Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓυναικολογίαΔιάγνωση ασθενειών από το μητρικό γάλα

Διάγνωση ασθενειών από το μητρικό γάλα

Η διάγνωση ασθενειών από το μητρικό γάλα είναι αντικείμενο μελέτης από τους επιστήμονες, καθώς, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους.

Ανοσοκύτταρα, που εντοπίζονται στο μητρικό γάλα, μπορούν να αποτελέσουν δείκτη της υγείας της μητέρας, αλλά και του βρέφους της.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι κάποια ημέρα, το μητρικό γάλα θα μπορεί να προσφέρει ένα εύκολο, φθηνό, μη παρεμβατικό τεστ για τη διάγνωση λοιμώξεων, τόσο της θηλάζουσας γυναίκας, όσο και του μωρού της!

Το μητρικό γάλα αποτελεί ένα φυσικό «θησαυρό», του οποίου η αξία αποδεικνύεται, επιστημονικώς, ημέρα με την ημέρα. Η Ερευνητική Ομάδα Χάρτμαν για τον Ανθρώπινο Θηλασμό από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας ασχολήθηκε με τις πολυδύναμες ιδιότητες των βλαστικών κυττάρων του μητρικού γάλακτος. Τα κύτταρα, αυτά, δείχνουν να ξεπερνούν τους σημαντικούς «σκοπέλους» της ογκογένεσης, με τους οποίους συνδέονται τα κατά τ’ άλλα άκρως «εύπλαστα» εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα. Τα βλαστικά κύτταρα του μαστού είναι ενήλικα και φαίνεται, ότι έχουν υποστεί αλλαγές κατά την ανάπτυξή τους, οι οποίες τα κάνουν πολυδύναμα, χωρίς όμως την ίδια στιγμή να τους “χαρίζουν” την ικανότητα να προκαλούν όγκους, όπως συμβαίνει με τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Όπως, όλα μέχρι στιγμής δείχνουν, η εισαγωγή εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων σε ενήλικα όργανα προκαλεί όγκους, η εισαγωγή, όμως, ενήλικων βλαστοκυττάρων σε ενήλικα όργανα δε συνδέεται με τέτοιους είδους προβλήματα.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 8-1024x689.png

Το πρωτόγαλα (το αραιό, κίτρινο και άκρως πλούσιο σε αντισώματα υγρό, που παράγουν οι μαστοί κατά τις τρεις πρώτες ημέρες μετά τη γέννα), αλλά και το ώριμο μητρικό γάλα μπορεί να εξεταστούν για λοιμώξεις.
Σε περίπτωση λοίμωξης τα λευκά αιμοσφαίρια εκτοξεύονται σε επίπεδα, που φθάνουν ως και στο 94% επί του συνόλου των κυττάρων του γάλακτος. Τα επίπεδά τους, κάθε φορά, εξαρτώνται από το είδος της λοίμωξης: για παράδειγμα, τα υψηλότερα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων καταγράφονται, σε περιπτώσεις μαστίτιδας της μητέρας. Όταν η λοίμωξη περνάει τα ανοσοκύτταρα, επανέρχονται στα προηγούμενα χαμηλά τους επίπεδα.

Το διαγνωστικό τεστ μητρικού γάλακτος

Ο μαστός, κατά τη διάρκεια της γαλουχίας, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μεταβολικά όργανα – είναι χαρακτηριστικό ότι το 25% της ενέργειας της θηλάζουσας μητέρας «επενδύεται» στη δημιουργία γάλακτος.

Στην εγκυμοσύνη, οι μαστοί της γυναίκας αρχίζουν να υφίστανται αλλαγές, οι οποίες συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του θηλασμού. Σε όλη αυτή την περίοδο, εμφανίζεται αύξηση των πολυδύναμων κυττάρων του μαστού. Όταν η γυναίκα δεν είναι έγκυος, τα βλαστικά κύτταρα είναι λιγότερα από 1%, όταν θηλάζει, όμως, στο γάλα εντοπίζονται ποσοστά, που μπορεί να φθάνουν ως και το 30%.

Τα κύτταρα, αυτά, πρέπει να παίζουν σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική ανάπτυξη του βρέφους. Συγχρόνως, μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες, να κατανοήσουν καλύτερα τη βιολογία του μαστού και πιθανώς να χρησιμοποιηθούν για θεραπείες ασθενειών.

Τα μέχρι στιγμής πρώιμα πειράματα δείχνουν, ότι μετατρέπονται σε διαφορετικούς κυτταρικούς τύπους: ινσουλινοπαραγωγά β-κύτταρα του παγκρέατος, ηπατοκύτταρα, νευρώνες και γλοιακά κύτταρα του εγκεφάλου, κύτταρα των οστών και του χόνδρου, λιποκύτταρα, καρδιακά κύτταρα.

Βιβλιογραφία

www.tovima.gr

Τα καλύτερα βιολογικά συμπληρώματα διατροφής για το θηλασμό

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το θηλασμό

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 9-8.jpg

Διαβάστε, επίσης, παρόμοια άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Η μαστίτιδα κατά τον θηλασμό

Άσκηση και θηλασμός

Μητρικός θηλασμός

Το πρωτόγαλα στη θεραπεία του καρκίνου

Χρήσιμες πληροφορίες για το ανθρώπινο μητρικό γάλα

Πόσο υγιεινό είναι το γάλα που πίνουμε

Προγεννητική διάγνωση για γενετικά νοσήματα

Ο θηλασμός προάγει την υγεία του εντέρου του μωρού

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΜηροκήλη
Επόμενο άρθροΤι είναι καλύτερα γάμος ή φυλακή;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ