά, που υπέρκειται των ερυθρών από μεμονωμένες ομάδες αίματος.

Τα λευκά αιμοσφαίρια τα χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση της λευκοπενίας, των ασθενών, ιδιαίτερα, μετά από χημειοθεραπεία.

Το θεραπευτικό αποτέλεσμα, από τη χορήγηση αυτού του στοιχείου του αίματος, αποδείχτηκε ότι όχι μόνο δεν ήταν ωφέλιμο, αλλά και επικίνδυνο για τους μεταγγιζόμενους. Κι έτσι, η μετάγγιση λευκών αιμοσφαιρίων εγκαταλείφθηκε…

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 2-5-1024x615.jpg

Σήμερα, όμως, χρησιμοποιείται η μετάγγιση των λεμφοκύτταρων και μονοκύτταρων, που μετά από επεξεργασία με διάφορες λεμφοκίνες διεγείρονται και αποκτούν την ικανότητα να εισδύουν στον όγκο και να καταστρέφουν εκλεκτικά τα νεποπλασματικά κύτταρα, μετά από μετάγγισή τους στον πάσχοντα. Αυτή, είναι η υποστηρικτική ανοσοθεραπεία στην αντιμετώπιση των κακοηθών νοσημάτων.

Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα αρχέγονα μητρικά κύτταρα, που υπάρχουν στο αίμα, αφού αυτά απομονωθούν με φυγόκεντρο συνεχούς ροής και υποκαθιστούν την μεταμόσχευση μυελού των οστών ή συνδυάζονται με αυτήν.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη λευκοπενία

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη λευκοπενία

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 3-17-1024x640.jpg

Διαβάστε, επίσης, παρόμοια άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Αλλογενής μετάγγιση αίματος

Ακοκκιοκυτταραιμία

Τεχνητό αίμα

Αιμολυτική αντίδραση από μετάγγιση

Αυξητικοί παράγοντες λευκών

Σχέση κόστους και αποτελεσματικότητας της μεταμόσχευσης οργάνων

Για όσους έχουν χαμηλά λευκά

Τεχνητό αίμα από βλαστοκύτταρα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ