Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Μηροκήλη

Η μηροκήλη είναι μία πάθηση, η οποία εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες και λιγότερο στους άνδρες, που μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί.

Οι μηροκήλες, ICD-10: Κ41, αποτελούν το 5%-7% του συνόλου των κηλών. Απαντώνται πολύ συχνότερα στις γυναίκες και η συχνότητα εμφανίσεώς τους είναι μικρότερη από την αντίστοιχη των βουβωνοκηλών. Εδώ, η πρόπτωση του σπλάχνου γίνεται, συνήθως, μέσω του μηριαίου δακτυλίου. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες σε αναλογία με τους άνδρες 4:1.

Η μηρoκήλη είναι μια προεξοχή ενός βρόχου του εντέρου μέσω ενός εξασθενημένου κοιλιακού τοιχώματος, που βρίσκεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς κοντά στον μηρό. Η βουβωνοκήλη είναι το αποτέλεσμα ενός οργάνου, συνήθως του εντέρου, που προεξέχει μέσα από ένα αδύναμο σημείο ή ρήξη στο λεπτό μυϊκό κοιλιακό τοίχωμα.

Εμφανίζεται συχνά δε, σε ηλικιωμένες, παχύσαρκες και πολύτοκες γυναίκες. Οι μηροκήλες, που συμβαίνουν σε παιδιά είναι περισσότερο πιθανό να σχετίζονται με μια διαταραχή του συνδετικού ιστού ή με τις συνθήκες, που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση. 70% των παιδιατρικών περιπτώσεων μηριαίων κηλών εμφανίζονται σε βρέφη ηλικίας κάτω του ενός. Οι μηροκήλες παρουσιάζουν πολύ μεγάλο κίνδυνο περίσφιξης, γεγονός που συνεπάγεται κίνδυνο νέκρωσης του εντέρου.

Η εμφάνιση της μηροκήλης εξαρτάται από την εξασθένηση της εγκάρσιας περιτονίας στο τρίγωνο του Hasselbach.

Στη μορφή αυτή της κήλης, ο περιτοναϊκός σάκος διέρχεται κάτω από το βουβωνικό σύνδεσμο, μέσα στο μηριαίο πόρο, χωρίς να ακολουθεί την πορεία της ευθείας κήλης μπροστά από τον βουβωνικό σύνδεσμο και τελικά, προπίπτει στον μηριαίο δακτύλιο, αφού ωθήσει το προπεριτοναϊκό λίπος που εδράζεται εκεί. Στο σημείο αυτό, η μηροκήλη εφόσον είναι ευμεγέθης μπορεί να στραφεί προς τα άνω και να ψηλαφηθεί πάνω από το βουβωνικό σύνδεσμο, γεγονός που δυσκολεύει τη διαφορική διάγνωση μεταξύ μηροκήλης και λοξής βουβωνοκήλης. Συνήθως, όμως, ο σάκος της μηροκήλης εντοπίζεται κάτω και προς τα έξω του ηβικού φύματος, ενώ στη βουβωνοκήλη εντοπίζεται προς τα άνω και έσω του ηβικού φύματος.

Ο προπίπτων σάκος, διερχόμενος δια μέσω του μικρού εύρους και κυρτής πορείας του μηριαίου πόρου, έχει ένα πολύ στενό αυχένα και για το λόγο αυτό, η πιθανότητα περίσφιξης είναι πολύ μεγάλη, φθάνοντας σε πολλές στατιστικές στο 30% των περιπτώσεων. Το περιεχόμενο του σάκου είναι, συνήθως, το λεπτό έντερο ή το επίπλουν και σπανιότερα η ουροδόχος κύστη.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 6-19.jpg

Συμπτώματα μηροκήλης

Τις περισσότερες φορές, εμφανίζεται με συνοδό πόνο, κατά τη μηροβουβωνική πτυχή, ο οποίος αν επιμένει πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα. Μπορεί να συνυπάρχουν ναυτία και έμετοι, όταν το περιεχόμενο είναι το λεπτό έντερο με συμπτώματα αποφρακτικού ειλεού.

Κάποιες φορές, το έντερο, που περικλείεται στραγγαλίζεται μόνο μερικώς, από τη μία πλευρά, με αποτέλεσμα να έχουμε την κήλη “Richter”.  Τα συμπτώματα στην κήλη αυτή λείπουν και η διόγκωση είναι πολύ μικρή και δεν υπάρχει απόφραξη εντέρου, αλλά η νέκρωση είναι πολύ πιθανή και απαιτείται μεγάλη προσοχή στην κλινική εξέταση.

Διάγνωση μηροκήλης

Η ύπαρξη διόγκωσης κάτω από τον βουβωνικό σύνδεσμο στην άνω και έσω επιφάνεια του μηρού είναι το σημαντικότερο εύρημα κατά την κλινική εξέταση. Σε περίσφιξη ή διόγκωση γίνεται μη ανατάξιμη και ευαίσθητη στην πίεση.

Η διάγνωση στηρίζεται στην εντόπιση της μηροκήλης επί τα εκτός και κάτω του ηβικού φύματος, ενώ της λοξής βουβωνοκήλης επί τα εντός και άνω του ηβικού φύματος. Ωστόσο, σε παχύσαρκους ασθενείς, η απεικόνιση με υπερηχογράφημα, CT-Computed Tomography-Υπολογιστική Τομογραφία ή MRI-Magnetic Resonance Imaging-Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση. Μια ακτινογραφία της κοιλιακής χώρας δείχνει απόφραξη λεπτού εντέρου σε μια γυναίκα ασθενή με επώδυνη βουβωνική χώρα και δε χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 5-18.jpg

Όταν η διόγκωση επεκτείνεται πάνω από τον βουβωνικό σύνδεσμο, η διαφορική διάγνωση από τη λοξή βουβωνοκήλη βασίζεται στην έλλειψη ώσης στον έσω δακτύλιο του βουβωνικού πόρου κατά το βήχα. Διαφορική διάγνωση χρειάζεται και από τη βουβωνική λεμφαδενίτιδα ή την κιρσοειδώς ανευρυσμένη σαφηνή φλέβα.

Οι κυριότερες αιτίες της μηροκήλης είναι:

  • Η χρόνια δυσκοιλιότητα.
  • Χρόνιος βήχας.
  • Βαριά άρση βαρών.
  • Παχυσαρκία.

Θεραπεία της μηροκήλης

Η θεραπεία της μηροκήλης είναι η χειρουργική αποκατάσταση, με τη χρήση πλέγματος.

Αντικειμενικός σκοπός είναι η παρασκευή του σάκου, η ανάταξη περιεχομένου και η σύγκλειση του μηριαίου δακτυλίου.

Η χειρουργική προσέγγιση μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους

Με κάθετη τομή, όπου γίνεται συρραφή του βουβωνικού συνδέσμου με την περιτονία του κτενίτη μυ, που είναι απλή μέθοδος, αλλά όταν απαιτείται εντερεκτομή είναι δύσκολη.

Βουβωνική τομή, διάνοιξη της απονεύρωσης έξω λοξού και συρραφή κοινού καταφυτικού τένοντα. Εδώ γίνεται εύκολα η εντεροτομή όταν χρειάζεται, αλλά είναι τεχνικά δύσκολη μέθοδος.

Μέση ή παράμεση υποομφάλια τομή με ενδοκοιλιακή συρραφή του κοινού καταφυτικού τένοντα με το σύνδεσμο Copper. Πλεονέκτημα, αυτού του τρόπου, είναι ο έλεγχος της κοιλιάς και η εύκολη εντεροτομή, όταν απαιτείται, ενώ μειονέκτημα είναι, ότι διανοίγεται η κοιλιακή κοιλότητα.
Ο χειρουργός επαναφέρει το περιεχόμενο της κήλης στη θέση του και σφραγίζει το στόμιο, από το οποίο εξήλθε ο κηλικός σάκος με ειδικό πλέγμα.
Το χειρουργείο πραγματοποιείται με γενική ή τοπική αναισθησία και η διάρκεια του είναι περίπου 30 λεπτά.
Η νοσηλεία στο νοσοκομείο είναι 24 ώρες και η επιστροφή του ασθενή στα καθημερινά του καθήκοντα σχεδόν άμεση.
Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος.

Οι νεότεροι χειρουργοί χρησιμοποιούν, συχνά, τη λαπαροσκοπική χειρουργική (ονομάζεται, επίσης, ελάχιστα επεμβατική χειρουργική) παρά “ανοιχτή” χειρουργική επέμβαση. Με κλειδαρότρυπας χειρουργική επέμβαση γίνονται μία ή περισσότερες μικρές τομές, που επιτρέπουν στον χειρουργό να χρησιμοποιήσει λαπαροσκόπιο και μικρά εργαλεία για την επιδιόρθωση της κήλης.

Τα καλύτερα βιολογικά σκευάσματα για την αποφυγή μηροκήλης 

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα σκευάσματα

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 3-12.jpg

Διαβάστε, επίσης, παρόμοια άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Λαπαροσκοπική αποκατάσταση κηλών

Επιμόλυνση του πλέγματος

Κήλη μετά την εγκυμοσύνη

Μύθοι και αλήθειες για τη λαπαροσκοπική χειρουργική

Χρήσιμες πληροφορίες για τις κήλες

Κήλες

Κυστεοκήλη

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι. Κρέμα βρώμης με γάλα αμυγδάλου, καραμελωμένο αχλάδι, αμύγδαλο φιλέ, κανέλα και σιρόπι σφενδάμου Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ 1...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ