Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Στείρωση

Η στείρωση αποτελεί μία μόνιμη επέμβααση, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολλούς τρόπους, τόσο στον άνδρα, όσο και στη γυναίκα.

Η στείρωση είναι μια μόνιμη μέθοδος ελέγχου των γεννήσεων. Οι διαδικασίες στείρωσης για τις γυναίκες ονομάζονται σαλπιγγική στείρωση ή γυναικεία στείρωση. Η διαδικασία για τους άνδρες ονομάζεται βαζεκτομή. Η στείρωση θεωρείται μια ασφαλής διαδικασία με λίγες επιπλοκές.

Η στείρωση έχει μόνιμο χαρακτήρα και όποια γυναίκα ή άντρας την αποφασίσει, θα πρέπει να σκεφτεί το μέλλον και τι του επιφυλάσσει. Η προσπάθεια για αναστροφή της στείρωσης, συνήθως, δεν έχει αποτέλεσμα και υπάρχει συνάμα και ο κίνδυνος της έκτοπης κύησης.

Στείρωση για γυναίκες

Για μια γυναίκα, που δεν είναι σίγουρη υπάρχουν και οι προσωρινές μέθοδοι στείρωσης:

  • Αντισυλληπτικά (χάπι, αυτοκόλλητο, ένεση).
  • Ενδομήτριο σπιράλ.
  • Προφυλακτικό, σπερματοκτόνα, διάφραγμα, τραχηλική καλύπτρα.
  • Οικογενειακός προγραμματισμός και περιοδική αποχή από το σεξ.
  • Μόνιμη γυναικεία στείρωση.

Σε μια επέμβαση στείρωσης και οι δύο σάλπιγγες κόβονται, δένονται ή φράσσονται.

Η απολίνωση σαλπίγγων γίνεται λαπαροσκοπικά, με μικρολαπαροτομία και υστεροσκοπικά. Αν η γυναίκα γεννήσει με καισαρική τομή, η στείρωση μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με τη γέννα. Η αναισθησία είναι απαραίτητη, αλλά το εξιτήριο μπορεί να γίνει αυθημερόν. Μετά την επέμβαση και σε διάστημα 3 μηνών πρέπει να γίνει έλεγχος, για το αν έχουν κλείσει οι σάλπιγγες. Η απολίνωση των σαλπίγγων δεν προκαλεί αλλαγές στην έμμηνο ρύση.

Στείρωση για άνδρες

Γίνεται με εκτομή ή δέσιμο ή φράξιμο των σπερματικών πόρων, που μεταφέρουν τα σπερματοζωάρια στην ουρήθρα κι έτσι το σπέρμα δε φτάνει στο ωάριο, για να το γονιμοποιήσει. Η επέμβαση είναι πολύ μικρή και ο άνδρας παίρνει εξιτήριο την ίδια ημέρα. Αντί για νυστέρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό εργαλείο, που εισάγεται με παρακέντηση και ο πόνος και η ανάρρωση είναι μικρότεροι. Μετά την επέμβαση, απαιτείται ανάπαυση, παγοκύστεις όσχεου και ειδικό εσώρουχο. Η εκτομή σπερματικού πόρου δεν είναι άμεσα αποτελεσματική και γι’ αυτό χρειάζεται τους 3 πρώτους μήνες συμπληρωματικά αντισύλληψη. Η στύση και η εκσπερμάτιση δεν επηρεάζεται.

Επιπλοκές των χειρουργικών μεθόδων στείρωσης και για τα δύο φύλα είναι οι λοιμώξεις, ο τραυματισμός του εντέρου, η αιμορραγία και τα εγκαύματα. Η πιθανότητα σύλληψης μετά από στείρωση είναι κάτω του 1% και σε περίπτωση εγκυμοσύνης, η πιθανότητα έκτοπης κύησης είναι 50%.

Υψηλής πoιότητας συμπλήρωμα διατροφής για την υγεία του ουροποιητικού και αναπαραγωγικού συστήματος

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το υψηλής πoιότητας συμπλήρωμα διατροφής για την υγεία του ουρογεννητικού συστήματος

U – Genital EMEDI® 60 caps

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη γονιμότητα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη γονιμότητα

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 6-1-1024x640.jpg

Διαβάστε, επίσης, παρόμοια άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Η στείρωση στους άντρες

Φυτοαλχημεία

Ζυμαρικά φούρνου

Σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών

Χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων

Τεχνητή γονιμοποίηση

Τραχηλική δυσπλασία

Νόσος του Hodgkin

Υπερτρίχωση

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η οστεοαρθρίτιδα είναι συχνό νόσημα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι συχνό νόσημα. Είναι μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων και οι ιστοί καταστρέφοντσι με την πάροδο του χρόνο Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ