Οι κίνδυνοι από τα μεταλλαγμένα, πλέον, είναι πολύ περισσότεροι από ότι στο παρελθόν, καθώς, η γενετική έχει εξελιχθεί ραγδαία.
Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μεταλλαγμένων οργανισμών και ζώων, θα είναι ειδικοί στην παραγωγή γενετικά τροποποιημένων τροφών και ζώων, που εκτός από υψηλή διατροφική αξία, θα μπορούν για παράδειγμα, να περιέχουν εμβόλια.
Μεταλλαγμένα ή αλλιώς γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί είναι οι οργανισμοί εκείνοι, οι οποίοι δημιουργήθηκαν τεχνητά από τους επιστήμονες, με την αφαίρεση ή την προσθήκη γονιδίων, που προέρχονται από οργανισμούς, που μπορεί να ανήκουν, ακόμα και σε εντελώς διαφορετικά είδη.
Οι επιστήμονες μπορούν να πάρουν γονίδια από τα ζώα και να τα μεταφέρουν στα φυτά ή ακόμη γονίδια από μικρόβια και να τα προσθέσουν στα φυτά. Έτσι, ο νέος οργανισμός, που θα προέλθει με αυτόν τον τρόπο θα είναι ένας τροποποιημένος οργανισμός, που δε θα γινόταν ποτέ με φυσικό τρόπο.
Κίνδυνοι μεταλλαγμένων για τον άνθρωπο:
Από έρευνες, που έχουν γίνει έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει το ενδεχόμενο πρόκλησης αλλεργιών, μέσω της κατανάλωσης μεταλλαγμένων, αύξηση της αντίστασης των μικροβίων στα αντιβιοτικά και μείωση της αποτελεσματικότητάς τους. Επίσης, κίνδυνος υπάρχει από την παραγωγή νέων τοξινών από μεταλλαγμένα φυτά, που βγάζουν τοξικές ουσίες, ενάντια σε ζιζάνια και έντομα και οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές και για τον άνθρωπο.
Κίνδυνοι μεταλλαγμένων για το περιβάλλον:
Μέσω της γύρης, μπορούν να μεταφερθούν γονίδια και σε άλλα φυτά, που δεν είναι μεταλλαγμένα, αλλά ακόμη και σε άγρια είδη κι έτσι, έχουμε μια γενετική μόλυνση, όπως π.χ. η γύρη από το μεταλλαγμένο καλαμπόκι είναι καταστρεπτική για ένα είδος πεταλούδας. Μπορεί, επίσης, να αυξηθεί η ανθεκτικότητα ορισμένων ζιζανίων. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα ορισμένα είδη να αυξηθούν υπερβολικά και άλλα να εξαφανιστούν εντελώς. Το ίδιο ισχύει, φυσικά και για τα ζώα που τρώνε τα φυτά. Αυτό, όμως, θεωρείται μια τεράστια απειλή για την ισορροπία του περιβάλλοντος. Υπάρχει πιθανότητα εξαφάνισης των φυτών που δεν είναι μεταλλαγμένα, γιατί δεν θα μπορούν να τα ανταγωνιστούν.
Από το 1996 ξεκίνησε η μαζική εισαγωγή μεταλλαγμένων στην Ευρώπη.
Τα βασικά είδη, που υπόκεινται γενετικές μεταλλάξεις είναι το καλαμπόκι, η σόγια, η ελαιοκράμβη, που είναι φυτό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ραφινέλαιων και η πατάτα.
Το 80% της καλλιέργειας μεταλλαγμένης σόγιας και καλαμποκιού καταλήγουν στα εκτροφεία και στα ιχθυοτροφεία, για να θρέψουν τα ζώα, των οποίων αργότερα θα καταναλώσουμε το γάλα, τα αβγά, το κρέας και τα παράγωγά τους. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι, τελικά, το μεταλλαγμένο υλικό δε φτάνει στο στομάχι μας, καθώς, έχει ήδη υποστεί αλλοίωση μέσα στο σώμα του ζώου.
Δεν είναι εξακριβωμένο κατά πόσο η ποσότητα τροφής ενός ζώου χάνεται με την επεξεργασία της τροφής.
Η Greenpeace αντιτίθεται στην απελευθέρωση των γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον.
Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι ανυπολόγιστοι και μη αναστρέψιμοι. Ανάμεσα στους κινδύνους, που εντοπίζουν σήμερα, οι επιστήμονες σημειώνουμε την αλλοίωση της βιοποικιλότητας, την αύξηση αντοχής ζιζανίων και εντόμων σε ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα αντίστοιχα κ.α.
Ο Οδηγός Καταναλωτών της Greenpeace
Είναι απαραίτητο, να διασφαλιστεί η δυνατότητα επιλογής για τους καταναλωτές. Γι’ αυτό το λόγο, η Greenpeace δημιούργησε το Δίκτυο Καταναλωτών, σε πολλές χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Το Δίκτυο Καταναλωτών αφορά όλους, που είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα της διατροφής, της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Ο Οδηγός Καταναλωτών είναι υπεύθυνος για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τους μεταλλαγμένους οργανισμούς και τη χρήση τους στα τρόφιμα.
Ο Οδηγός κωδικοποιεί τα προϊόντα με τον εξής τρόπο:
Κόκκινο
Προσοχή! Τα προϊόντα αυτά είναι πιθανό να προέρχονται από ζώα, που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένους οργανισμούς. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει, επίσης, προϊόντα των εταιρειών, που έχουν δώσει ασαφείς απαντήσεις και τα προϊόντα εταιρειών, που δεν έχουν απαντήσει στο σχετικό ερωτηματολόγιο.
Πορτοκαλί
Για τα προϊόντα, αυτά, οι εταιρείες παραγωγής αναζητούν τρόπους, για να εξασφαλίσουν ζωοτροφές απαλλαγμένες από μεταλλαγμένους οργανισμούς και έχουν δεσμευτεί εγγράφως, ότι στο άμεσο μέλλον θα “καθαρίσουν” το σύνολο των ζωοτροφών από μεταλλαγμένα συστατικά.
Πράσινο
Για τα προϊόντα, αυτά, οι εταιρείες παραγωγής εγγυώνται, ότι προέρχονται από ζώα, που δεν έχουν τραφεί με μεταλλαγμένους οργανισμούς. Για τα προϊόντα αυτά, η Greenpeace έχει πραγματοποιήσει έλεγχο των πιστοποιητικών που διαθέτουν οι παραγωγοί από τους προμηθευτές τους για τη χρήση μη μεταλλαγμένων οργανισμών στις ζωοτροφές.
Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές:
- Να μην αγοράζουν μεταλλαγμένα.
- Να χρησιμοποιούν τον οδηγό της Greenpeace στις αγορές τους.
- Να αγοράζουν βιολογικά προϊόντα, που είναι απαλλαγμένα από γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς και αράγονται χωρίς χημικά φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα και με τεχνικές, που σέβονται τη φύση και προστατεύουν την βιοποικιλότητα.
- Να υποστηρίξουν τους βιοκαλλιεργητές και τους άλλους αγρότες, που αντιτίθενται ενεργά στην απελευθέρωση γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον.
- Να υποτηρίξουν την εκστρατεία της Greenpeace.
Τα «μεταλλαγμένα» προωθούνται από πολυεθνικές εταιρείες, κυρίως αμερικάνικες (Monsando, Aventis, Du Pont, Zeneca), όπως και ευρωπαϊκές (Sygenta, Bayer, κ.α.) και άλλων χωρών, που παράγουν «γενετικά τροποποιημένο» πολλαπλασιαστικό υλικό, το οποίο κατοχυρώνουν με «πατέντες» και το διαθέτουν σε παραγωγούς με συμβόλαια, επιδιώκοντας το μέγιστο κέρδος.
Οι πιο πάνω πολυεθνικές έχουν στήριξη, καθώς και πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση για πλήρη άρση των εμποδίων στην παραγωγή και εμπορία τους.
Με τον έλεγχο του «γενετικού υλικού», πολυεθνικές και μεγάλες χώρες, αποκτούν «στρατηγικό πλεονέκτημα» και θέτουν υπό ιδιόμορφη ομηρία, χώρες, λαούς, παραγωγούς και καταναλωτές.
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα για τις οικογένειές σας
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης, παρόμοια άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Φρούτα και λαχανικά που μπορείτε να τρώτε με τη φλούδα
Φρούτα που πρέπει να τρώτε όταν έχετε καρκίνο
Οι καλύτερες τροφές για τα κατοικίδιά σας
Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν μόνο βιολογικά προϊόντα
Τα φυτικά έλαια είναι ανθυγιεινά